Menu
Vrienden van Landschapsbeheerfriesland
A+ A A-

Nieuws

Introductie Koöperaasje DoarpenLân

Onthulling DoarpenLan Digital Small-3 kleinFriese organisaties gaan samen werk maken van platteland

Om ervoor te zorgen dat het Friese landschap zijn aantrekkelijke, diverse en unieke karakter behoudt en versterkt, bundelen It Fryske Gea en Landschapsbeheer Friesland hun krachten. De Koperen Tuin in Leeuwarden diende 5 oktober als decor voor de officiële bekrachtiging van de samenwerking. Roel de Jong werd geïntroduceerd als directeur van de nieuwe coöperatie.

Lees meer

Basiscursus Snoeien Fruitbomen Blija

Hierbij willen wij u attenderen op de eerstvolgende cursus snoeien van hoogstamfruitbomen die we in oktober 2015 in Blija gaan organiseren.

Het eeuwenoude ambacht van het snoeien van fruitbomen is langzaam verloren gegaan en veel landschappelijk waardevolle boomgaarden in Friesland hebben daarom te kampen met achterstallig onderhoud. De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor oude fruitboomrassen en er worden door particulieren de laatste jaren weer nieuwe vruchtbomen geplant. In de eerste jaren na aanplant is de vormsnoei van jonge fruitbomen erg belangrijk. Het is dan ook zinvol om eens deel te nemen aan één van de basiscursussen die Landschapsbeheer Friesland organiseert.

Lees meer

Fryske Frucht zoekt plukkers voor biologisch Plukfeest bij It Griene Nêst

foto spyshuys kleinZaterdag 3 oktober van 10.00 tot 18.00 uur vindt het ‘Fryske Frucht Plukfeest’ plaats bij Kenniscentrum voor Friese rassen ‘ It Griene Nêst’ in het Friese Sumar. Stichting Fryske Frucht wil dan circa 2000 kg biologische appels uit de hoogstamboomgaard van het kenniscentrum plukken om een nieuwe blend ambachtelijke appelsap van te laten maken voor het komende oogstfeest in november.

Lees meer

Lindewijk te Wolvega: eerste natuurwijk van Fryslân

DSC 7249De Lindewijk van Wolvega is donderdag door de gezamenlijke Friese natuur- en milieuorganisaties uitgeroepen tot 'eerste natuurwijk van Friesland'. Onder de noemer 'De Groene Loper' hebben de groene organisaties de ambitie om alle Friese woonkernen te verbinden met de natuur. De Lindewijk van Wolvega beleefde de primeur. Dat gebeurde o.a. door het uitrollen van De Groene Loper over het natuurbruggetje dat de Lindewijk verbindt met de natuur van It Fryske Gea. Leerlingen van de Tuindorpsschool en de Sint Franciscusschool uit de Lindewijk namen dit karweitje voor hun rekening. Bijgestaan door wethouder Jack Jongebloed en directeur Henk de Vries van It Fryske Gea.

De Groene Loper is een project van It Fryske Gea, Landschapsbeheer Friesland en de Friese Milieu Federatie.

Het Landschapssymposium

 Uitnodiging Lanschapssymposium def

  

Klik hier voor het programma.

Oog op landschap: lancering website Landschapsobservatorium

Het samenwerkingsverband LandschappenNL heeft de website www.landschapsobservatorium.nl opgericht. De site, een vindplaats voor informatie over de staat van het landschap, gaat vandaag ‘live’. Verschillende maatschappelijke organisaties werkzaam in het landelijk gebied vormen de afzender.

Steeds vaker klinkt in omgevingsplannen de erkenning door van de waarde van landschap voor ecologie en economie. Maar het landschap staat ook onder druk: versnippering, vervuiling e.d. doen afbreuk aan beleving, biodiversiteit en bedrijvigheid. Veranderingen in het landschap treden vaak geleidelijk en ongemerkt op. Zo laat het meetnet van LandschappenNL zien dat ruim de helft van de landschapselementen in Nederland achterstallig onderhoud kent. Daarmee dreigt een verlies van ruimtelijke kwaliteit.

De website is een bouwsteen van het LandschapsObservatorium Nederland (i.o.). Dit initiatief beoogt een significante bijdrage te leveren aan het monitoren van de kwaliteit van het landschap, en aan het vergroten van de publieke en politiek-bestuurlijke aandacht ervoor.

Het Landschapsobservatorium wil dergelijke ontwikkelingen zichtbaar maken en laten zien wat de staat van het landschap is. Op de website Landschapsobservatorium.nl is te zien wat waargenomen wordt in het veld, hoe het beleid voor landschap zich ontwikkelt en wat we er als samenleving zelf van vinden. Een vindplaats voor professionals en geïnteresseerde burgers.

Een grotere maatschappelijke aandacht voor landschap is nodig. De samenwerking tussen betrokken maatschappelijke organisaties biedt daarvoor een vruchtbare grondslag.

Landschapsbeheer Friesland

logo2Commissieweg 15
9244 GB Beetsterzwaag
Tel. (0512) 38 38 00

Volg ons

Provinciale organisaties Landschapsbeheer Nederland
Selecteer je provincie op de kaart.