Menu
Vrienden van Landschapsbeheerfriesland
A+ A A-

Nieuws

Feestelijke opening schans Frieschepalen

zitschans smallOp woensdag 26 november om 12.15 uur vond de feestelijke opening plaats van de schans Frieschepalen. Dit gebeurde door gedeputeerde Sietske Poepjes. Na weken hard werken is de oude schans - die dateert uit 1593, de periode van de Tachtigjarige Oorlog - hersteld. Het ‘stekje’ van kunstenaar Sven Lamme brengt de geschiedenis op deze historische plek tot leven.

Lees meer

Uitvoering Takomst fan it Boerehiem

Opening door Jannewietske de Vries op 27 november

Op donderdag 27 november geeft gedeputeerde Jannewietske de Vries het startsein voor de uitvoering van het project Takomst fan it Boerehiem. Dat gebeurt door het planten van een boom op het erf van de familie Oevering in Idzegea.

Lees meer

Kinderen planten blauwe ‘stinzenplanten’ langs de ‘slenk’ van Blije

Aanplant bomen door kinderen in Blije kleinOp vrijdag 21 november hebben kinderen van de groepen 7 en 8 van CBS De Ikker in Blije 3000 bloembolletjes* geplant in het kader van het project ‘Romte foar Blije’. Deze aanplant zorgt in het voorjaar van 2015 en de daaropvolgende jaren voor een opvallend blauw accent langs de Unemastrjitte en Farrewei, de voormalige slenk die Blije ooit met de zee verbond.

Lees meer

Nestwand voor ijsvogels in Lippenhuizen

ijsvogel kleinBlauwe Flits in uitvoering door Landschapsbeheer Friesland en ANV Elan.

Op vrijdag 14 november starten Landschapsbeheer Friesland en agrarische natuurvereniging Elan met de aanleg van een eerste nestwand voor de ijsvogel in Lippenhuizen. De nestwand in Lippenhuizen maakt deel uit van het project Blauwe Flits dat op tien locaties in Zuidoost-Friesland vergelijkbare nestwanden moet opleveren. Doel is om een blijvende plek voor deze mooie vogel te creëren in het agrarisch gebied.

Lees meer

Lekker aan de slag in natuur of landschap

NWD 2014 klein2Roel de Jong van Wetterskip Fryslân trapt af op zaterdag 1 november bij Katlijk

De officiële aftrap van de Natuurwerkdag op zaterdag 1 in Fryslân november wordt gedaan door Roel de Jong, namens Water Natuurlijk lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân. Hij doet dat op de startlocatie bij Katlijk, in de buurt van zijn woonplaats Oranjewoud. Op de Natuurwerkdag, die jaarlijks georganiseerd wordt door Landschapsbeheer Friesland, steken jong en oud de handen uit de mouwen om het landschap een opknapbeurt te geven.

Lees meer

Hoogstambrigade op 25 oktober van start

start Hoogstambrigade 2014 kleinVrijwilligers en Landschapsbeheer Friesland zorgen samen voor fruitbomen

De Hoogstambrigade is een hechte groep van ongeveer honderd vrijwilligers die onder leiding van Landschapsbeheer Friesland fruitbomen snoeit. Met hun kennis van fruitbomen, opgedaan in een speciale startcursus en door jarenlange praktijkervaring, snoeien deze enthousiaste vrijwilligers jaarlijks ongeveer 400 fruitbomen op zo’n vijftig plekken in de hele provincie. Dat gebeurt veelal bij particuliere eigenaren en op boerenerven. Op deze manier worden de vaak oude boomgaarden voor het landschap bewaard en kunnen ze door een flinke snoeibeurt weer jaren mee. Daardoor worden bijzonder fruitrassen behouden, wat tevens bijdraagt aan de algemene biodiversiteit. De eigenaren plukken hier elk jaar weer de vruchten van.

Lees meer

Landschapsbeheer Friesland

logo2Commissieweg 15
9244 GB Beetsterzwaag
Tel. (0512) 38 38 00
Fax. (0512) 38 14 57

Volg ons

Provinciale organisaties Landschapsbeheer Nederland
Selecteer je provincie op de kaart.