Menu
Vrienden van Landschapsbeheerfriesland
A+ A A-

Nieuws

Dhr. Meine Scheweer nieuwe voorzitter Landschapsbeheer Friesland

Dhr. Meine Scheweer treedt per 16 december aan als voorzitter van Landschapsbeheer Friesland. Hij neemt de functie over van mevr. Marian Jager die de voorzittersrol ruim tweeëneenhalf jaar heeft vervuld.

Meine Scheweer brengt door zijn jarenlange functie als wethouder van gemeente Heerenveen en later ook van gemeente Boarnsterhim veel bestuurlijke ervaring met zich mee. Hij heeft diverse portefeuilles bekleed waaronder Financiën en Ruimtelijke Ordering. Ook is hij betrokken geweest bij de oprichting van het Landschapsfonds Oranjewoud-Katlijk en hij is een aantal jaar lid geweest van het bestuur. Meine Scheweer vertelt: “Landschapsbeheer Friesland heeft de laatste tijd moeilijke keuzes moeten maken in een zware tijd en ik vind het een uitdaging om het verder op te bouwen. De organisatie heeft een toegevoegde waarde in haar werkgebied door haar professionaliteit, deskundigheid en ervaring en ik wil dit op de kaart zetten.”

Marian Jager

Marian Jager heeft tijdens haar voorzitterschap een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van de coöperatie DoarpenLân. Dit is een samenwerking tussen Landschapsbeheer Friesland en It Fryske Gea, maar ook andere partijen kunnen lid worden van de coöperatie. “De organisatie is afgelopen jaren in staat gebleken goed te blijven draaien ondanks de grote subsidiekorting. Daarnaast is er ook nog veel geïnvesteerd in de opbouw van de nieuwe coöperatie. Ik ben trots op de mensen van Landschapsbeheer die dit mogelijk hebben gemaakt”, vertelt Marian Jager. Marian Jager neemt nu deel aan het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân. Dit is niet verenigbaar met haar functie als voorzitter van Landschapsbeheer Friesland, waardoor ze het moest overdragen.

“We zijn Marian Jager erg dankbaar voor haar goede inzet in de afgelopen tweeënhalf jaar, maar we verheugen ons ook op de nieuwe samenwerking met Meine Scheweer”, aldus Regina ter Steege, directeur van Landschapsbeheer Friesland.

Rapport Autochtoon Plantmateriaal online.

Autochtoon versie 3.5 DEF internet Pagina 001

De Noardlike Fryske Wâlden kent een grote rijkdom aan bomen en struiken, maar welke zijn oorspronkelijk en welke zijn van buitenaf ingebracht ? Dit was een van de hoofdvragen van het onderzoek naar autochtoon plantmateriaal dat Ecologisch Adviesbureau Maes, Ecologisch Adviesbureau Van Loon, Vitis-Idaea en Greenspot in opdracht van Landschapsbeheer Friesland uitgevoerd hebben.

Lees meer

Wildplukken op niveau

Toekenning Gouden en Zilveren Schalen 2015 voor culinaire hoogstandjes met ingrediënten uit de vrije natuur 

Lekker Landschap reikt op 18 november voor de tweede maal Gouden Schalen uit aan restaurants die gebruikmaken van wildpluk-ingrediënten. De onderscheiding is een erkenning voor restaurants die gebruikmaken van wildpluk-ingrediënten en hun gasten op die manier culinair laten genieten van natuur en landschap. De toekenning van de Gouden en Zilveren Schalen sluit aan bij de huidige revival van wildplukken, met natuur in het hart van onze samenleving en natuurbeleving als dagelijkse kost. 

De acht Gouden Schaal-winnaars van 2015 zijn:

goudsticker-restaurant

-          Aan Zee in Oostvoorne

-          De Librije in Zwolle

-          De Piloersemaborg in Den Ham

-          De Pronckheer in Cothen

-          De Steenen Tafel in Arnhem

-          Grandcafé De Kamer in Slagharen

-          Meliefste in Wolphaartsdijk

-          Prikkelz in Eersel 

 

De smaaksensatie van wildpluk

In restaurants liggen steeds vaker ingrediënten uit de vrije natuur op het bord. Landschap en eten blijken een smakelijke combinatie te zijn, onverwachte smaken en bijzondere verhalen maken van de gerechten een belevenis. Om dit onder de aandacht te brengen, heeft de organisatie van Lekker Landschap in 2014 de Gouden en Zilveren Schaal voor restaurants geïntroduceerd.

Jury en jurering

In totaal werden dit jaar 37 restaurants geselecteerd voor een Gouden of Zilveren Schaal. Een deskundige jury heeft geoordeeld over het gebruik van ingrediënten uit de vrije natuur. Daarnaast beoordeelden zij de wijze waarop men hierover communiceert via onder meer de bediening, menukaart en website. De jury heeft onaangekondigd gedineerd of geluncht bij kanshebbers op de Gouden Schaal.

De jury bestaat uit: Makkie Mulder (hoofdredacteur Delicious magazine), Ad Wijgerde (IENS-meesterproever), Harry Boeschoten (Staatsbosbeheer), Guus Thijssen (Youth Food Movement), Michiel Bussink (wildplukker/publicist), Theo Spek (hoogleraar Landschapsgeschiedenis) en foodwalker Hindrik-Jan Knot.

Waardering

Hoewel dit pas de tweede jaargang is waarin de Gouden en Zilveren Schalen worden uitgereikt, oogst dit initiatief al veel waardering binnen de culinaire wereld. De winnende chef-koks in 2014 toonden zich stuk voor stuk enthousiaste wildplukkers en namen blij verrast de Gouden Schaal  in ontvangst.

Dick Soek vande Piloersemaborg:  “Wildpluk is fantastisch! Voor mijzelf is het bijna therapeutisch, ik kom tot rust en ontspan. En voor mijn gasten kan ik daarmee unieke gerechten met fantastische smaken maken. De meidoorn bijvoorbeeld is zo verschrikkelijk lekker, dat is niet normaal. Dit jaar waren er weinig meidoornbessen. In het begin vond ik dat ergens wel fijn omdat het een hele klus is om ze te plukken, maar later in het jaar ging ik ze echt missen, vanwege de geweldige smaak.”

Jonnie Boer van De Librije: “Ik ben met wildpluk begonnen nog voordat ik kok was. Tegenwoordig heb ik er gelukkig meer tijd voor, omdat ik veel goede koks in de keuken heb staan. Met mijn Jeep rij ik overal naar toe, als het kan pluk ik iedere dag in het wild. De Wiedecocktail, met onder meer watermunt, moerasspirea en wilde bramen, is een doorslaand succes in het restaurant. Wat mooi dat je hiermee ook een prijs kunt winnen!”

Dave Zwaartman van Aan Zee: “Erg leuk om deze prijs te winnen. We zijn ook echt heel enthousiast met wildpluk bezig. Iedere ochtend lopen we wel even de duinen in en het slik op om wat te plukken. Omdat de natuur hier heel  kwetsbaar is, doen we dat zorgvuldig; we letten er op dat we de natuur niet schaden.”

De winnaars van de Zilveren Schaal 2015 zijn:

As, Amsterdam

BAK, Amsterdam

Biesbosch Museum Restaurant, Werkendam

Bridges in The Grand, Amsterdam

De Fortuna, Edam

De Groene Lantaarn, Zuidwolde

De Gulle Waard, Winterswijk

De Herberg van Smallingerland, Rottevalle

De Jong, Rotterdam

De Keuken van Gastmaal, Utrecht

De Lange Waard, Zeddam

De Vierbannen, Ouwerkerk

De Vluchthaven, Nisse

’t Diekhuus, Terwolde

D’Ouwe Smisse, Zonnemaire

Fabbrica, Bergen

Hemelrijk restaurant, Hulst

Herberg De kop van ’t land, Dordrecht

In geuren en kleuren, Berg en Dal

Jaimie van Heije, Ouderkerk aan de Amstel

Kromme Watergang, Hoofdplaat

Merkelbach, Amsterdam

Nobel, Ballum

Proeflokaal ’t Ailand, Lauwersoog

Restaurant Dertien, Rotterdam

Restaurant Rijks,  Amsterdam

Rheezer Bistro, Hardenberg

Ron Gastrobar, Amsterdam

Vork en Mes, Hoofddorp

Natuurbeleving als dagelijkse kost

Lekker Landschap nodigt iedereen uit al het eetbare en al het lekkers in het landschap te ontdekken en ervan te genieten. Natuurbeleving als dagelijkse kost. Puur voor eigen gebruik, met zorg en aandacht voor de natuur. Dat is simpel en vooral heel leuk. Want overal in de vrije natuur zijn eetbare planten, bloemen, vruchten en noten te vinden. Van bramen tot waterkers en van vlierbes tot kastanje. Puur natuur, smaakvol en gezond. De Foodwalks die Lekker Landschap publiceert op www.foodwalks.nl zijn inmiddels een begrip.

Lekker Landschap is een project van Landschapsbeheer Nederland  en Stichting wAarde; mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

 

 

Schaapherders delven onderspit door marktwerking

Steunactie voor herders in nood van start

Traditioneel werkende herders in Nederland verkeren in ernstige 

Roelof foto persbericht klein

financiële nood. Oorzaken zijn jarenlange bezuinigingen op
natuurbegrazing en ‘marktwerking op de hei.’ Juist ervaren herders met kuddes zeldzame Nederlandse schapen verliezen door openbare aanbestedingen hun terrein. Minstens vier traditioneel werkende herdersgezinnen staan met kudde en al aan de rand van de afgrond. Zij hebben dringend steun nodig. Het dit jaar opgerichte Gilde van Traditionele Schaapherders start daarom de donatie-actie volgdeherder.nl.

 Sommige gepassioneerde herders zijn reeds gestopt. Een binnenkort te verschijnen rapport van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra bevestigt dat professionele herders al jarenlang ruim dertig procent tekort komen op hun exploitatie. Als gevolg van doorgeschoten marktwerking in natuurgebieden dreigen vooral de meest authentiek gehoede schaapkuddes met herder en honden het loodje te leggen. Jarenlang met zorg gefokte kuddes en veel terrein- en herderkennis gaan dan verloren. Terreinbeherende organisaties als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer herkennen het probleem. Onderliggende oorzaak is dat alleen voor natuurbegrazing wordt betaald. Er is geen vergoeding voor het behoud van zeldzame oud-Nederlandse rassen. Evenmin is er betaling voor biodiversiteit en cultuurhistorisch landschapsbeheer, ondanks de grote publieke waardering daarvoor. Veel begrazingsopdrachten duren hooguit een jaar of zelfs maar een paar maanden. Het duurzame fokken en houden van kuddes van oorspronkelijke heideschapenrassen zoals het Drents, Veluws, Kempisch, Drents en Groot heideschaap, de Schoonebeeker en het Mergellandschaap wordt zo onhoudbaar.

Alterra telt in heel Nederland een kleine honderd herders waarvan er maar zo’n veertig een grote, professionele kudde zeldzame schapen hebben. Het dit voorjaar opgerichte Gilde vertegenwoordigt met 27 leden het grootste deel van de groep klassieke herders. Zij begrijpen niet waarom een opleiding is gestart voor twintig nieuwe collega’s, terwijl de situatie voor ervaren herders zo nijpend is. De Tweede Kamer pleit al jaren voor meer steun aan gescheperde schaapkuddes, het oprichten van een herdersopleiding is echter geen ‘steun’ omdat niemand nog meer onderlinge verdringing zit te wachten.

Het Gilde van Traditionele Herders heeft het Ministerie van Economische Zaken (EZ) in het voorjaar gevraagd om een onderzoek naar de landelijke problematiek. Binnenkort komt dat onderzoek van Alterra gereed, inclusief aanbevelingen voor lange termijn oplossingen. Voor de korte termijn, komende winter, is de donatie-campagne nodig. Mocht er meer geld opgehaald worden dan de benodigde 30.000 euro, dan wordt dat onder meer besteedt aan een landelijk steun- en broodfonds voor het oude ambacht. Iedereen die wil doneren kan terecht op de actiesite www.volgdeherder.nl. waar ook een korte videoreportage te vinden is. De 30.000 euro is nodig om geld in te zamelen voor noodzakelijke onkosten zoals wintervoer, stalhuur en achterstallig onderhoud. Via de site, facebook, Instagram en twitter #volgdeherder kan iedereen zien of deze steuncampagne lukt.

 

Bijna 700 vrijwilligers aan het werk tijdens Natuurwerkdag

685 vrijwilligers zijn afgelopen zaterdag aan de slag geweest in het Friese landschap tijdens de Natuurwerkdag. Friesland telde dit jaar 20 locaties, waaronder Landgoed Fogelsangh-state bij Veenklooster en de Vlindertuin in Lemmer. Landschapsbeheer Friesland organiseerde de Natuurwerkdag in samenwerking met andere organisaties in Friesland alweer voor de vijftiende keer.

Gedeputeerde Johannes Kramer trapte de natuurwerkdag af op Landgoed Lauswolt te Beetsterzwaag door een van de drie zieke essen om te zagen. Daarna gingen ruim 70 vrijwilligers aan de slag om van een voormalige parkeerplaats op Landgoed Olterterp - Lauswolt een prachtig stukje heidenatuur te maken door kleine boompjes te verwijderen.

Grootste vrijwilligersactie in het Nederlandse landschap
Er waren veel klussen verspreid over heel Friesland, zoals zagen, wieden, plaggen, wilgen knotten en riet verwijderen. Op onder meer Terschelling hielpen ruim 45 vrijwilligers mee met diverse werkzaamheden en op de kinderboerderij de Naturij te Drachten hielpen ruim 15 vrijwilligers mee met het maken van een blote voetenpad. De natuurwerkdag is al jaren de grootste vrijwilligersactie in het groen van ons land. Dankzij de inzet van ongeveer 14.345 vrijwilligers uit heel Nederland kreeg het landschap dit jaar op 524 locaties een opknapbeurt.

Landschapsbeheer Friesland kijkt terug op een zeer geslaagde Natuurwerkdag. “We willen alle vrijwilligers bedanken die zich hebben ingezet tijdens de Natuurwerkdag. Zonder vrijwilligers zal het landschap snel verloederen”, aldus Jan Piet de Boer, projectleider Landschapsbeheer Friesland. 

 

Natuurwerkdag 2015 1Natuurwerkdag 2015 2

Natuurwerkdag 2015 3Natuurwerkdag 2015 4

Natuurwerkdag 2015 5Natuurwerkdag 2015 6

Friese top- en hobbykoks tonen appelkookkunsten tijden Fryske Frucht Oogstfeest

Appels, appels en nog eens appels is wat de klok slaat op zondag 8 november 2015 Fryske Frucht appels plukken-sm deftijdens het Fryske Frucht Oogstfeest in Oranjewoud. Het culinaire oogstfeest staat volledig in het teken van Friese oude hoogstamappelrassen. Meer dan 30 Friese top- en hobbykoks tonen hier hun kunsten en maken uiteenlopende gerechten van verschillende appelrassen tijdens de Friese Appeltaartwedstrijd, kookdemo’s en proeverijen. Voor de bezoeker gaat er een wereld open wat er op culinair niveau allemaal mogelijk is rondom appels. Het oogstfeest vindt plaats in Tjaarda Oranjewoud en begint om 14.00 uur. Fryske Frucht organiseert het feest.

Verkiezing lekkerste Friese appeltaart

Tot nu toe hebben zich 28 Friese koks aangemeld voor de verkiezing van de lekkerste appeltaart van Friesland. 21 professionele koks en 9 hobbykoks. De wedstrijd is dan ook opgedeeld in een horecavariant en een thuiskokvariant. De deelnemende koks mogen de appeltaart of -gebak in eigen keuken maken en zijn er vrij in welke ingrediënten ze gebruiken. Het resultaat leveren ze in tijdens het oogstfeest. Een jury bestaande uit meesterkok Albert Kooy, pomologe Nynke Zijlstra, banketbakker Marten Boonstra en chef-kok Tjeerd Elzinga, beoordeelt alle appeltaarten. De jury let ondermeer op smaak en creativiteit. Naast roem en eer winnen de nummers 1 en 2 in beide categorieën een geheel verzorgd diner of lunch bij de aangesloten restaurants van Fryske Frucht. “De appeltaartwedstrijd is tegelijkertijd een pilot om te kijken of we hier in de toekomst op grotere schaal mee aan de slag kunnen. De aanmeldingen overtreffen nu al de verwachtingen, dus dat wordt een prachtige wedstrijd en biedt perspectief voor de toekomst”, aldus Henk Markus van Restaurant Het Ambacht en voorzitter van Fryske Frucht.

Ondermeer chefs en koks Mark van Noord van De Jouster Toer in Joure, Daryanto Jongman van Hjir Ist in St. Nicolaasga, Arjen Bisschop van Lauswolt in Beetsterzwaag, Hilderig Kok van Mei Mei in Beetsterzwaag,  Trevin Nettinga van Restaurant Goerres in Akkrum, Nick Twickler van Het Ambacht en Patrick Jelsma van Anno 88 beide in Heerenveen, en Folkert Feenstra van De Vrijheid en Emmylou Zanen van Hotel Oostergoo beide in Grou, doen mee in de horecacategorie.

Keukengeheimen onthult tijdens kookdemo’s en proeverijen

De aangesloten horecabedrijven bij Fryske Frucht verzorgen verschillende kookdemo’s en proeverijen. Zo verzorgt De Koningshof uit Heerenveen een proeverij van Tarte Tartin van Friese appel met appelsorbetijs en Tjaarda heeft een proeverij van appelmeringue met een gelei van appel en Marokkaanse mint. Hierbij vertellen ze hoe ze dit maken. Ook Het Spijshuys uit Boornbergum en Het Ambacht uit Heerenveen geven hun keukengeheim prijs en demonstreren het maken van een appel-chutney, appelstroop en het wecken van handperen. Daarnaast is er voor het publiek ook een proeverij van een groot aantal Friese oude appelrassen. Natuurlijk kan iedereen van al deze topprestaties proeven.

Fryske Frucht Oogstfeest moet Friese appel op de kaart zetten
De 2800 kg geplukte Friese hoogstamappelrassen, eerder deze maand geplukt tijdens het Fryske Frucht Plukfeest bij It Griene Nêst in Sumar en De Spitkeet in Harkema, gebruikt Fryske Frucht voor het oogstfeest en om een nieuwe blend ambachtelijke appelsap ‘PUUR 2015’ van te maken. Frytsjam in Twijzel is druk bezig geweest hiervan sap te maken waarna Fryske Frucht  het sap op het oogstfeest presenteert en laat proeven. Plukkers van het plukfeest mogen die dag onder andere een fles ophalen voor hun deelname aan het plukfestijn. “Met het hele gebeuren van pluk- tot oogstfeest willen we de Friese appel voor het voetlicht brengen. Het is niet alleen appels eten, maar je kunt er culinair gezien zo veel meer mee. Dat willen we het publiek laten zien” vertelt Alef Dekker, vrijwilliger bij Fryske Frucht.

Stichting Wrâldfrucht, bekend van streekmerk Wâldpyk, steunt het evenement.

Landschapsbeheer Friesland

logo2Commissieweg 15
9244 GB Beetsterzwaag
Tel. (0512) 38 38 00

Volg ons

Provinciale organisaties Landschapsbeheer Nederland
Selecteer je provincie op de kaart.