Menu
Vrienden van Landschapsbeheerfriesland
A+ A A-

Nieuws

De Friese WIJlanden doen mee met de wedstrijd ‘Het mooiste natuurgebied’

Bidbook  klein 2Als je als toerist naar Nederland gaat, welk gebied moet je gezien hebben? Binnen het programma ‘Nationale Parken van Wereldklasse’ gaat het Ministerie van Economische Zaken op zoek naar de mooiste natuurgebieden van Nederland. Het ministerie heeft een wedstrijd uitgeschreven om meer bekendheid aan de Nederlandse parken te geven. Organisaties moesten een bidbook schrijven waarin uitgelegd wordt hoe het gebied op de kaart gezet wordt. Ook het Friese Nationaalpark De Alde Feanen met aangrenzende Nationale Landschappen de Noardlike Fryske Wâlden en Zuidwest Fryslân doen mee met de wedstrijd.

Het Nationaal Park Alde Feanen heeft Koöperaasje DoarpenLân gevraagd om het bidbook te schrijven. Medewerkers van Landschapsbeheer Friesland (LBF) hebben hier aan meegewerkt. Tijdens de voorbereiding werd duidelijk dat ook Nationale Landschappen Noardlike Fryske Wâlden en Zuidwest Fryslân interesse hadden in de wedstrijd. De kracht van deze drie gebieden is door Koöperaasje DoarpenLân samengebracht en de gebieden worden nu als één merk naar buiten gebracht: De Friese WIJlanden.

Het plan van De Alde Feanen en de twee Nationale Landschappen is 15 september 2016 ingeleverd bij Economische Zaken en is beoordeeld door een vakjury. Zij hebben bekeken of de inzending voldoet aan alle criteria. Vanaf 10 oktober zijn de plannen voorgelegd aan het Nederlandse publiek. Het publiek mag stemmen van 10 oktober tot 31 oktober op de mooiste natuurgebied van Nederland. De vier winnende natuurgebieden winnen maximaal €300.000,- per gebied om het plan uit te voeren.

Stem op de Friese WIJlanden!

Bidbook  klein 4Nee, dit is geen schrijffout. Het bidbook van de Alde Feanen en de twee Nationale Landschappen heeft als titel ‘de Friese WIJlanden’. Dit is een verwijzing naar de Friese ‘mienskip’.
De Alde Feanen, de Noardlike Fryske Wâlden en Zuidwest Fryslân is Nederland in een notendop. De Alde Feanen heeft prachtige natuur, de Noardlike Fryske Wâlden heeft een bijzonder elzensingellandschap en Zuidwest Fryslân heeft de unieke wijdse uitzichten. Het is het land van water, weiden en wouden. Je kunt heel Nederland qua landschap in het gebied beleven. Het is erg goed bewaard gebleven en vanaf het water kun je het hele gebied ervaren.

Vindt u ook dat de Friese WIJlanden het mooiste natuurgebied van Nederland is en dat het plan moet winnen? U kunt nog tot maandag 31 oktober stemmen op www.mooistenatuurgebied.nl! Elke stem telt. 

Hoogstambrigade gaat van start

Hoogstambrigades hebben nog ruimte voor snoeiklussen

Hoogstambrigade aan het werkHet snoeiseizoen van hoogstamvruchtbomen breekt weer aan en de Hoogstambrigade heeft het snoeiseizoen geopend met een gezellige en leerzame start dag. Deze start dag is naast een bijspijkerdag ook vooral een gezellig samenzijn. Bovendien worden er fruitbomen gesnoeid en kennis uitgewisseld tussen de vrijwilligers van de zes Friese regiogroepen van de hoogstambrigade. De brigade bestaat uit circa 100 vrijwilligers en zij snoeien ieder jaar 300 tot 400 vruchtbomen op plusminus 50 plekken in Friesland. Op dit moment hebben de brigades nog ruimte voor nieuwe snoeiklussen.

De Hoogstambrigade bestaat inmiddels 15 jaar. Het is opgericht, omdat het aantal vitale fruitbomen in de provincie zienderogen achteruit ging. Samen met fruitboomdeskundige Auke Kleefstra is een plan bedacht om de deelnemers van de snoeicursussen, die al sinds de jaren ’80 werden georganiseerd, te vragen om vrijwilliger te worden. Dit bleek een groot succes en sindsdien zijn er zes regiogroepen in Friesland met het oude ambacht actief.  Op deze manier worden de vaak oude boomgaarden voor het landschap bewaard en kunnen ze door een flinke snoeibeurt weer jaren mee. Als de bomen op de juiste manier worden gesnoeid, blijven (oudere) bomen langer vitaal en langer mooi en goed fruit geven. De eigenaren plukken hier letterlijk en figuurlijk de vruchten van.

De hoogstambrigades hebben nog ruimte in de agenda voor het snoeien van hoogstamvruchtbomen tegen een lage vergoeding. De eigenaar van de vruchtbomen kan hiervoor contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Het maakt hierbij niet uit of het om één of meerdere bomen gaat.

Klik hier voor meer informatie over de hoogstambrigade. Ook kunt u zelf een cursus volgen, bekijk hier ons cursusaanbod. 

Natuurwerkdag op zaterdag 5 november

De grootste vrijwilligersactie in het groen

 DSC0035Iedereen kan op zaterdag 5 november de handen uit de mouwen steken tijdens de grootste vrijwilligersactie in het groen. De aftrap van de natuurwerkdag vindt om  09:30 plaats door directeur Regina ter Steege van Landschapsbeheer Friesland en directeur Henk de Vries van It Fryske Gea. Zij doen dat in natuurgebied de Schaopedobbe in de buurt van Elsloo.

Tijdens de natuurwerkdag op de Schaopedobbe gaan we opslag verwijderen zodat de karakteristieke heidevelden blijven bestaan. Dit is altijd veel werk en daarom kunnen de beheerders extra hulp goed gebruiken. Er zijn leuke klussen voor de kinderen en bovendien is er een mogelijkheid om met de beheerder een wandeling door het gebied te maken. Natuurlijk worden de vrijwilligers verwelkomd met koffie, thee of limonade en ook in de middag staan er lekkere broodjes klaar. Het belooft een gezellige dag te worden. Er is plek voor 75 vrijwilligers, dus geef je snel op.

Klik voor een overzicht van de locaties op het kaartje van Friesland. 

Kaart met Friese NatuurwerkdaglocatiesMeer locaties
Maar er zijn nog meer leuke en nuttige klussen in het Friese landschap waar eigenaren of beheerders extra hulp goed kunnen gebruiken. Wat dacht je van bramen verwijderen zodat er een blotevoetenpad voor kinderen aangelegd kan worden op kinderboerderij de Naturij in Drachten of het snoeien van bomen in de fruitboomgaard in Wergea. Ook Stichting Vrienden van de Wâldhúskes kan hulp gebruiken bij het snoeien van de beplanting en na afloop organiseren ze ook nog een leuke kinderactiviteit. Kijk voor meer locaties op www.natuurwerkdag.nl.

Veel deelnemers beleven, samen met andere, op deze manier het landschap op een heel andere manier dan ze gewend zijn. Op sommige locaties worden ook excursies of kinderactiviteiten georganiseerd.

Meldt u ook aan
Aanmelden voor de natuurwerkdag? Ga naar de website www.natuurwerkdag.nl, zoek een leuke locatie in de buurt en meld je aan. Op onze Facebookpagina (facebook.nl/landschapsbeheer) en via Twitter (@LBFriesland) kun je het laatste nieuws volgen. De Natuurwerkdag wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

 

Kinderen OBS De Lamer op zoek naar slangeneieren

Kinderen OBS De Lamer op zoek naar slangeneierenKinderen van groep 6, 7 en 8 van OBS De Lamer hielpen vrijdag 7 oktober Landschapsbeheer Friesland en Staatsbosbeheer beheerregio Rottige Meente met het zoeken naar ringslangeieren. In het gebied ‘Brandemeer’ nabij Oldelamer liggen tien broeihopen die elk jaar rond deze tijd geïnventariseerd worden op jonge ringslangen en eieren.  

In de eerste broeihoop die de kinderen onderzoeken, vinden zij wel 1.230 uitgekomen eieren en een baby-ringslang. Dit is een groot aantal en er heeft nog niet eerder zoveel eieren in deze broeihoop gezeten. In totaal zijn er 2.814 uitgebroede eieren gevonden. “Dit is veel leuker dan in de klas zitten”, vertelt één van de leerlingen tijdens het voorzichtig uitpluizen van de broeihoop . “Het is veel interessanter, omdat je dit niet elke dag doet.”

Dit is de derde keer dat de school OBS De Lamer meedoet met het project. “Onze school profileert zich als een erfgoedschool. Ook het Brandemeer hoort bij onze cultuurerfgoed,” aldus Lieske Schiere, de leerkracht van de kinderen. “Door dit bezoek aan het gebied en het meehelpen met de inventarisatie krijgen ze een stuk bewustwording mee.”

In de middag verwerken de leerlingen de informatie die zij verzameld hebben over de ringslag in onder andere een muurkrant en een PowerPointpresentatie. “Op deze manier leren ze niet alleen over de natuur, maar zijn ze ook met taal en vormgeving bezig, werken ze met de computer en moeten zij samenwerken. Dit zijn competenties die op latere leeftijd goed van pas komen. Daarnaast weten de kinderen op een latere leeftijd niet meer hoe ik een taalles of een rekenles heb gegeven, maar wel hoe we op een ochtend naar een natuurgebied fietsten om broeihopen te onderzoeken”, vertelt Lieske Schiere lachend.    

Landschapsbeheer Friesland en Staatsbosbeheer beheerregio Rottegemeente zijn sinds 2002 met dit ringslangen-project actief waarbij er broeihopen zijn gemaakt in het gebied Brandemeer. Deze broeihopen zijn van groot belang voor de voortplanting van de ringslangen. In de hoop, die bestaat uit onder andere bladeren, blijft de temperatuur rond de 25 tot 30 graden en dit is perfect voor het ‘uitbroeden’ van de eieren. Landschapsbeheer Friesland en Staatsbosbeheer inventariseren het aantal eieren en jonge slangen al jaren waarbij regelmatig leerlingen helpen. 

Succesvolle Beheerdersdag blijft doorgroeien!

Beheerdersdag 30 september 2016 gemaakt door Bram de Jong Vrijdag 30 september vond voor de achtste keer de Beheerdersdag plaats. De Beheerdersdag is dé jaarlijkse ontmoetingsdag rondom het beheer van bos, natuur en landschap. Een recordaantal van 600 bezoekers kwam naar het zonnige Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. Ook dit jaar speelde de Beheerdersdag in op actuele ontwikkelingen in het beheer, zoals de inzet van drones en het in goede banen leiden van het toenemende aantal vrijwilligers.

Tijdens de Beheerdersdag was er een aanbod van bijna dertig workshops, een informatiemarkt en als afsluiting een borrel. Deze formule geeft volop ruimte voor kennisuitwisseling en netwerken en brengt ieder jaar weer meer professionals rondom het beheer van bos en natuur bij elkaar. Wie de dag gemist heeft of meer wil weten, kan terecht op www.beheerdersdag.nl. U kunt daar ook het Beheerdersdag Magazine bestellen met daarin meer achtergrondinformatie.

Techniek staat voor niets
Anno 2016 gaan vooral de technische ontwikkelingen razendsnel, ook in het bos- en natuurbeheer. Neem nieuwe apps voor tablets of smartphones die het leven van een natuurbeheerder net een stukje makkelijker maken. Op de Beheerdersdag konden deelnemers meteen gaan rekenen en meten om te zien welke apps daadwerkelijk nuttig zijn.

Ook de inzet van drones ontbrak niet. Het gebruik van drones in natuurbeheer spreekt tot de verbeelding, en we staan nog maar aan het begin van een veelbelovende toekomst. Wat kan er en wat mag er? En misschien wel belangrijker: wat moeten we willen, en wat ook niet?

Sfeervolle en leerzame locatie
Daarnaast passeerden ook andere praktische beheer- en beleidsvraagstukken de revue. Wat doen we met invasieve exoten die zich in Nederland goed thuis voelen, en wie is hierin verantwoordelijk? Wat is precies het nut van de gedragscode bosbeheer, en wat verandert er met de nieuwe Wet natuurbescherming?

Heerlijkheid Mariënwaerdt bleek een sfeervolle locatie waarover bovendien iets te leren viel. Het landgoed heeft behoud en versterking van natuurlijke en cultuurhistorische waarden voorop staan, maar kiest daarnaast nadrukkelijk voor een commerciële strategie. Dat werkt goed, vertelden enthousiaste vrijwilligers in hun rondleiding. Een inspirerend voorbeeld voor beheerders die op zoek zijn naar nieuwe verdienmodellen.

Organisatie
De Beheerdersdag wordt georganiseerd door de Unie van Bosgroepen en de Vereniging voor Bos- en Natuurterreineigenaren (VBNE). Partners van de dag zijn BIJ12, de KNBV, het Kennisnetwerk OBN, Fonds Colland Arbeidsmarkt, de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en BoerenNatuurNL.

Makkum wint buurtboomgaardprijsvraag

winnaars prijsvraag Onze boomgaard is goud waard klein

Landschapsbeheer sluit succesvol boomgaardproject af met gezellige oogstmarkt

Ruim 85 nieuwe buurtboomgaarden. Dat is de oogst van het succesvolle project ‘Groene knopen, Rode draden’ dat Landschapsbeheer Groningen, Friesland en Drenthe zaterdag 1 oktober na vier jaar afsloten met een oogstmarkt. De markt trok zo’n honderd bezoekers, onder wie alle genomineerden van de prijsvraag ‘Onze boomgaard is goud waard!’. Iets over tweeën maakte Tammo Katuin, voorzitter van de Noordelijke Pomologische Vereniging én van de jury van de prijsvraag, de winnaar bekend. Makkum won de eerste prijs en ging met een cheque van vijfhonderd euro terug naar Friesland. Roden en Slochteren eindigden respectievelijk op de tweede en derde plek.

De jury was vooral enthousiast over het plan van Makkum Aantrekkelijk Duurzaam (MAD) om enthout van laagstamfruitbomen te gebruiken om hoogstamfruitbomen op te kweken voor andere plekken in het dorp. Ook vond zij het pomologisch ontwerp van de pluktuin in Makkum waardevol. MAD wil de prijs gebruiken om bij haar nieuwe pluktuin ook bessenstruiken aan te planten. De ontmoetingstuin in Roden kreeg van de jury de tweede plaats omdat de initiatiefnemers veel organisaties bij hun plannen wisten te betrekken. Aansprekend in het plan van Slochteren vond de jury dat het dorp vruchtbomen langs wegen aan wil planten en snoeicursussen organiseert om het onderhoud te waarborgen.

Nieuwe contacten
Met de prijsuitreiking en de markt kwam officieel een eind aan een project waarmee veel is bereikt voor de soortenrijkdom in de bebouwde omgeving. Het heeft veel mensen enthousiast gemaakt voor vruchtbomen en struiken met klein fruit, zoals bessen, bramen en frambozen. Daarnaast heeft het ook veel mensen met elkaar in contact gebracht. Ouderen werkten samen met leerlingen van de basisschool, bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen kregen een boomgaard in hun tuin en in veel dorpen is een snoeiploeg opgericht en worden gezellige activiteiten georganiseerd als er in het najaar geoogst kan worden.

Nieuwe initiatieven
De gezellige oogstmarkt in de ‘boomgaard’ van Landschapsbeheer Groningen, was dan ook een passende afsluiting. Hoofd projectbureau Marjolein van Dijk van Landschapsbeheer Groningen benadrukte dat dit echter niet het einde hoeft te betekenen voor het aanplanten van vruchtbomen en boomgaarden in de drie noordelijke provincies. “In elke provincie zijn regelingen voor dorpsinitiatieven. Een buurtboomgaard past daar vaak goed in. Wij raden dorpen met plannen daarom aan om contact op te nemen met Landschapsbeheer in hun provincie, dan kunnen wij ze adviseren over regelingen waarop ze een beroep kunnen doen.”


Het project ‘Groene Knopen, Rode draden’ is mogelijk gemaakt door het Helene Vruchtfonds. Dit fonds wordt beheerd door het Prins Bernhard Cultuur Fonds. 

Landschapsbeheer Friesland

logo2Commissieweg 15
9244 GB Beetsterzwaag
Tel. (0512) 38 38 00

Volg ons

Provinciale organisaties Landschapsbeheer Nederland
Selecteer je provincie op de kaart.