Menu
Vrienden van Landschapsbeheerfriesland
A+ A A-

Nieuws

Moai Fryslân

MF image004De afgelopen weken kon je op Omrop Fryslân kijken naar de tv-serie Moai Fryslân. Deze coproductie van de Friese Milieu Federatie, Landschapsbeheer Friesland en Omrop Fryslân gaat over de kwaliteit van ons landschap. Friesland is de mooiste provincie van Nederland, maar het landschap verandert snel. Denk aan windmolens, snelwegen en bedrijventerreinen in het landschap.

Lees meer

Noardlike Fryske Wâlden herbergt rijke biodiversiteit

NFW site kleinALDTSJERK – In het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden is een rijke biodiversiteit te vinden. Er zijn veel bijzondere vleermuizen, broedvogels, hogere planten en ongewervelde dieren. Dat blijkt uit onderzoek van de agrarische natuurvereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW), Landschapsbeheer Friesland (LBF) en Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek (A&W). De onderzoeksresultaten zijn woensdag 23 april gepresenteerd tijdens een symposium op landgoed de Klinze in Aldtsjerk.

Lees meer

Debatavond met hoogleraar landbouwecologie Pablo Tittonell

Pablo TittonellOp woensdag 23 april organiseert netwerkinitiatief Kening fan ‘e Greide een nieuwe debatavond in het atrium van Natuurmuseum Fryslân. Spreker is Pablo Tittonell (41), één van de bekendste experts op het gebied van landbouw en ecologie. Sinds ruim een jaar is de geboren Argentijn hoogleraar Landbouwecologie aan de Wageningen University. Tittonell staat garant voor scherpe stellingen. Zo zou Nederland volgens hem met succes volledig op biologische landbouw kunnen overschakelen.

Lees meer

Landschapsbeheer Nederland rol in uitvoering Natuurvisie

natuurvisie2 kleinIn de vrijdag gepresenteerde Natuurvisie van staatssecretaris Dijksma, is een belangrijke rol weggelegd voor burgers die verantwoordelijkheid nemen voor natuur en landschap in hun omgeving. Als grootste groene vrijwilligersorganisatie is Landschapsbeheer Nederland blij met de waardering voor het werk van groene vrijwilligers die uit de Natuurvisie spreekt en met het feit dat de overheid groene initiatieven van burgers verder wil faciliteren. Maar hoewel de Natuurvisie bruist van ‘de energieke samenleving’, ziet Landschapsbeheer Nederland in de Natuurvisie weinig terug over hoe Dijksma burgerparticipatie concreet vorm wil geven. Landschapsbeheer Nederland, met een land dekkend netwerk van provinciale organisaties met zo’n 66.000 vrijwilligers, wil vanuit haar ervaring met het activeren en ondersteunen van groene vrijwilligers helpen bij het succesvol realiseren van de Natuurvisie. Landschapsbeheer Nederland zal daarvoor haar bestaande educatie-activatie-netwerk verder uitbreiden om nog veel meer groene burgerinitiatieven structureel te steunen.

Lees meer

Landschapsbeheer Friesland, Omrop fryslân, de Afûk en het Fries Museum eren vergeten tuinarchitect

pIMG 8743 kleinIedere tuinliefhebber heeft gehoord van de negentiende-eeuwse tuinarchitect Lucas Roodbaard, bijna niemand kent zijn opvolger Gerrit Vlaskamp. Door een toeval ontdekte auteur Aly van der Mark dat hij 350 tuinen en parken heeft aangelegd in het noorden van Nederland. De basis voor het project ‘De vergeten tuinen van Gerrit Vlaskamp’ was met deze ontdekking gelegd. De Afûk, Omrop Fryslân en het Fries Museum geven Vlaskamp nu gezamenlijk de aandacht die hij verdient, met een boek, een documentaire én een tentoonstelling. Naast eerherstel en vermaak dient het project ook een ander doel: de instandhouding van dit deels in verval geraakte groene cultureel erfgoed.

Lees meer

De vergeten tuinen van Gerrit Vlaskamp

Clipboard01grootDit rijk geïllustreerde boek kent één hoofdpersoon:

Gerrit Lambertus Vlaskamp (1834-1906): hovenier, tuinaanlegger en tuinontwerper. Hij legde in de tweede helft van de negentiende eeuw een groot aantal tuinen aan bij Friese notabele woningen, die tegenwoordig een bijzondere cultuurhistorische waarde hebben.

Lees meer

Landschapsbeheer Friesland

logo2Commissieweg 15
9244 GB Beetsterzwaag
Tel. (0512) 38 38 00
Fax. (0512) 38 14 57

Volg ons

Provinciale organisaties Landschapsbeheer Nederland
Selecteer je provincie op de kaart.