Educatie & Vrijwilligers

Educatie & Vrijwilligers

We krijgen regelmatig vragen van particulieren en organisaties over (erf)inrichting, biodiversiteit of een groenere leefomgeving. Rond deze thema’s worden verschillende initiatieven ontwikkeld waarbij Landschapsbeheer Friesland advies geeft over inrichting, soorten en beheer. Onze kennis gebruiken we ook voor educatieprojecten die de uniekheid van het landschap op speelse wijze centraal stellen. Samen met bijna 200 vaste vrijwilligers werken we aan herstel, behoud en beheer van ons mooie landschap. We zijn dan ook erg blij met de helpende hand die we van onze vrijwilligers krijgen.

Image

Bewoners

Zie jij kansen in je eigen omgeving om met landschap aan de slag te gaan? Dan helpt Landschapsbeheer Friesland je graag verder. 

Denk hierbij aan de aanleg of het herstel van landschapselementen als boomgaarden, poelen, vogelbosjes, natuurstroken (o.a. kruidenrijke randen, bermen) of voedselbossen. 

De eerste stap is het opstellen van een projectplan met de benodigde werkzaamheden. Dit plan kan vervolgens gebruikt worden voor aanvragen van subsidies, fondsen geld of sponsoring.

Landschapsbeheer Friesland begeleidt dit proces van aanvraag tot uitvoering, van het bedenken, schrijven, tekenen van een uitvoeringsplan tot het toezien op het benodigde aannemerswerk en het faciliteren van vrijwilligerswerk (begeleiding en gereedschap).

Image
Image

Vrijwilligers

Image

Het is mogelijk om je bij Landschapsbeheer Friesland in te zetten als vrijwilliger. Het snoeien van hoogstamvrucht-bomen, de bescherming van diersoorten of gewoon lekker in de natuur aan de slag. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Naast voldoening, biedt vrijwilligerswerk ook gezelligheid en ontspanning. Bovendien is de buitenlucht goed voor je gezondheid. Wij bieden de vrijwilligers gereedschappen en materialen, cursussen en begeleiding. De kwaliteit en de continuïteit van het vrijwilligerswerk in het Fryske lânskip blijft op deze manier gewaarborgd.

Lees hieronder verder over de verschillende vrijwilligersgroepen waarbij je je kunt aansluiten. 

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact op met Jan Piet de Boer via 0512 - 38 38 00 of j.p.deboer@landschapsbeheerfriesland.nl

Image

Landschap in eigen hand

Landschapsbeheer Friesland fungeert als helpdesk bij de ontwikkeling van lokale initiatieven op het gebied van landschapsherstel, biodiversiteit, voedsel en vergroening van de omgeving.

Hierin werkt Landschapsbeheer Friesland vaak adviserend, maar wij kunnen ook samen met een projectgroep een plan opstellen om naar een groenere en duurzamere omgeving toe te werken. 

Bij Landschapsbeheer Friesland kun je terecht voor jouw vragen op het gebied van biodiversiteit, landschapsherstel, vergroening van uw buurt en het groenonderhoud van je omgeving.
Image
Image

Cursussen

Image

Landschapsbeheer Friesland organiseert regelmatig leerzame cursussen op het gebied van landschapsbeheer.

Bijvoorbeeld een snoeicursus, een zeismaai cursus, een heggenvlecht cursus of een cursus over enten, eendenkooien of stinzenplanten. En er ontstaat ieder jaar wel iets nieuws. Houd onze website en social mediakanalen in de gaten voor een actueel aanbod.

Momenteel kun je je inschrijven voor: 

* Cursus Fruitbomen snoeien in Beetsterzwaag op donderdagavond 30 januari en donderdagavond 6 februari 2025. De praktijkdag is op zaterdag 8 februari 2025 in Lippenhuizen.

* Zaterdag 15 februari: workshop heggenvlechten bij de Graasboerderij in Sondel.

Stuur een e-mail naar info@landschapsbeheerfriesland.nl voor tijdstippen, prijzen en overige aanvullende informatie.
Image

Hoogstambrigade

Heb jij appel-, peren-, pruimen- of andere bomen in de tuin die je netjes wilt laten snoeien? Hiermee kan de hoogstambrigade van Landschapsbeheer Friesland je helpen. Dat is een enthousiaste en deskundige groep vrijwilligers die fruitbomen snoeit en achterstallig onderhoud aan boomgaarden wegwerkt.

De hoogstambrigade bestaat uit enkele tientallen vrijwilligers die overal in de provincie werkzaam zijn. Je kunt hun hulp inroepen voor een enkele boom, maar ook voor een complete boomgaard. 

De vrijwilligers hebben een theoretische en praktische cursus gevolgd, krijgen ladders en goed gereedschap van Landschapsbeheer Friesland mee en zijn verzekerd. De brigade snoeit op zaterdagen in de periode oktober-april tegen een onkosten vergoeding. 

Vul het aanmeldformulier in als je vrijblijvend informatie wilt over de inzet van de hoogstambrigade. 

Image
Image

Natuurwerkgroepen

Image

Onder de auspiciën van Landschapsbeheer Friesland werken er verschillende groepen vrijwilligers in het Fryske lânskip. 

Op woensdags is er een werkgroep actief in Oranjewoud. Zij werken met name aan het onderhoud van landgoed Oranjestein. 

Iedere donderdag is er een groep vrijwilligers werkzaam in Beetsterzwaag en omgeving. Zij zorgen voor het beheer van de bossen en zorgen dat de Lippenhústerheide vrij van opslag blijft. Hiertoe worden jonge boompjes uitgestoken of omgezaagd. 

Heb je interesse om je bij één van deze werkgroepen aan te sluiten of lijkt het je wat een nieuwe werkgroep in een andere regio op te zetten? Neem contact op met onze projectbegeleider uitvoering Oege Hiddema via o.hiddema@landschapsbeheerfriesland.nl