Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Bijenwerkdag 2020

colletes halophilus Schorzijdebij klein

We hebben op dit moment 10 bijenwerkdaglocaties. Nieuwe aanmeldingen komen op de reservelijst. 

Landschapsbeheer Friesland organiseert tijdens NL-doet op 13 en 14 maart a.s. de derde editie van de Friese bijenwerkdag. In dit weekend kan iedereen zijn handen uit de mouwen steken voor de insecten. Tijdens de bijenwerkdag willen we graag op tien plaatsen in Friesland inheemse wilde bloemenzaden zaaien zodat we de voedselvoorziening voor de insecten verbeteren. Heb of weet je een geschikte locatie en wil je anderen daarbij betrekken? Doe dan mee met de bijenwerkdag.

Er kunnen maximaal tien locaties meedoen. Deze tien deelnemers krijgen vanuit het project ‘De Wilde Bijenlinie’ een zaadmengsel van Cruydt-Hoeck met een waarde van maximaal €250,-*.

Het gaat niet goed met de bij!

Ze zorgen voor de kers op je taart en de aardbeien onder je slagroom. Wilde bijen zijn verantwoordelijk voor 80% van de bestuiving. Ze zijn daarom onmisbaar. Toch hebben wilde bijen het niet makkelijk in Nederland. De helft van alle 385 soorten wordt reeds bedreigd in hun voortbestaan. De grootste bedreiging waar de wilde bij mee te maken heeft, is gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Tijdens de bijenwerkdag gaan we aan de slag om hier wat aan te doen.

Aanmelden

Je kunt je locatie aanmelden voor deze actie door dit aanmeldformulier in te vullen en je bestelling door te geven. Doe dit voor 24 februari. Wees er snel bij, want we hebben maar plek voor tien deelnemers. Deze tien deelnemers krijgen een zaadmengsel, mits ze voldoen aan de voorwaarden, van Cruydt-Hoeck met een waarde van maximaal €250,-*. Bovendien ondersteunt Landschapsbeheer Friesland jou met advies, promotie en gereedschap. 

Meedoen?

Heb je al zin om de handen uit de mouwen te steken op 13 en 14 maart! Meld je aan, voor 24 februaridoor dit aanmeldformulier in te vullen. Voor meer informatie kun je contact opnemen met Cynthya Russchen via c.russchen@landschapsbeheerfriesland.nl of 0512-383800 (aanwezig op maandag, dinsdag en donderdagochtend).

Daarnaast is het belangrijk dat u uw bijenwerkdagklus aanmeld bij de grote vrijwilligersactie NLdoet via www.nldoet.nl. Het platform NLdoet wordt ook gebruikt als locatie waar vrijwilligers zich kunnen aanmelden voor uw klus. Wilt u in de titel ‘Bijenwerkdag’ vermelden? Zo is voor iedereen duidelijk dat uw klus in het kader van de Bijenwerkdag is.

Voorwaarden

  • Je kunt je locatie opgeven en zaadmateriaal bestellen tot 24 februari 2020. Aanpassingen in de bestelling zijn niet meer mogelijk na 24 februari 2020.
  • De deelnemer meldt zijn/haar locatie aan bij de website www.nldoet.nl en geeft vrijwilligers de kans om mee te werken op de bijenwerklocatie. Dit om de problematiek van verlies van de biodiversiteit en het leefgebied van de bij onder de aandacht te brengen.
  • * Per locatie krijgt de deelnemer zaadgoed van Cruydt-Hoeck met een waarde van maximaal €250,- euro. Natuurlijk is geen situatie/locatie hetzelfde, denk hierbij aan oppervlakte en het soort zaad/plantmateriaal dat geschikt is voor de locatie. Hierdoor kan het uiteindelijke bedrag per locatie lager uitvallen dan €250,- euro. Mocht dit bij de deelnemer het geval zijn, dan kan de deelnemer geen aanspraak maken op het resterende bedrag.
  • De nieuwe bijenwerkdaglocatie wordt de komende jaren beheerd.
  • Er is toestemming van de eigenaar van de grond om op zijn/haar grond een bijenwerkdaglocatie te organiseren.
  • De werklocatie ligt in Friesland. 

De bijenwerkdag wordt medemogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de Nationale Postcode Loterij en maakt onderdeel uit van de bijenpact dat ondertekent is in november 2019. 

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora