Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Biodiversiteit en monitoring Actuele projecten

NachttuinHet echt beleven van de duisternis tijdens de nacht is in stedelijk gebied een zeldzaamheid geworden. Het Waddengebied is nog één van de weinige gebieden in Nederland waar je de sterrenhemel ‘echt’ kun ervaren. Met het project Nacht aan het Wad, geïnspireerd op het initiatief Feel the Night van architecte Nynke Rixt Jukema, wordt aandacht gevraagd voor het echte donker tijdens de Nacht.

Nacht aan het Wad bestaat uit drie onderdelen die zich afspelen rond het Waddendorpje Zwarte Haan: de Nachttuin, de Starbarn en Santiago aan het Wad. In dit dorp kan de duisternis nog beleefd worden.

De nachttuin

Landschapsbeheer Friesland neemt de realisatie van de Nachttuin voor haar rekening. De tuin wordt dé tuin waar de nachtbeleving centraal staat. Er worden diverse nachtbelevingsplekken gecreëerd waar de nacht op een andere manier beleefd wordt dan men gewend is. In de tuin wordt nachtelijke flora aangeplant, zoals Sint Janskruid, Rode Valeriaan, Damastbloem, Maarts Viooltje en Wilde Kamperfoelie. Bovendien worden er waardplanten aangeplant die onder andere de nachtvlindersoorten Gamma Uil, Windepijlstaart en Lieveling aantrekken. Na verwachting zal de tuin in 2019 klaar zijn.

De Starbarn

De nieuwe Starbarn wordt de nieuwe observatiepost om sterren te bekijken. Met een open ruimte, verrekijkers en een vaste expositie over de nachtelijke sterrenhemel is het een prachtige locatie om de ‘schoonheid’ van de nacht te beleven.

Santiago aan het Wad

Stichting Santiago aan het Wad heeft in 2018 in samenwerking met het Nederlands Genootschap van Sint Jacob een nationale pelgrims-estafette door Nederland georganiseerd: de Camino der Lage Landen. Het idee maakte deel uit Leeuwarden-Fryslân 2018. Sint-Jacobiparochie, waar het dorpje Zwarte Haan onder valt, was niet het startpunt maar juist het eindpunt van de pelgrimsroute.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Jan Piet de Boer (telefoonnummer: 0512-38 38 00). 

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora