Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Erfgoed en beleving Wandelen en fietsen in Friesland

Landschapsbeheer Friesland werkt aan het toegankelijk en beleefbaar maken van het landschap voor wandelaars. Er zijn in verschillende projecten om ommetjes, paden, routes en netwerken van paden te creëren om het de wandelaar naar de zin te maken. Een van de projecten is 'Waddenwandelen". 

Waddenwandelen in Friesland, Groningen en Noord-Holland

Waddenwandelen is ruim 1200 kilometer wandelplezier aan weerszijde van werelderfgoed Waddenzee. Ontdek de oude cultuurlandschappen, de gevarieerde natuur en de rijke cultuurhistorie van kust en eilanden. Ervaar de rust en de ruimte, de schilderachtige luchten. Voel de wind door uw haren, proef het zout op uw lippen, hoor de zeemeeuwen krijsen en geniet van het uitzicht over het droogvallende Wad. Waddenwandelen is een initiatief van Landschap Noord-Holland, Landschapsbeheer Groningen en Landschapsbeheer Friesland. Zij werken samen met Wandelnet en de ANWB. Bekijk hier de routes van Waddenwandelen.

wandelen1.jpg

 

 

 

  

Landschapsbeheer Friesland heeft nog meer activiteiten voor recreanten ontwikkeld, zoals Geocaching langs de Friese Waterlinie'. Kijk voor meer informatie op onze pagina 'informatie voor recreanten'. 

Wandelen in de andere provincies

Onze collega organisaties Landschapsbeheer vinden het natuurlijk ook belangrijk dat het landschap toegankelijk en beleefbaar is. Hieronder een selectie van een aantal wandelinitiatieven in de andere provincies.

Wandelnetwerk Zeeland

Een wandelnetwerk is een verzameling van diverse wandelpaden in een bepaald gebied. Hierin worden alle lokale en landelijke wandelingen, ommetjes, LAW-routes, dorpswandelingen, kuierpaden, enz. opgenomen om zo samen een Wandelnetwerk te vormen. Binnen het netwerk kun je dus zelf kiezen tussen korte routes rond de dorpen, de zogenaamde ommetjes, of voor een langere route, middels een knooppuntensysteem. Lees meer over het wandelnetwerk bij Landschapsbeheer Zeeland.

wandelen2.jpg

 

 

 

 

 

Op de Kuierlatten in Flevoland

Kuierlatten zijn wandelpaden over het Flevolandse boerenland. Niet over geplaveide paden, maar langs dijken, over akkers, door boomgaarden en bossen en langs cultuurhistorische bezienswaardigheden. Bekijk alle routes van 'Op de Kuierlatten'.

wandelen3.jpg

 

 

 

 

 

Wandelen en fietsen in Overijssel

Voor wie van wandelen en fietsen houdt heeft Landschap Overijssel in de verschillende streken van Overijssel mooie routes uitgezet. Korte en lange routes door schitterende natuurgebieden en het prachtige landschap van Overijssel. Bekijk de kaart met alle routes.

wandelen4.jpg

 

 

 

 

 

Klompenpaden in Utrecht en Gelderland

De Klompenpaden zijn inmiddels een begrip geworden in zowel Utrecht als Gelderland. Momenteel hebben Landschaperfgoed Utrecht en Landschapsbeheer Gelderland maarliefst 44 Klompenpaden ontwikkeld!
Een klompenpad is een cultuurhistorisch wandelpad. Zoveel mogelijk oude voetpaadjes zoals jaagpaden, kerkenpaden en schoolpaadjes worden met hulp van de bewoners opgespeurd en hersteld. Met het zichtbaar maken en herstellen van oude paden wordt een deel van de identiteit van het historische landschap hersteld.
De paden lopen door natuurgebieden, landgoederen en dwars door het boerenland. Bij voorkeur door de weilanden en langs akkers zodat de wandelaar ook dit landschap optimaal kan beleven. Waar mogelijk worden kleine landschapselementen langs de route hersteld.
De combinatie van natuur en cultuurhistorie is niet alleen interessant voor recreanten maar ook voor de locale bevolking die op deze manier een stukje geschiedenis van haar eigen omgeving ontdekt. Klompenpaden vergroten de toegankelijkheid van het platteland en leveren daarmee een stimulans aan de locale economie. Als groene linten in het landschap zijn de voetpaden ecologisch, recreatief, cultuurhistorisch én economisch interessant.
Van ieder Klompenpad is een brochure met kaartje en achtergrondinformatie beschikbaar. Deze zijn verkrijgbaar bij het startpunt van de route en de lokale VVV's. De Klompenpaden zijn ook zonder brochure te wandelen. Bij het startpunt staat een startpaneel en de route is in het landschap in beide richtingen gemarkeerd.
De routekaarten kunt u bekijken en downloaden op de website klompenpaden.nl. Op de website klompenpaden in de Geldersevallei kunt per Klompenpad een foto impressie zien.

wandelen5.jpg

 

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora