Menu
Vrienden van Landschapsbeheerfriesland
A+ A A-

Docenten & Ouders

De natuur en het landschap zijn voor iedereen een bron van inspiratie, vreugde, creativiteit, avontuur, verwondering, identiteit en gezondheid. Het is terecht dat verschillende initiatiefnemers proberen om het buitenspelen en -leren van kinderen op te laten nemen in de Universele Rechten van de Mens. Wij zijn iets bescheidener. We vinden het al geweldig als elk kind tenminste één keer een topervaring in de natuur beleeft tijdens de basisschoolperiode. We kunnen ons ook niet voorstellen wie daar iets op tegen heeft. Maar vanzelf gaat het niet. Daarom heeft Landschapsbeheer Friesland samen met Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, It Fryske Gea, de gezamenlijke NME centra en het IVN het initiatief genomen om dit in Fryslân in de komende jaren te organiseren.

Ongerust

Niet om nu de moraalridder uithangen, maar wij maken ons echt ongerust over de ontwikkelingen in onze mooie provincie. Want de jeugd in Fryslân beleeft tijdens zijn of haar schoolperiode steeds minder hoe het is om buiten in de natuur te zijn. Natuuronderwijs vindt te vaak plaats vanuit het schoolboek of via de computer. Ook worden leerkrachten niet meer automatisch opgeleid om natuuronderwijs te geven en is in de provincie lang niet overal een infrastructuur van NME centra actief. Sommige gemeenten bezuinigen op NME en steeds meer leerkrachten vinden onderwijs buiten de deur maar lastig. Ofschoon NME bindend wordt voorgeschreven door de wet, is natuur- en milieueducatie steeds minder vanzelfsprekend en steeds meer de inzet van een duurzame gemeente of een betrokken docent. Bovendien is er een stortvloed aan andere maatschappelijk problemen die om voorrang vragen. We begrijpen dat u als leerkracht of ouder hier wel eens moe van wordt.

Bewezen blijvende positieve invloed

Toch is het natuurlijk van de gekke dat kinderen niet of nauwelijks meer buiten spelen. Op de vraag aan een jongetje van 10 jaar waarom hij liever thuis zat, antwoordde hij: "Er zitten geen stopcontacten in het bos." Onderzoek toont aan dat een vroegtijdige kennismaking met en beleving van de natuur een blijvende positieve invloed heeft op het verdere leven. Mensen die actief zijn in de natuur hebben minder last van overgewicht, leven gezonder en hebben minder last van depressie. Dit is voor ons een belangrijke reden om gemeenten en scholen te bewegen de reguliere lessen tenminste één dag per jaar te verruilen voor een topervaring in de natuur.

We willen jeugd aanspreken, ze bewegen, ze raken in hoofd en hart. Hiervoor willen we goed inspelen op de behoeften en verwachtingen van jeugd (zowel in gezins- als schoolverband) en hen binden aan ons werk op een aansprekende manier. Hoe? Dat leest u hieronder. Voor meer informatie of een programma op maat kunt u contact opnemen met Jan Piet de Boer (0512-383800).

Biologiedagen

Voor basisscholen organiseert Landschapsbeheer Friesland al jaren met succes de Biologiedagen. Samen met de NME centra. Bij veel basisscholen zijn Biologiedagen inmiddels een begrip. Tijdens een Biologiedag gaan de kinderen een dag op pad in de natuur en leren al doende en spelende van alles over de natuur bij hen in de omgeving. We regelen alles en proberen zo dicht mogelijk in de buurt van uw school c.q. woonplaats te blijven.

Maatschappelijke stages

Maatschappelijke Stage (MaS) is sinds 2011 een schoolvak, net als de andere vakken. Met een MaS maken leerlingen in het voortgezet onderwijs kennis met vrijwilligerswerk. Een MaS doen ze onder verantwoordelijkheid van school en vraagt in totaal dertig uur. Scholen regelen zelf hoe ze een MaS vorm en inhoud geven, in welke jaren de stages plaatsvinden en hoe de uren verdeeld worden. Denkt u voor uw leerlingen of kind ook eens aan een Groene Maatschappelijke Stage?

Tijdens een MaS kunnen leerlingen bij ons of een collega-natuurorganisaties werken, helpen om leerlingen van basisscholen rond te leiden, boswachters en opzichters assisteren bij klussen of een leuke dag voor kinderen uit de buurt organiseren. Ook hebben we een mentorensysteem ontwikkeld voor een klassikale maatschappelijke stage. Voor meer informatie kunt u Jan Piet de Boer bellen (0512-383800) of een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. sturen. Kijk ook eens op www.keiindemaatschappij.nl.

Excursie of aan de slag?

Wij dagen kinderen (en hun vriendjes, vriendinnetjes of hele klas) uit om samen met Landschapsbeheer Friesland en It Fryske Gea aan de slag te gaan in het Friese landschap. Hiervoor betalen de scholen een vergoeding (zie hieronder), maar kunnen ze ook de hiervoor bestemde CKV-vouchers inzetten.

Natuurexcursies

Samen met een opzichter of speciaal opgeleide vrijwilliger van It Fryske Gea gaan kinderen één van de vele Gea-gebieden in en krijgen onderweg tekst en uitleg over de bijzondere flora en fauna. Voor de meeste excursies geldt een maximum aantal deelnemers van 15 leerlingen.

De vergoeding hiervoor bedraagt € 70,- (incl. BTW) per excursieleider, uitgaande van een excursie van twee uur. Genoemde vergoeding is exclusief het gebruik van extra voorzieningen (bijvoorbeeld een boot of fietsen) en consumpties. Een excursie kan op elk moment in het jaar, behalve op specifieke locaties in het broedseizoen. Meer weten? Bel naar 0512-381448.

Handen uit de mouwen

Kinderen kunnen ook actief aan het werk in de natuur, samen met één of twee begeleider(s) van Landschapsbeheer Friesland. Dichtbij school of, in samenspraak met de docent, op een locatie naar keuze. Gezond buiten aan de slag, een steentje bijdragen aan het Friese landschap en er iets van leren. Dat is de gedachte. Bomen knotten, pijpenstrootjes trekken, opschot verwijderen, enzovoort. Gereedschap en veiligheidskleding worden geregeld.

Per 15 leerlingen is één begeleider vanuit school nodig, dus voor 30 zijn dat er twee en voor 60 zijn dat er vier. Eén begeleider kost € 220,- (incl. BTW) voor een halve dag. Genoemde vergoedingen zijn exclusief consumpties. De meest geschikte periode is eind september tot 15 maart. Meer weten? Bel (0512-383800) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Jaarlijkse Natuurwerkdag

Elke eerste zaterdag van november vindt de nationale Natuurwerkdag plaats. Deze grote opknapbeurt voor het landschap is een initiatief van Landschapsbeheer Nederland. Helpen u, uw klas of kinderen ook mee bij u in de buurt? Meer informatie, ook over locaties, vindt u op www.natuurwerkdag.nl. Aan de Natuurwerkdag zijn geen kosten verbonden.

Landschapsbeheer Friesland

logo2Commissieweg 15
9244 GB Beetsterzwaag
Tel. (0512) 38 38 00

Volg ons

Provinciale organisaties LandschappenNL
Selecteer je provincie op de kaart.