Menu
Vrienden van Landschapsbeheerfriesland
A+ A A-

Stekjes in Friesland: bijzondere bankjes

Stekje FrieschepalenKom even tot rust tijdens een wandel- of fietstocht en bekijk het Friese landschap met andere ogen met ‘de twaalf stekjes van Noordoost-Friesland’. De twaalf stekjes zijn unieke zitplaatsen waar je tijdens het wandelen of fietsen even kunt rusten, waar je van het landschap kunt genieten en waar je mensen kunt ontmoeten.

Kunstenaars hebben deze zitplaatsen ontworpen waarbij zij geïnspireerd zijn door de geschiedenis van de plek. Het resultaat is dat de stekjes stuk voor stuk een duidelijke binding hebben met de locatie. De kunstwerken vertellen het verhaal van de plek en zijn een unieke rustplaats voor je wandeling of fietstocht.

Download hier de kaart van de twaalf stekjes ‘bijzondere ontmoetingsplekken in Noordoost Friesland’. Ook kunt u hier meer informatie vinden over het stekje bij de Frieschepalen.

Brochure ‘Twaalf stekjes, twaalf verhalen’

De ontwerpers van de stekjes in noordoost-Friesland zijn even divers als het Friese landschap. Vijf ontwerpers zijn gevraagd om een ontwerp te maken, voor de andere plekken is een prijsvraag uitgeschreven. Tenslotte zijn er masterclasses georganiseerd. Op deze manier kregen ook jonge ontwerpers de kans om hun kijk op het landschap te delen. In de brochure vertellen ze het verhaal achter hun stekje.

Download hier de brochure ‘Twaalf stekjes, twaalf verhalen’.

Samenwerking

De stekjes zijn gerealiseerd door nauwe samenwerking tussen Landschapsbeheer Friesland en Stichting Keunstwurk.

Zelf aan de slag

Wilt u aan de slag met de realisatie van een stekje bij u in de buurt, dan kan Landschapsbeheer Friesland u ondersteunen door:

  • advisering bij de keuze van de locatie;
  • de keuze van een kunstena(a)r(es);
  • advisering over de mogelijke subsidies;
  • advisering bij de realisatie.

Een mooi voorbeeld is ook het stekje bij Frieschepalen. Dit stekje verwijst naar het verhaal van de Friese Waterlinie en is door Dorpsbelang Frieschepalen gerealiseerd. 

Landschapsbeheer Friesland

logo2Commissieweg 15
9244 GB Beetsterzwaag
Tel. (0512) 38 38 00

Volg ons

Provinciale organisaties LandschappenNL
Selecteer je provincie op de kaart.