Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Mens en maatschappij Actuele projecten

Programma Eetbaar Fryslan Veel voedsel reist de halve wereld rond voordat het in een winkel belandt waar de consument het vervolgens koopt. Dit is niet nodig vinden Landschapsbeheer Friesland, de Friese Milieu Federatie, Nordwin College en Netwerk Duurzame Dorpen. In Friesland worden immers ook heerlijke producten verbouwd. De organisaties streven binnen het programma Eetbaar Fryslân naar een duurzamere manier van voedselvoorziening.

Een voorbeeld hiervan is het ontwikkelen van kortere ketens van lokale producten naar de supermarkten en restaurants.

Binnen dit programma richt LBF zich op lokale initiatieven in dorpen en wijken. Er is veel enthousiasme in de provincie om met een voedselinitiatief te starten. Startende initiatieven stranden helaas vaak door gebrek aan kennis. Met het project Voedsel-startups, dat onder het programma Eetbaar Fryslân valt, hebben diverse voedselinitiatieven kennis gedeeld met mensen die een initiatief willen starten, zoals een dorpstuin, een voedselbos of een moestuin. Ook hebben de partnerorganisaties een minisymposium ‘voedselstartups’ georganiseerd waarbij bezoekers kennis konden maken met voedselinitiatieven door zes minicursussen te volgen over diverse thema’s.

Op de website www.eetbaarfriesland.frl vindt u meer informatie over het programma. Ook kunt u alle voedselinitiatieven en andere activiteiten op het gebied van lokaal voedsel bekijken.

Dit project wordt gefinancierd door de regeling Duurzaam Door.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider  Jan Piet de Boer (telefoonnummer: 0512-38 38 00). 

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora