Menu
Vrienden van Landschapsbeheerfriesland
A+ A A-

Nieuws

Landelijke maaidag met de zeis

Maaien met de zeis landelijke dagEen veld vol maaiers, dat zie je tegenwoordig niet vaak meer. De landelijke maaidag biedt de kans om het oude gevoel van samen een veld maaien  weer eens te beleven. Dit jaar organiseert Landschapsbeheer Flevoland deze dag op zaterdag 24 juni  in samenwerking met het Flevo-landschap bij het voormalige eiland Schokland, in de Noordoostpolder.

Deze landelijke maaidag is bedoeld om onderling contact te leggen en de kneepjes van het vak uit te wisselen. En hoe meer geoefend, hoe beter het gaat en hoe meer plezier het maaien geeft. De deelnemers komen uit het hele land. Degenen die goed met de zeis kunnen omgaan hebben vaak in hun jeugd geleerd hoe ze met de zeis moeten maaien en zijn dit nog steeds niet verleerd. Gelukkig komen er de laatste jaren weer nieuwe maaiers van alle leeftijden bij. De meeste deelnemers nemen hun eigen zeis mee, voor degenen die geen zeis hebben zijn enkele zeisen te leen.

De dag start vroeg, om 8.00u, want het maaien gaat het beste als het gras nog vochtig is van de dauw. We maaien tot een uur of 1, daarna is er soep. Later dan 8.00u beginnen kan natuurlijk ook.

Schokland
Het 'eiland op het droge' valt op in het strakke lijnenspel van de polder. Al van ver herken je het aan de bomen, die als een ring rond het eiland staan, op de oude grens van land en water. De begroeiing bestaat verder uit natuurlijk grasland, akkers met 'oude' gewassen als koolzaad en rogge en weelderig begroeide bermen. Ruimte genoeg om te maaien.

Waarom maaien met zeis?
De maaidag past goed in de hernieuwde belangstelling voor het maaien met de zeis. Sinds
enkele jaren worden in een aantal provincies door Landschapsbeheer cursussen maaien met
de zeis georganiseerd, ook dit jaar weer. En op zaterdag 9 september wordt voor de zesde keer
het NK maaien met de zeis gehouden in Arnhem.

Bij kleinschalig natuurbeheer is een zeis vaak een heel goed alternatief voor een bosmaaier of maaimachine. Je kunt gemakkelijk om een orchidee heen maaien en dieren die in het gras zitten, hebben een grotere kans om te vluchten. Bij het maaibeheer van natuurterreintjes gebruiken vrijwilligers van Landschapsbeheer daarom vaak een zeis.


Bent u geïnteresseerd om mee te doen? U kunt zich nu al aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Dan ontvangt u nadere informatie.

Locatie: Palenweg 5, Nagele

Eerste basisschool volgt lesprogramma van Friese kastelen

Kinderen bij stinzenplanten31 maart 2017 volgt de eerste basisschool het educatieprogramma Stins! bij één van de staten en stinzen in Fryslân. Het is voor het eerst dat meerdere staten en stinzen gezamenlijk een lesprogramma opzetten en aanbieden voor basisscholen in heel Fryslân. Landschapsbeheer Friesland, Keunstwurk, Stichting Staten en Stinzen, Steunpunt Monumentenzorg, Museumfederatie Fryslân en Stichting Erfgoed & Publiek bundelden expertises bij het ontwikkelen van het educatieprogramma Stins! voor de hele basisschoolperiode. Het lesprogramma is nu al boekbaar via erfgoed-onderwijs.frl. Vanaf september 2017 kunnen alle basisscholen de Friese kastelen bezoeken.


Basisschoolkinderen gaan actief met het thema buitenhuizen aan de slag, zowel in de klas als tijdens een bezoek aan de state of stins. Het doel van dit educatieprogramma is om jeugd enthousiast te maken voor de historische buitenplaatsen, want de kinderen van nu zijn de volwassenen en de beslissers van de toekomst. De digitale leskist en uitgebreide handleiding zorgen er voor dat leerkrachten weinig voorbereidingstijd nodig hebben. 


Het voorjaar is de beste tijd van het jaar voor het volgen van dit educatieprogramma. Op dit moment staan namelijk alle Stinzenplanten in bloei. Bijvoorbeeld: krokkussen, sneeuwklokjes en wilde narcissen. Dat maakt het bezoek aan een state of stins nog leuker!

Momenteel bieden twee staten en één stins het lesprogramma aan.

-          De Schierstins in Veenwouden voor groep 5 en 6.

-          Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden voor groep 1 en 2.

-          Dekema State in Jelsum voor groep 1 t/m 8.

Het eerste Friese Voedsel-lokaal op 30 maart

Eerste Friese Voedsel-lokaal op 30 maart a.s.Hoe leuk is lokaal voedsel? Deze vraag wordt voor u beantwoord tijdens het eerste Friese Voedsel-lokaal op 30 maart in Hotel-restaurant Duhoux in Wirdum. Deze gratis inspiratieavond begint om 19.30 uur en duurt tot ca. 22.00 uur en staat volledig in het teken van lokaal voedsel. Laat u inspireren door mensen die hun hart verpand hebben aan het telen, verbouwen of promoten van lokale producten. Het accent ligt deze keer op de noordwesthoek van de provincie. Later volgen ook nog inspiratieavonden in noordoost-, zuidwest- en zuidoost-Fryslân.

Dorpstuinen

U krijgt op deze inspirerende avond volop informatie over het succes van de dorpstuin in Snakkerburen waar inmiddels meer dan 70 (!) vrijwilligers actief zijn. Theo van der Molen, vrijwilliger van het eerste uur, heeft meer dan 15 jaar zijn ziel en zaligheid gestoken in het ontwikkelen van de tuin. Hij kan u dan ook alles vertellen over de tips en trucs bij het opzetten van een dergelijk initiatief.

Streekproducten

Jan de Vries houdt zich al jaren bezig met het ontwikkelen van streekproducten. Bekende producten van zijn hand zijn bijvoorbeeld het Koudumer Beantsje en de Laaksumer Bot. Hij vertelt u wat hem ertoe heeft aangezet om hier al zijn vrije tijd aan te besteden. Jan weet als geen ander hoe belangrijk streekproducten zijn bij de promotie van dorp of regio, in zijn geval Koudum en Zuidwest-Fryslân.

Vervolgens gaat Piet Hoekstra in op de promotie van Het Bildt en de rol van de aardappel hierbij. Piet is akkerbouwer en één van de organisatoren van de Bildtse aardappelweken. In 2018, het Culturele Hoofdstadjaar, pakt de organisatie flink uit met het programma ‘Potatoes go wild’. De contacten met Malta zijn al gelegd. Ook dit initiatief wordt gedragen door de inzet van vele vrijwilligers.  

Voedselbossen en Fryske rassen

Na de presentatie van de sprekers is er volop gelegenheid om uw licht op te steken bij mensen die u alles kunnen vertellen over ‘Dorpstuinen’, ‘Voedselbossen’, ‘Moestuineducatie’ en ‘Fryske Rassen’.

Dus mocht u interesse hebben in een van deze onderwerpen, dan is deze avond iets voor u!

De avond wordt georganiseerd in het kader van het netwerkinitiatief ‘Eetbaar Fryslân’. Landschapsbeheer Friesland, De Friese Milieufederatie, Netwerk Duurzame Dorpen en Nordwin werken binnen dit programma samen aan het vergroten van de  bewustwording rond lokaal voedsel. Provincie Fryslân en de regeling ‘Duurzaam Door’ ondersteunen dit initiatief.

Maak een buitenmoment & win

Maak een buitenmoment en winBuiten zijn in Nederland is leuk én gezond. Toch komt een op de drie Nederlanders te weinig buiten. Zonde toch? Een buitenmoment is snel gemaakt. Leg uw buitenmoment vast (maak een foto) en deel het met anderen. Alles kan een buitenmoment zijn, in de stad, in de lucht of onderwater. Met als hoofdprijs een weekendarrangement in een buitenhuisje en elke kans op een voucher voor een foto canvas t.w.v. €50,-. Maak een buitenmoment en doe mee.

Koekoek! Ontdek de Nationale Vogelweek in 2017

groene spechtvogelweekVan 6 t/m 14 mei is het weer Nationale Vogelweek. Dat betekent honderden leuke gratis vogelexcursies door heel Nederland. Dit jaar is er vanwege het 'Jaar van de Koekoek' speciale aandacht voor deze prachtige vogel. Maar ook duizenden andere spetterende vogels worden onder begeleiding van ervaren vogelkenners opgespoord en van dichtbij bekeken. Op www.vogelweek.nl zijn alle activiteiten te vinden.

In de Nationale Vogelweek kan iedereen ervaren hoe rijk ons land is aan vogels en hoe leuk en spannend het is om naar vogels te kijken. Je hoeft geen ervaren vogelkenner te zijn om mee te doen, integendeel! Beginnende vogelliefhebbers zijn zeer welkom en krijgen extra hulp en uitleg. Op een Vogelweek-excursie zien deelnemers vaak tientallen vogelsoorten. Dan staan ze zomaar oog in oog met een ooievaar, specht, ijsvogel, havik of zeearend. Dit jaar is er extra aandacht voor de koekoek. Deze prachtige vogel is wel gemakkelijk te horen, maar moeilijk te zien. De ervaren excursieleiders van de Nationale Vogelweek proberen de koekoek daarom op te sporen en van dichtbij te laten zien door een telescoop.

Ontdek de jubelende weide

De Nationale Vogelweek is ook een buitenkans voor wie de unieke Nederlandse weidevogels eens wil ontdekken, want het aanbod aan leuke weidevogelexcursies is groot. In mei zijn vogels als de veldleeuwerik en tureluur zeer zichtbaar en scheren ze luid zingend over de weides. Ook de koning van de weide en onze nationale vogel de grutto is dan op z'n mooist. Een bloeiende wei vol zingende vogels, zwevende zwaluwen, vlinders en bijen is in mei een onvergetelijke ervaring.

Genieten = beschermen

Vogelbescherming Nederland organiseert de Nationale Vogelweek om het draagvlak voor vogels en natuurbescherming te vergroten. Deelnemers leren vogels herkennen en krijgen de meest schitterende vogels van dichtbij te zien. De honderden activiteiten en excursies zijn te vinden op www.vogelweek.nl. Via zoeken op woonplaats of postcode zijn activiteiten in de omgeving snel te vinden.

Start online kaartverkoop Koning van het Grasland

Voorstelling Koning van het LandschapKomende zomer brengen stichting Pier21 en toneelgroep Jan Vos ‘Koning van het Grasland’, een voorstelling over boeren, die bij boeren wordt gespeeld. In de hoofdrollen: Joop Wittermans, Trudi Klever, Helmert Woudenberg en Marcel Faber. Woensdag 15 maart is de online kaartverkoop gestart. In Fryslân wordt het stuk op vier plekken ingebed in ‘Ontwakend Landschap’, waarbij bezoekers slapen en ontwaken in de vrije natuur.

‘Koning van het Grasland’ gaat op zaterdag 3 juni in première op boerderij de familie Entzinger in Grou. De locatie-theaterproductie is vervolgens tot en met september in heel Noord-Nederland te zien. De productiekracht en het Friese netwerk van Pier21 (o.m. bekend van De Emigrant en Feteranen) wordt gekoppeld aan de artistieke inbreng en ervaring van toneelgroep Jan Vos (eerder o.a. Mansholt). Vanaf 15 maart start op de websites van beide gezelschappen de online kaartverkoop van avond- en matinee-voorstellingen, diners en lunches, in samenwerking met Youth Food Movement en ook van Ontwakend Landschap.

Mobiel theater

In de voorstelling staat de gecompliceerde verhouding tussen mens en natuur centraal. We zien de strijd van de boer, die zich als eenzame ondernemer staande probeert te houden op de wereldmarkt. En die van de grutto, die zich uit alle macht probeert aan te passen aan een snel veranderende biotoop. ‘Koning van het Grasland’ wordt gespeeld op boerenerven in de drie noordelijke provincies. Decorontwerpster Ellen Klever ontwierp een mobiel theater, dat publiek en spelers beschutting biedt, zonder dat het uitzicht op het landschap wordt verstoord.

Weidehotel

Op vier data in Fryslân maakt ‘Koning van het Grasland’ deel uit van Ontwakend Landschap, een ervaring die de voorstelling letterlijk in een ander daglicht zet. Na de voorstelling kunnen bezoekers napraten op een bijzondere locatie in het landschap, waarna ze de nacht doorbrengen op een bed in de weide. De volgende ochtend wordt iedereen ‘natuurlijk’ gewekt. Ontwakend Landschap wordt (beperkt) aangeboden in IJlst, Workum, Haskerdijken en Tytsjerk.

‘Koning van het Grasland’ en Ontwakend Landschap maken deel uit van Celebrating Diversity, programmalijn van Leeuwarden-Fryslân Culturele hoofdstad van Europa.

Landschapsbeheer Friesland

logo2Commissieweg 15
9244 GB Beetsterzwaag
Tel. (0512) 38 38 00

Volg ons

Provinciale organisaties Landschapsbeheer Nederland
Selecteer je provincie op de kaart.