Menu
Vrienden van Landschapsbeheerfriesland
A+ A A-

Nieuws

Vooraankondiging Thema-avonden

Vooraankondiging thema avonden2

In de zomer van 2017 is er een enquête over biodiversiteit in Noordoost Fryslân verspreid. De resultaten daarvan zijn verwerkt en naar aanleiding hiervan worden er een aantal thema-avonden georganiseerd. U krijgt hier de gelegenheid om met anderen over uw wensen op het gebied van biodiversiteit van gedachten te wisselen en ze in kaart te brengen. Alle avonden beginnen om 19.30 uur.

Voor meer informatie klik hier

Cursus enten van fruitbomen

opzet entcursus def versie2

Deze cursus wordt gegeven door Frits Doornenbal en Nynke Zijlstra van FYF (Stichting Fruit Yn Fryslân) en bestaat uit een theoretisch en praktisch deel.

Tijdens het praktijkgedeelte leert u hoe u met een ent-mesje kunt werken. Na afloop neemt u uw eigen fruitboompje mee naar huis. 

Datum:           zaterdag, 24 februari 2018

Voor meer informatie klik hier

 

Meet & Eat 14 december 2017 De Koperen Tuin

231117 meet en eat

Uitnodiging eerste Meet & Eat in Leeuwarden 
Donderdag 14 december 2017 - De Koperen Tuin - Leeuwarden

Thema: Lokale producten voor alle Friezen binnen handbereik!

Meat & Eats zijn bijeenkomsten die gaan over de verduurzaming van ons voedselsysteem. Het verduurzamen van onze voedselproductie en -consumptie biedt vele kansen. Momenteel zijn er veel initiatieven gericht op de lokale voedselmarkt. Een prachtige beweging, maar hoe kunnen we hier nog meer ondersteuning en kracht aan geven?

Lees meer

Enquete Wilde Bijenlinie

colletes halophilus - Schorzijdebij Wilde Bijenlinie Landschapsbeheer FrieslandDat het niet goed gaat met bijen weten we inmiddels allemaal. Daar willen we iets aan veranderen! Vandaar is er de campagne Nederland Zoemt gestart: om de leefomstandigheden voor bijen te verbeteren.

Heeft u zelf een goed bijen-initiatief, heeft u ervaring met bijen-initiatieven of heeft u ideeën? Met deze enquête willen we een totaal overzicht maken van alle bijen-initiatieven op dit moment en horen wat jullie ervaringen, ambities en eventuele wensen zijn. Hier is de link naar de enquête: https://nl.surveymonkey.com/r/bijenlinie. Wij hopen dat u deze wilt invullen.

Alvast bedankt!

 

Hoogstambrigade zoekt hoogstamvruchtbomen

Hoogstambrigade Landschapsbeheer Friesland (archieffoto)Hoogstambrigade rayon Zuidoost heeft nog ruimte voor snoeiklussen

Het snoeiseizoen van hoogstamvruchtbomen is aangebroken. Circa 100 enthousiast vrijwilligers snoeien ieder jaar 300 tot 400 vruchtbomen op een professionele wijze. Op dit moment heeft Hoogstambrigade rayon Zuidoost nog ruimte in de agenda.

De hoogstambrigade Zuidoost-Friesland zoekt nog locaties om hoogstamvruchtbomen te snoeien tegen een lage vergoeding. De brigade snoeit onder andere in Beetsterzwaag, Bakkeveen, Oldeberkoop, Oosterwolde en omstreken. De eigenaar van de vruchtbomen kan voor het snoeien van zijn/haar vruchtbomen contact opnemen met Landschapsbeheer Friesland. Het maakt hierbij niet uit of het om één of meerdere bomen gaat.

Heeft u nog Hoogstamvruchtbomen die gesnoeid moeten worden? Meld ze dan aan voor de Hoogstambrigade. 

Hoogstambrigade

De Hoogstambrigade bestaat inmiddels 15 jaar. Het is opgericht, omdat het aantal vitale fruitbomen in de provincie zienderogen achteruit ging. Samen met fruitboomdeskundige Auke Kleefstra is een plan bedacht om de deelnemers van de snoeicursussen, die al sinds de jaren ’80 werden georganiseerd, te vragen om vrijwilliger te worden. Dit bleek een groot succes en sindsdien zijn er zes regiogroepen in Friesland met het oude ambacht actief.  Op deze manier worden de vaak oude boomgaarden voor het landschap bewaard en kunnen ze door een flinke snoeibeurt weer jaren mee. Als de bomen op de juiste manier worden gesnoeid, blijven (oudere) bomen langer vitaal en langer mooi en goed fruit geven. De eigenaren plukken hier letterlijk en figuurlijk de vruchten van.

Vrijwilligers geven Friese landschap een opknapbeurt

Natuurwerkdag Dorpstuin Hurdegaryp 2017Natuurwerkdag alweer voor de 17e keer georganiseerd

Afgelopen zaterdag heeft het Friese landschap tijdens de Natuurwerkdag op 26 locaties een opknapbeurt gekregen. Ruim 850 vrijwilligers zijn aan het werk geweest in de natuur met onder andere snoeien, boompjes verwijderen, wilgen knotten en nog veel meer. Dit jaar werd de grootste vrijwilligersactie in het groen voor de zeventiende keer georganiseerd.

26 werklocaties in Friesland
Er waren dit jaar 26 natuurwerkdaglocaties verspreid over de provincie. Vrijwilligers hebben onder meer geholpen met wilgen knotten, snoeien, kleine boompjes verwijderen en het planten van bloembollen. Boer Tsjerk Yntema mocht op zijn boerenbedrijf in samenwerking met IVN Heerenveen dit jaar 50 vrijwilligers verwelkomen. Ook Staatsbosbeheer heeft 110 vrijwilligers ontvangen in het moerasgebied de Houtwiel waar zij boompjes hebben omgezaagd. Ook op Dekemastate werd er druk gewerkt door ruim 80 vrijwilligers die veel snoeiwerk hebben verzet.

Gekookt in dorpstuin Hurdegaryp
Dit jaar vond de aftrap van de Natuurwerkdag plaats in Dorpstuin Hurdegaryp. Wethouder Ellen Bruins Slot-Janmaat van gemeente Tytsjerksteradiel kookte samen met kok Djurre een smoothie en een lunch voor de 45 vrijwilligers die werken op de locatie. Hierbij gebruikten zij producten uit de tuin zoals boerenkool en spruitjes. De vrijwilligers hebben veel werk verzet waaronder het opschonen van de bijen- en vlindertuin, het aanleggen van drainage en het knotten van wilgen.

Bedankt!
Landschapsbeheer Friesland, organisator van de Natuurwerkdag in Friesland, kijkt terug op een zeer geslaagde Natuurwerkdag. “Wij willen alle vrijwilligers bedanken die zich hebben ingezet om het landschap een opknapbeurt te geven”, aldus Regina ter Steege, directeur van Landschapsbeheer Friesland.
Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag levert een belangrijke bijdrage aan het beschermen en behouden van natuur. Zorg voor landschap zoals onderhoud aan (knot)bomen, hagen, boomgaarden en houtwallen is steeds meer in vrijwilligershanden. Dankzij hen kan iedereen blijven genieten van het karakteristieke Friese landschap.

Landschapsbeheer Friesland

logo2Commissieweg 15
9244 GB Beetsterzwaag
Tel. (0512) 38 38 00

Volg ons

Provinciale organisaties LandschappenNL
Selecteer je provincie op de kaart.