Menu
Vrienden van Landschapsbeheerfriesland
A+ A A-

Nieuws

OBS ’t Holdersnest wint felbegeerde Wâldpykbokaal

OBS t Holdersnest wint felbegeerde Waldpykbokaal Landschapsbeheer Friesland - kopieVrijdagmiddag 20 oktober werd in de Brede School de Wiken in Drachten door maar liefst 120 basisschoolleerlingen uit Achtkarspelen, Dantumadiel, Kollumerland c.a. en Smallingerland de ‘Striid om de Wâldpykbokaal’ gestreden. Na een spannende nek aan nek race ging OBS ’t Holdersnest uit Harkema er met de felbegeerde prijs vandoor.

De strijd werd vrijdagmiddag 20 oktober vanaf 12.00 uur gestreden. Onder leiding van presentator Raynaud Ritsma werden de kinderen samen met hun wethouder getest op kennis, vaardigheid en creativiteit door middel van een quiz, een lied en een zaagwedstrijd. De strenge maar rechtvaardige jury met o.a. Johannes Kramer, gedeputeerde van de provincie Fryslân, bewaakte de eerlijke strijd.

‘Wâldpikenfel’
De Wâldpykbokaal staat symbool voor trots zijn op je landschap. Wâldpiken zijn mensen die hun eigen problemen oplossen dan dat is precies wat de leerlingen van OBS ’t Holdersnest uit Achtkarspelen, CBS de Wel uit Dantumadiel, PCBO het Mozaïek uit Smallingerland en CBS de Stapstien uit Kollumerland tijdens de strijd hebben gedaan. Tijdens de uitvoerig van het lied door de school uit Achtkarspelen kreeg Albert van der Ploeg, voorzitter vereniging Noardlike Fryske Wâlden, ‘Wâldpikenfel’. Het zelfgeschreven lied door meester Oostra zorgde er voor dat de groep van Achtkarspelen met één punt verschil won van de school uit Dantumadiel.

De ‘Striid om de Wâldpykbokaal’ is onderdeel van het jeugdeducatie project ‘Takomst foar in Unyk Lânskip’. Het project is een initiatief van de samenwerkende partijen vereniging Noardlike Fryske Wâlden, Landschapsbeheer Friesland, Natuur- en Milieucentrum De Naturij, Pingo & Pet en De Klyster. Financiers zijn de provincie Fryslân, NAM, Rabobank Drachten Friesland Oost, Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeenten Tytsjerksteradiel, Dantumadiel, Smallingerland, Achtkarspelen en Kollumerland c.a.

Opening van het Lauta State-terrein tijdens de Nacht van de Nacht

Lauta State Wier Landschapsbeheer Friesland Nacht van de NachtKom ook naar de opening van het Lauta State terrein tijdens de Nacht van de Nacht 

De stichting Freonen fan Terp & Tsjerke Wier en Landschapsbeheer Friesland nodigen u uit om de officiële afsluiting van het project Lauta State te vieren tijdens de Nacht van de Nacht op 28 oktober.

Met middeleeuws muziek, historische verhalen en een griezelige openingshandeling door burgemeester Theunis Piersma wordt het Lauta State-terrein geopend tijdens de Nacht van de Nacht. Burgemeester Theunis Piersma opent het terrein door de nieuwe vleermuispoort te openen. Deelnemers aan de Nacht van de Nacht activiteit maken vervolgens een wandeling onder begeleiding van Gerrit Tuinstra van Landschapsbeheer Friesland die alles weet over vleermuizen en andere nachtelijke fauna. Ook kunnen zij onder leiding van een sterrenkundige op de sterrenheuvel met een telescoop naar de sterren en planeten kijken.

Adres: Lautawei 7 te Wier
Datum: Nacht van de Nacht 28 oktober a.s.
Tijd: 20:00 tot 22:00

Kom ook naar de opening

Meer informatie over deze Nacht van de Nacht activiteit vind je op www.nachtvandenacht.nl/activiteiten/opening. Je kunt je via deze link ook aanmelden. Aanmelden kan ook door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het programma tijdens de Nacht van de Nacht

20:00: Vrije inloop bij Ioannis theater tsjerke Wier waar koffie/limonade met gebak klaar staat.

20:30: Alle aanwezigen gaan lopend vanuit de kerk naar de nachttuin, waar u naartoe wordt gelokt door zachte Middeleeuwse muziek.

20.45: Bij aankomst bij de entreepoort zal u een korte geschiedenis worden verteld over Lautastate en zijn bewoners door een Middeleeuwse dame.

21.00: Nynke-Rixt Juckema geeft uitleg over haar ontwerp van het vleermuis bouwwerk en over het nut en de noodzaak van de “Feel the Night” visie.

21.30: Officiële en griezelige openingshandeling door de nieuwe burgemeester van Menameradiel Theunis Piersma.

21.40: Start nachtwandeling richting de sterrenheuvel onder begeleiding van Gerrit Tuinstra die alles over de vleermuizen en de nachtelijke flora en fauna kan vertellen.

21.45: Aankomst op de sterrenheuvel waar een sterrenkundige met telescoop aanwezig is en waar een ieder naar de planeten en sterren kan kijken.

22.00: Terug naar de theaterkerk voor een astronomisch slokje of sterrenwijntje. Nafeesten met muziek van het duo Frits en Jolanda.

Doe ook mee met de Natuurwerkdag 4 november

Natuurwerkdag 3Doe ook mee met de grootste vrijwilligersactie in het groen!

Samen buiten aan de slag, dat kan weer op de eerste zaterdag van november tijdens de Natuurwerkdag. In 2017 organiseert Landschapsbeheer Friesland de Friese Natuurwerkdag alweer voor de 17e keer op ruim 20 locaties door heel Friesland.

Dit jaar wordt de natuurwerkdag afgetrapt om 09:00 in de dorpstuin van Hurdegaryp. Wethouder Ellen Bruins Slot-Janmaat van Tytsjerksteradiel kookt samen met een goede kok de lunch voor de deelnemers van de locatie met producten uit de tuin. In deze gemeenschapstuin worden op natuurlijke wijze groenten en fruit verbouwd zonder gebruik te maken van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Bovendien zijn er houtrillen, zodenmuurtjes en afscheidingen van wilgentenen gemaakt en deze vormen goede schuilplekken voor insecten, kleine zoogdieren en vogels. De dorpstuin heeft biodiversiteit dus hoog in het vaandel.

Meer locaties

Maar er zijn nog meer leuke en nuttige klussen in het Friese landschap waar eigenaren of beheerders extra hulp goed kunnen gebruiken. Wat dacht je van het knotten van wilgen bij boer Reijenga of het behouden van de heide op het Mandefjild van It Fryske Gea. Kijk voor meer locaties op www.natuurwerkdag.nl.

Landschap kan niet zonder vrijwilligers

Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag levert een belangrijke bijdrage aan het beschermen en behouden van natuur. Zorg voor landschap zoals onderhoud aan (knot)bomen, elzensingels, houtwallen en boomgaarden is steeds meer in vrijwilligershanden. Dankzij hen kan iedereen blijven genieten van het karakteristieke Friese landschap.

Samen aan de slag op de Natuurwerkdag

Naast dat de natuurwerkdag een grote opknapbeurt is van ons landschap, is het ook nog eens gezond, leuk en gezellig om buiten aan het werk te gaan. Kijk op www.natuurwerkdag.nl voor een buitenlocatie in de buurt en meldt je samen met je buren, vrienden of familie aan.

Meld u aan voor het Minisymposium Voedselinitiatieven

VoedsellokaalWat zijn de succesfactoren van een dorpstuin? Hoe krijgt u uw voedselcoöperatie van de grond? En waar moet u op letten als u een voedselbos wilt beginnen? Tijdens het minisymposium Voedselinitatieven krijgt u inzicht in diverse onderwerpen die u tegenkomt bij de start en beheer van een voedselinitiatief. Na de opening door gedeputeerde Schrier start de middag met een lezing van prof. dr. ir. P. Vellinga. Vervolgens kunt u twee mini-cursussen volgen. De dag wordt afgesloten met een heerlijke maaltijd met ingrediënten uit Friese dorpstuinen.

Datum: 6 oktober a.s.

Tijd: Van 15:00 t/m 19:30

Locatie: De Koperen Tuin te Leeuwarden
Prinsentuin 1, 8911 DE Leeuwarden

Klik hier om u aan te melden.

U kunt zich aanmelden tot 5 oktober a.s.

Het programma is als volgt: 

 • 15:00 uur: Ontvangst
 • 15:30 uur: Opening gedeputeerde Schrier en lezing van Pier Vellinga
 • 16:00 uur: Start 1e ronde mini-cursussen
 • 16:45 uur: Wissel
 • 17:00 uur: Start 2e ronde mini-cursussen
 • 17:45 uur: Afsluiting mini-cursussen door gedeputeerde Schrier
 • 18:00 uur: Het nuttigen van de maaltijd
 • Tot slot: Afsluiting met borrel
Dagvoorzitter: Pieter van der Werff
 
U kunt kiezen uit de volgende mini-cursussen:
 
 • Dorpstuinen, ervaringen uit de praktijk. Evelien Barbiers van dorpstuin Makkum, Theo van der Molen van dorpstuin Snakkerbuorren en Eliza en Anna Janse van Dorpsuin Hurdegaryp vertellen over hun succesfactoren en geven tips en tops.
 • Moestuinieren op grote schaal. Voedselproductie voor door of wijk met Permacultuur door Bregje Hamelynck.
 • Voedselcoöperatie. Duurzaam lokaal voedsel op bestelling door Sonja van Veen.
 • Voedselbos. Start je eigen voedselbos door Doetje de Jong.
 • Eten uit de buurt. Aan de slag met een lokale voedselvisie en de omgevingswet door Johannes Lankester. 

Klik hier om u aan te melden.

U kunt zich aanmelden tot 5 oktober a.s. 

Duizend kinderen aan de slag met landschapsonderhoud in Friesland

Educatieproject Noardlike Fryske Walden1Ongeveer duizend leerlingen van ruim 40 basisscholen in het noordoosten van Friesland gaan de komende weken het boerenland in om elzensingels en houtwallen te onderhouden. Doel is de kinderen van groep 7 en 8 bewust te maken van het natuur- en het landschapsbeheer en de cultuurhistorie in hun eigen woonomgeving. Tientallen agrarische bedrijven die lid zijn van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden werken mee aan de veldwerkdagen. 

In vijf weken tijd gaan tientallen schoolklassen uit de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Kollumerland Smallingerland en Tytsjerksteradiel een dag aan de slag met het onderhoud van het coulisselandschap. De kinderen mogen onder andere elzensingels en bramenstruiken snoeien en zagen. Ze doen dit met hulp van een gids van Landschapsbeheer Friesland, een educatief begeleider en de boer. Ook krijgen ze creatieve opdrachten. En uiteraard mogen ze bij de veehouder een kijkje in de stal nemen.

Op school bereiden ze de veldwerkdag voor met een lespakket. Het educatieproject is samengesteld in nauwe samenwerking met centra voor natuur- en milieueducatie, waaronder De Klyster, Pingo & Pet en De Naturij. Het onderhoud aan het landschap is noodzakelijk om de elzensingels en dykswâlen gezond te houden. De leden van de Noardlike Fryske Wâlden zetten zich onder andere in voor 3600 kilometer aan landschapselementen.

Het educatieproject is een initiatief van de samenwerkende partijen vereniging Noardlike Fryske Wâlden, Landschapsbeheer Friesland, natuur- en milieucentra De Naturij, Pingo & Pet en De Klyster. Financiers zijn de provincie Fryslân, NAM, Rabobank Drachten Friesland Oost, Prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeenten Tytsjerksteradiel, Dantumadiel, Smallingerland, Achtkarspelen en Kollumerland.

Groot enthousiasme tijdens NK Maaien met de Zeis

NK Maaien met de Zeis deelnemers 2017 resized resizedAfgelopen zaterdag gingen 16 teams de strijd aan om de nationale titel ‘maaien met de zeis’. Onder veel belangstelling van het toegestroomde publiek streden zij op de Boer’n dag in Elspeet om de gouden strekel én de eer. In de zeer spannende finale versloeg het Groningse team nipt het sterke team uit Friesland. Drie provinciale organisaties van Landschapsbeheer organiseerden dit NK ‘maaien met de zeis’ voor de zesde keer.

Er zijn deze zomer heel wat uurtjes door de meeste teams geoefend, alleen, maar ook met elkaar om de fijne kneepjes van het maaien goed in de vingers te krijgen. Het gaat de meeste deelnemers om de ‘olympische gedachte’, om liefde voor en plezier met het maaien met de zeis uit te stralen. En om te laten zien dat maaien met de zeis iets is van deze tijd.

De jury was weer lovend over het niveau van maaien dit jaar. ”De bladen van de zeis zijn vlijmscherp, tot vlak voor de wedstrijd werden ze vol aandacht en liefde gehaard en gestrekeld. Een absolute noodzaak om het zware en hoge gras met regelmatige halen af te kunnen snijden en geen sprietje te laten staan”.
Kortom, het NK was op deze zonovergoten dag weer een mooie promotie voor het maaien met de zeis.

Op maaienmetdezeis.nl vindt u alle informatie over de cursussen maaien, die door Landschapsbeheer in de verschillende provincies wordt georganiseerd en algemene informatie over het maaien met de zeis.

Landschapsbeheer Friesland

logo2Commissieweg 15
9244 GB Beetsterzwaag
Tel. (0512) 38 38 00

Volg ons

Provinciale organisaties LandschappenNL
Selecteer je provincie op de kaart.