Menu
Vrienden van Landschapsbeheerfriesland
A+ A A-

Nieuws

Friese producten binnen handbereik

Voedselbossen - ontwerp, aanleg en onderhoudVoedsellokaal
Moestuinieren - de handige kneepjes van het vak

Veel voedsel reist de halve wereld rond voordat het bij ons in de keuken belandt. Niet erg duurzaam en ook niet nodig omdat in Friesland heel veel heerlijke producten worden verbouwd. Eetbaar Fryslân wil dat binnen vijf jaar alle inwoners van Friesland bij hun dagelijkse voedselconsumptie kunnen kiezen voor lokaal geteelde- en seizoensproducten. Lokaal voedsel moet voor iedereen binnen handbereik zijn. Eetbaar Fryslân zorgt er om die reden voor dat dit jaar bij een groot aantal Jumbo’s vier Friese producten in de schappen komen te liggen.

Daarnaast stimuleert Eetbaar Fryslân onder de titel ‘Voedsel Lokaal’ burgerinitiatieven mbt voedsel. We merken dat in onze provincie het enthousiasme voor voedselbossen en moestuinieren toeneemt en dat er veel startende lokale initiatieven ontstaan. Deze initiatieven stokken echter vaak door een gebrek aan kennis en het ontbreken van startkapitaal voor de opstartfase. Om die reden organiseren we de volgende bijeenkomsten:

Voedselbossen - ontwerp, aanleg en onderhoud
Dinsdag 13 juni 20.00 uur – 22.00 uur, Hotel Duhoux, Wirdum
Door: Anastasia Limareva - zij heeft het Voedselbos in het Leeuwarder bos gerealiseerd. 

Op deze avond leer je van alles over de principes van een voedselbos. Je krijgt antwoord op vragen als: Wat is een voedselbos eigenlijk? Hoe zit een voedselbos in elkaar en met welke natuurlijke systemen hebben we te maken? Kan een voedselbos ontworpen worden? Zo ja, hoe? Als men zover is om een voedselbos aan te leggen of een bestaand bos om te vormen, dan komen natuurlijk ook de vragen hoe je zoiets aan moet pakken en hoe het vervolgens beheerd moet worden. Kortom, een zeer leerzame avond waar volop de ruimte is voor individuele vragen. 

Moestuinieren - de handige kneepjes van het vak
Donderdag 15 juni 20.00 uur – 22.00 uur, Buurthuis BOB, Oentsjerk
Door: Theo van der Molen (Dorpstuin Snakkerburen)

Moestuinieren is voor velen een hobby, maar het is natuurlijk ook gewoon een vak dat geleerd kan worden. Voordat je met een dorps- of wijkmoestuin begint bedenk je welke groenten er verbouwd gaan worden. Makkelijk te telen zijn bijvoorbeeld sla, courgette, wortel, radijs, spinazie en snijbiet. De oogst van deze groenten kan bijna niet mislukken. Leer op deze avond allerlei handige tips van een kenner die ooit begonnen is zonder kennis, maar inmiddels alle kneepjes van het vak kent.

Wat is een voedselbos nu eigenlijk?
Kort samengevat is een voedselbos een door bomen gedreven systeem waarin zoveel mogelijk verschillende soorten elkaar versterken en in stand houden. Eigenlijk een volwaardig bos op kleine schaal dus, alleen zijn de veelvoorkomende soorten vervangen door soorten waar wij lekker van kunnen eten. In het begin is dat hard werken en plannen, maar daarna is het de bedoeling dat je er zo veel mogelijk vanaf blijft. Een voedselbos is tuinieren op z’n Frans: het moet een rommelzooitje zijn. Alleen op die manier doet de natuur zijn werk en ontstaat een rijke diversiteit.

Hoe haalbaar is een voedselbos?
Vast staat dat een voedselbos in eerste instantie een aanzienlijke investering vergt. Je moet immers een zo divers mogelijk ecosysteem op gang helpen en de juiste voorwaarden scheppen. Maar zodra je dat punt hebt bereikt zijn er alleen nog maar opbrengsten. Opbrengsten die per hectare veel groter zijn dan wat een boer verdient aan snijmaïs. Financieel aantrekkelijk dus, maar ook wat betreft voedingshoeveelheid is een voltooid voedselbos ongeëvenaard. Geen enkel systeem heeft een hogere en stabielere energieproductie dan een gezond bos.  Zo heb je uiteindelijk een gebied dat er mooi uitziet, voorziet in een grotere voedselbehoefte dan normale akkers, geen ecologische voetafdruk heeft en belangrijke gedeelde inkomsten oplevert. Kortom: Voedselbossen hebben toekomst. Een gouden toekomst.

Verder organiseert Eetbaar Fryslân op 14 juni een bijeenkomst over ‘Vrijwilligers -continuïteit van een vrijwilligersinitiatief’.

Vrijwilligers - continuïteit van een vrijwilligersinitiatief
Woensdag 14 juni 20.00 uur – 22.00 uur, Hotel Duhoux, Wirdum
Door: Symen Sjoerd de Vries (Timpaan Welzijn) en Evelien Barbiers (Tuin Makkum)

Er zijn steeds meer mensen die met anderen een initiatief starten, zoals het opzetten van een buurtmoestuin, een dorpsboomgaard of een voedselbos. Uiteindelijk zijn al deze initiatieven gebaat bij continuïteit en inzet van vrijwilligers. Maar zijn er nog wel vrijwilligers te vinden die zich willen binden? Zo ja, hoe blijven ze enthousiast? Wat zijn de succesfactoren? Op deze avond krijg je handige tips van een professional en van een enthousiaste vrijwilliger.

Eetbaar Fryslân is een project van Duurzaam Door, Nordwin College, de Doarpstún, Netwerk Duurzame Dorpen, provinsje Fryslân, Doarpswurk, Landschapsbeheer Friesland en Friese Milieu Federatie.

Jaaroverzicht 2016 is uit!

DEFINITIEF voorblad2jaarverslag2016LBF 1Met enthousiasme geven wij u een indruk van het werk dat wij uitgevoerd hebben. Met hulp van uw inzet als vrijwilliger, boer, particulier, ondernemer, bestuurder, ambtenaar of politicus is afgelopen jaar goed verlopen. Hartelijk dank hiervoor!  

Lees hier het jaarverslag en jaarrekening 2016.

Landelijke maaidag met de zeis

Maaien met de zeis landelijke dagEen veld vol maaiers, dat zie je tegenwoordig niet vaak meer. De landelijke maaidag biedt de kans om het oude gevoel van samen een veld maaien  weer eens te beleven. Dit jaar organiseert Landschapsbeheer Flevoland deze dag op zaterdag 24 juni  in samenwerking met het Flevo-landschap bij het voormalige eiland Schokland, in de Noordoostpolder.

Deze landelijke maaidag is bedoeld om onderling contact te leggen en de kneepjes van het vak uit te wisselen. En hoe meer geoefend, hoe beter het gaat en hoe meer plezier het maaien geeft. De deelnemers komen uit het hele land. Degenen die goed met de zeis kunnen omgaan hebben vaak in hun jeugd geleerd hoe ze met de zeis moeten maaien en zijn dit nog steeds niet verleerd. Gelukkig komen er de laatste jaren weer nieuwe maaiers van alle leeftijden bij. De meeste deelnemers nemen hun eigen zeis mee, voor degenen die geen zeis hebben zijn enkele zeisen te leen.

De dag start vroeg, om 8.00u, want het maaien gaat het beste als het gras nog vochtig is van de dauw. We maaien tot een uur of 1, daarna is er soep. Later dan 8.00u beginnen kan natuurlijk ook.

Schokland
Het 'eiland op het droge' valt op in het strakke lijnenspel van de polder. Al van ver herken je het aan de bomen, die als een ring rond het eiland staan, op de oude grens van land en water. De begroeiing bestaat verder uit natuurlijk grasland, akkers met 'oude' gewassen als koolzaad en rogge en weelderig begroeide bermen. Ruimte genoeg om te maaien.

Waarom maaien met zeis?
De maaidag past goed in de hernieuwde belangstelling voor het maaien met de zeis. Sinds
enkele jaren worden in een aantal provincies door Landschapsbeheer cursussen maaien met
de zeis georganiseerd, ook dit jaar weer. En op zaterdag 9 september wordt voor de zesde keer
het NK maaien met de zeis gehouden in Arnhem.

Bij kleinschalig natuurbeheer is een zeis vaak een heel goed alternatief voor een bosmaaier of maaimachine. Je kunt gemakkelijk om een orchidee heen maaien en dieren die in het gras zitten, hebben een grotere kans om te vluchten. Bij het maaibeheer van natuurterreintjes gebruiken vrijwilligers van Landschapsbeheer daarom vaak een zeis.


Bent u geïnteresseerd om mee te doen? U kunt zich nu al aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Dan ontvangt u nadere informatie.

Locatie: Palenweg 5, Nagele

Eerste basisschool volgt lesprogramma van Friese kastelen

Kinderen bij stinzenplanten31 maart 2017 volgt de eerste basisschool het educatieprogramma Stins! bij één van de staten en stinzen in Fryslân. Het is voor het eerst dat meerdere staten en stinzen gezamenlijk een lesprogramma opzetten en aanbieden voor basisscholen in heel Fryslân. Landschapsbeheer Friesland, Keunstwurk, Stichting Staten en Stinzen, Steunpunt Monumentenzorg, Museumfederatie Fryslân en Stichting Erfgoed & Publiek bundelden expertises bij het ontwikkelen van het educatieprogramma Stins! voor de hele basisschoolperiode. Het lesprogramma is nu al boekbaar via erfgoed-onderwijs.frl. Vanaf september 2017 kunnen alle basisscholen de Friese kastelen bezoeken.


Basisschoolkinderen gaan actief met het thema buitenhuizen aan de slag, zowel in de klas als tijdens een bezoek aan de state of stins. Het doel van dit educatieprogramma is om jeugd enthousiast te maken voor de historische buitenplaatsen, want de kinderen van nu zijn de volwassenen en de beslissers van de toekomst. De digitale leskist en uitgebreide handleiding zorgen er voor dat leerkrachten weinig voorbereidingstijd nodig hebben. 


Het voorjaar is de beste tijd van het jaar voor het volgen van dit educatieprogramma. Op dit moment staan namelijk alle Stinzenplanten in bloei. Bijvoorbeeld: krokkussen, sneeuwklokjes en wilde narcissen. Dat maakt het bezoek aan een state of stins nog leuker!

Momenteel bieden twee staten en één stins het lesprogramma aan.

-          De Schierstins in Veenwouden voor groep 5 en 6.

-          Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden voor groep 1 en 2.

-          Dekema State in Jelsum voor groep 1 t/m 8.

Het eerste Friese Voedsel-lokaal op 30 maart

Eerste Friese Voedsel-lokaal op 30 maart a.s.Hoe leuk is lokaal voedsel? Deze vraag wordt voor u beantwoord tijdens het eerste Friese Voedsel-lokaal op 30 maart in Hotel-restaurant Duhoux in Wirdum. Deze gratis inspiratieavond begint om 19.30 uur en duurt tot ca. 22.00 uur en staat volledig in het teken van lokaal voedsel. Laat u inspireren door mensen die hun hart verpand hebben aan het telen, verbouwen of promoten van lokale producten. Het accent ligt deze keer op de noordwesthoek van de provincie. Later volgen ook nog inspiratieavonden in noordoost-, zuidwest- en zuidoost-Fryslân.

Dorpstuinen

U krijgt op deze inspirerende avond volop informatie over het succes van de dorpstuin in Snakkerburen waar inmiddels meer dan 70 (!) vrijwilligers actief zijn. Theo van der Molen, vrijwilliger van het eerste uur, heeft meer dan 15 jaar zijn ziel en zaligheid gestoken in het ontwikkelen van de tuin. Hij kan u dan ook alles vertellen over de tips en trucs bij het opzetten van een dergelijk initiatief.

Streekproducten

Jan de Vries houdt zich al jaren bezig met het ontwikkelen van streekproducten. Bekende producten van zijn hand zijn bijvoorbeeld het Koudumer Beantsje en de Laaksumer Bot. Hij vertelt u wat hem ertoe heeft aangezet om hier al zijn vrije tijd aan te besteden. Jan weet als geen ander hoe belangrijk streekproducten zijn bij de promotie van dorp of regio, in zijn geval Koudum en Zuidwest-Fryslân.

Vervolgens gaat Piet Hoekstra in op de promotie van Het Bildt en de rol van de aardappel hierbij. Piet is akkerbouwer en één van de organisatoren van de Bildtse aardappelweken. In 2018, het Culturele Hoofdstadjaar, pakt de organisatie flink uit met het programma ‘Potatoes go wild’. De contacten met Malta zijn al gelegd. Ook dit initiatief wordt gedragen door de inzet van vele vrijwilligers.  

Voedselbossen en Fryske rassen

Na de presentatie van de sprekers is er volop gelegenheid om uw licht op te steken bij mensen die u alles kunnen vertellen over ‘Dorpstuinen’, ‘Voedselbossen’, ‘Moestuineducatie’ en ‘Fryske Rassen’.

Dus mocht u interesse hebben in een van deze onderwerpen, dan is deze avond iets voor u!

De avond wordt georganiseerd in het kader van het netwerkinitiatief ‘Eetbaar Fryslân’. Landschapsbeheer Friesland, De Friese Milieufederatie, Netwerk Duurzame Dorpen en Nordwin werken binnen dit programma samen aan het vergroten van de  bewustwording rond lokaal voedsel. Provincie Fryslân en de regeling ‘Duurzaam Door’ ondersteunen dit initiatief.

Maak een buitenmoment & win

Maak een buitenmoment en winBuiten zijn in Nederland is leuk én gezond. Toch komt een op de drie Nederlanders te weinig buiten. Zonde toch? Een buitenmoment is snel gemaakt. Leg uw buitenmoment vast (maak een foto) en deel het met anderen. Alles kan een buitenmoment zijn, in de stad, in de lucht of onderwater. Met als hoofdprijs een weekendarrangement in een buitenhuisje en elke kans op een voucher voor een foto canvas t.w.v. €50,-. Maak een buitenmoment en doe mee.

Landschapsbeheer Friesland

logo2Commissieweg 15
9244 GB Beetsterzwaag
Tel. (0512) 38 38 00

Volg ons

Provinciale organisaties LandschappenNL
Selecteer je provincie op de kaart.