Menu
Vrienden van Landschapsbeheerfriesland
A+ A A-

Van Boelens Ommetje: 4,5 km historisch wandelplezier

newsblock3Op zaterdag 17 september vond de opening plaats van een nieuwe wandelroute in de bossen rond Beetsterzwaag. Op het voormalige landgoed van de familie Van Boelens, die er tot 1913 woonden, is een historische wandelroute uitgezet van 4,5 kilometer. Dit Van Boelens Ommetje werd officieel geopend door Tweede Kamerlid Lutz Jacobi, de  jonkheere J.C.C. Sandberg Van Boelens en landgoedeigenaar Amvest.

 

Het historische wandelpad komt voort uit het Toekomstplan "Groene Parels aan een Blauw Snoer", het Toekomstplan van de gezamenlijke boseigenaren rondom Beetsterzwaag. Dit plan is van toepassing op het landschap in de nabijheid van Beetsterzwaag met landgoederen en bossen op de flanken van het Koningsdiep. Het is in Fryslân een uniek landschap: een parel die nog te weinig wordt gewaardeerd.

 

vboelensommetje_klein.jpg 

 

Het idee voor een Ommetje is afkomstig van de stichting Bevordering Toerisme Beetsterzwaag, die hiermee in 2007 heeft meegedongen in de prijsvraag "Maak eens een Ommetje" van Landschapsbeheer Nederland. Een prijs werd niet gewonnen, maar het ommetje is desondanks opgenomen in het vervolgproject 'Maak eens een Ommetje' van Landschapsbeheer Friesland. In samenwerking met Amvest, Bosgroep Noord-Oost Nederland, It Fryske Gea, hotel-restaurant Het Witte Huis te Olterterp, de gemeente Opsterland, Plaatselijk Belang en Handelsvereniging Opsterland is de uitvoering opgepakt en gerealiseerd

Vooral de medewerking en bijdrage van landgoedeigenaar Amvest heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de historische wandeling over dit bijzonder fraaie landgoed. Hiermee konden de paden worden hersteld, is er als leerlingenproject van ROC Friese Poort in Drachten een brug geplaatst en kwam er een bijdrage voor een folder, een informatiebord en de nodige publiciteit.

 

Het Ommetje
Het Van Boelens Ommetje loopt over het voormalige landgoed van de familie Van Boelens (1488 tot 1913). Ambrosius van Boelens, grietman van Opsterland, bouwde in 1793 Slot Boelens met daarbij een grote landschapstuin in de stijl van de bekende tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782 tot 1851). In 1934 werd het hele landgoed, met uitzondering van de particuliere begraafplaats, eigendom van de Algemene Friesche Levensverzekering Maatschappij (later Aegon, nu Amvest). Het oorspronkelijke slot van de Van Boelens werd na 1906 vervangen door het tegenwoordige landhuis Huize Olterterp. De wandelroute is ± 4,5 km lang. In de route zijn het park van Huize Olterterp, grote delen van het Amvest-landgoed Olterterp-Lauswolt, de 15e eeuwse Sint Hippolytuskerk en een aantal wegen van particuliere eigenaren opgenomen.

 

Het Ommetje is vanaf zaterdagmiddag 17 september 2011 vrij toegankelijk. Een folder met kaart en informatie is voor een kleine bijdrage verkrijgbaar bij restaurant Het Witte Huis (punt 1 op onderstaande kaart) en enkele winkels aan de Hoofdstraat in Beetsterzwaag.

 

vboelensommetje.jpg

Landschapsbeheer Friesland

logo2Commissieweg 15
9244 GB Beetsterzwaag
Tel. (0512) 38 38 00

Volg ons

Provinciale organisaties LandschappenNL
Selecteer je provincie op de kaart.