Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

22 mei, 15.30 uur, Watse Cuperusplein, Blije

BlijaDe afgelopen 2 jaar is er door de bewoners van Blije hard gewerkt aan het verfraaien van het eigen dorp. Met ondersteuning van Landschapsbeheer Friesland en AXON-adviseurs zijn er met de bewoners plannen gemaakt voor de openbare ruimte van Blije. De gemeente Ferwerderadiel heeft volop gefaciliteerd en woningbouwcorporatie Wonen Noordwest heeft o.a. door financiële sponsoring de uitvoering van de plannen mogelijk gemaakt. En het resultaat mag er zijn!

Zo heeft de pleincommissie zich gebogen over de herinrichting van het dorsplein en de groencommissie heeft een groenplan gemaakt voor het dorp. Zowel het plan voor het plein als het groenplan plannen zijn met de bewoners uitgevoerd.

Het dorpsplein is opnieuw bestraat en omzoomd door lei-iepen. Een deel van het plein is verdiept aangelegd, zodat er 's winters bij vorst geschaatst kan worden door de jongste jeugd van Blije. Bovendien zijn er een aantal Bellefleur-fruitbomen op het plein aangeplant om recht te doen aan de schimpnaam voor de bewoners van Blije, namelijk de Blijster Bellefleuren.

De groencommissie van Blije heeft veel tijd gestoken in het maken van groenplannen voor de openbare ruimte. Ook zijn bewoners enthousiast gemaakt om bomen en hagen aan te planten op het eigen erf om daarmee het groene karakter van het dorp te versterken. Dit was een groot succes. Middels een drietal plantdagen met volwassenen, een boomfeestdag en een bollenplant-dag voor de schooljeugd is Blije letterlijk in het groen gezet. In totaal zijn er 183 laanbomen, 43 fruitbomen, 653 strekkende meter haag en 3000 bloembollen geplant.

Tot slot is er een ruimtelijke visie ontwikkeld met mooie plannen voor groen, leefbaarheid, cultuurhistorie, recreatie en toerisme. Deze plannen zijn inmiddels opgestart of zullen de komende jaren verder worden uitgewerkt. Kortom, Blije bruist!

U bent van harte uitgenodigd bij het opleveringsmoment. Verdere gegevens over het programma vindt u in de 'uitnodiging'. Als u nog vragen hebt kunt u bellen met Jan Piet de Boer van landschapsbeheer Friesland op nummer 06-51278957

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora