Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Als afsluiting van het project ‘Groene knopen, Rode draden’ schrijven Landschapsbeheer Friesland, Groningen en Drenthe een prijsvraag uit. Wie heeft het mooiste, verrassendste of origineelste idee voor een buurtboomgaard? De winnaars krijgen 500 euro om direct mee aan de slag te gaan. Plannen, met toelichting en tekening, kunnen tot 1 mei worden gemaild naar info@landschapsbeheergroningen.nl .

Een buurtboomgaard is een paradijs voor mens en dier. Het is de ideale plek om samen met buurtbewoners leuke dingen te organiseren. Voor de prijsvraag mogen zowel plannen voor een bestaande als voor een nieuwe buurtboomgaard worden ingediend.

Hoe doe je mee?Boomplanten
Om mee te dingen naar de eerste prijs van 500 euro of de twee troostprijzen van 200 euro, vragen wij een ontwerp voor een boomgaard in jullie wijk of dorp. Alleen complete en goed doordachte plannen maken een kans. Onderbouw je ideeën daarom goed.

Het plan moet een aantal vaste gegevens bevatten:

  • Locatie: wat is de (toekomstige) locatie van de boomgaard? Waarom juist deze locatie en mogen het plan hier uitvoeren van de eigenaar?
  • Doel: Wat is het primaire doel van jullie plan? En hoe gaan jullie dat doel bereiken?
  • Duurzaamheid: hoe betrekken jullie de buurt bij het project? Is de continuïteit gegarandeerd?
  • Tijd en geld: wat is er voor nodig om jullie plan uit te voeren? Hoeveel tijd en geld kost het en is er een begroting. Hoe gaan jullie het plan bekostigen en wanneer kunnen jullie beginnen?
  • Wie: wie zijn er bij het plan betrokken? Gaan jullie na realisatie nog andere groepen bij de buurtboomgaard betrekken?

Wat ziet de jury als buurtboomgaard?
De jury hanteert een brede definitie van een buurtboomgaard. Hij hoeft niet uit fruitbomen te bestaan, ook notenbomen en bessenstruiken mogen de rode draad vormen in het plan. Het hoeft ook niet om een ‘klassieke’ boomgaard te gaan. Als buurt kunnen jullie er bijvoorbeeld ook voor kiezen om in elke tuin van een bepaalde straat een fruitboom aan te planten, zodat de straat als geheel een ‘boomgaard’ vormt.

Je kunt ook denken aan herinrichting van het dorpsschoolplein met een ‘eetbare hoek’ met bijvoorbeeld hazelaars, vlierbessen en kweeperen. Of misschien heb jij wel een heel mooi idee over een moderne oranjerie. De jury is op zoek naar originele en creatieve ideeën. Laat je daarom niet beperken tot het traditionele beeld van een boomgaard, tenzij je daar natuurlijk een heel goed plan voor hebt!

Selectieprocedure
De inzendingen worden beoordeeld door een deskundige jury onder leiding van professor evolutionaire ecologie Louise Vet  van de Wageningen Universiteit. Zij kijkt eerst of een plan realistisch en haalbaar is. Als dat het geval is, gaat het door naar de tweede ronde. Hierin beoordeelt de jury de geselecteerde plannen op drie punten:

  • Impact: wat betekent de boomgaard voor de buurt? Wat voegt hij toe en waarom is dat voor jullie buurt belangrijk?
  • Aantrekkelijkheid: Waarom spreekt het plan aan en willen mensen uit de buurt meedoen? Hoe zorgt het plan ervoor dat er verschillende groepen in de buurt de vruchten kunnen plukken van de boomgaard?
  • Orginaliteit: Wat maakt het plan zo bijzonder dat het een prijs verdient? Gaat de opbrengst van de boomgaard bijvoorbeeld naar een goed doel? Verlevendigt de boomgaard de tuin van een verzorgingstehuis? Wordt er jaarlijks een oogstfeest voor de hele buurt georganiseerd? Of krijgen oude rassen een nieuw leven in jullie buurtboomgaard?

Meer informatie over waar de jury op let vind je in het overzicht van criteria.

Prijsuitreiking
Op 1 juni maakt de jury zes genomineerden bekend. Hun plannen komen in ieder geval terug in het boekje dat Landschapsbeheer maakt over Groene knopen, Rode draden. Tijdens de officiële afsluiting van het project dit najaar wordt bekend gemaakt wie de winnaar is van ‘Onze boomgaard is goud waard!’ en wie de troostprijzen in de wacht heeft gesleept.

Inspiratie opdoen?
Wil je eerst nog wat inspiratie opdoen voor je plan? Bezoek dan een van de boomgaarden die al zijn gerealiseerd met Groene knopen, Rode draden. Zoals de prachtige dorpstuin van Hurdegaryp of de tuin van zorgcentrum Nij Mariënackter in Workum. 

Maar je kunt, na afspraak, ook een bezoekje brengen aan een van de vele andere mooie boomgaarden in Noord-Nederland. In Groningen vind je die bijvoorbeeld in Meerstad, Westernieland of Winsum, in Friesland in Berlikum (Hemmemapark), Hogebeintum (Harstastate) en in Sumar (It Griene Nest).

Groene knopen, Rode draden wordt mede mogelijk gemaakt door het Helena Vrucht Fonds, dit is een fonds dat wordt beheerd door het Prins Bernhard Cultuur Fonds.

Prins-Bernhard-Cultuurfonds nieuw

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora