Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

De gemeente Terschelling zorgt er - in samenwerking met Staatsbosbeheer - Plantende meiden 3al méér dan 40 jaar voor dat ieder Terschellings kind eens in zijn leven over bomen geleerd heeft én zelf bomen heeft mogen planten. Op woensdag 16 maart vond de provinciale viering van de Friese Boomfeestdag dan ook plaats op Terschelling. Alle groepen 7 & 8 van de vijf Terschellingse basisscholen waren aanwezig bij het feestje, waar ze uit de mond van o.a. wethouder Van der Wielen en gedeputeerde Johannes Kramer konden horen waarom zij bomen belangrijk vinden.

Gedeputeerde Kramer liet de kinderen weten dat bomen wel heel erg bijzonder en belangrijk zijn, voor hen én voor alle eilandbewoners. De bomen zorgen er namelijk voor dat het losse zand vastgehouden wordt, waardoor het niet gaat stuiven en het mogelijk is om op het eiland te kunnen blijven wonen en leven. Iets wat in vroegere tijden op een boomloos Vlieland eigenlijk niet meer mogelijk was. Totdat enkele inwoners van Terschelling ook daar bomen gingen planten en het eiland ‘gered’ was.

Met die boodschap sloot de gedeputeerde naadloos aan op het thema van de Boomfeestdag 2016: Bomen & Bossen. Bossen bestaan uit bomen en bomen zijn belangrijk voor ons. Ze Herinneringspaal 2016 3houden water en losse grond vast; leveren hout en papier; geven rust in ons drukke bestaan; bieden voedsel en onderdak aan heel wat dieren en zuiveren de lucht.

Nadat de Mannen van Hee een groot feest bouwden met de ruim 100 leerlingen, werd een herinneringspaal - namens de basisscholen aangeboden aan Gemeente en Staatsbosbeheer - 

onthult door wethouder Van der Wielen. Alle aanwezige kinderen zijn deze week fanatiek aan de slag met het planten van vele elzen, afgewisseld met een enkele vuilboom en kornoelje. Daarmee zorgen ze er voor dat Terschelling - het enige Waddeneiland met een elzensingellandschap - weer een unieke elzensingel rijker is geworden. 

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora