Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Speuren naar ‘schatten’ langs de Friese Waterlinie


Binnenkort kunnen recreanten en toeristen op een leuke en avontuurlijke manier kennis Geocaching Friese Waterliniemaken met een stukje Friese geschiedenis. Vanaf 14 juni kunnen zij met coördinaten en een gps-ontvanger op zoek naar verborgen ‘schatten’ langs de Friese Waterlinie en daarbij vinden zij historische verhalen over de schansen. Deze zogenaamde geocaching-route, die langs de Waterlinie loopt, is dinsdag 14 juni feestelijk geopend door gedeputeerde Johannes Kramer bij hotel Lunia te Oldeberkoop. Dit heeft hij gedaan door met andere genodigden een verborgen ‘schat’ te zoeken met behulp van coördinaten en een gps-ontvanger in de tuin van het hotel.

Hoe werkt Geocaching langs de Friese Waterlinie?
De informatie over de coördinaten van de caches kunt u vinden op de pagina 'Geocaching' en op www.friesewaterlinie.nl. Landschapsbeheer Friesland heeft in samenwerking met Karst Berkenbosch 15 caches ontwikkeld die verborgen liggen op de schansen van de Friese Waterlinie. Om ze te kunnen vinden, moet u een aantal vragen beantwoorden. Wanneer je zo’n cache vindt met behulp van coördinaten, een gps-ontvanger en de nodige inventiviteit, word je getrakteerd op een boeiend, historisch verhaal over de schans. In elk kistje vindt u namelijk een specifiek verhaal over de schans en een overzichtskaart van de Friese Waterlinie. Ook wordt u uitgedaagd om een aantal vragen over de schans te beantwoorden. Als u alle vragen hebt weten te beantwoorden, kunt u deze laten controleren door ze naar schanskistjes@gmail.com te sturen. 

Landschapsbeheer Friesland werkt in dit project samen met Karst Berkenbosch. Hij is de auteur van het boek ‘Bij de bek af’ dat gaat over de geschiedenis van de Friese Waterlinie. Hij heeft ook de verhalen over de schansen geschreven. 

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora