Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Hoogstambrigades hebben nog ruimte voor snoeiklussen

Hoogstambrigade aan het werkHet snoeiseizoen van hoogstamvruchtbomen breekt weer aan en de Hoogstambrigade heeft het snoeiseizoen geopend met een gezellige en leerzame start dag. Deze start dag is naast een bijspijkerdag ook vooral een gezellig samenzijn. Bovendien worden er fruitbomen gesnoeid en kennis uitgewisseld tussen de vrijwilligers van de zes Friese regiogroepen van de hoogstambrigade. De brigade bestaat uit circa 100 vrijwilligers en zij snoeien ieder jaar 300 tot 400 vruchtbomen op plusminus 50 plekken in Friesland. Op dit moment hebben de brigades nog ruimte voor nieuwe snoeiklussen.

De Hoogstambrigade bestaat inmiddels 15 jaar. Het is opgericht, omdat het aantal vitale fruitbomen in de provincie zienderogen achteruit ging. Samen met fruitboomdeskundige Auke Kleefstra is een plan bedacht om de deelnemers van de snoeicursussen, die al sinds de jaren ’80 werden georganiseerd, te vragen om vrijwilliger te worden. Dit bleek een groot succes en sindsdien zijn er zes regiogroepen in Friesland met het oude ambacht actief.  Op deze manier worden de vaak oude boomgaarden voor het landschap bewaard en kunnen ze door een flinke snoeibeurt weer jaren mee. Als de bomen op de juiste manier worden gesnoeid, blijven (oudere) bomen langer vitaal en langer mooi en goed fruit geven. De eigenaren plukken hier letterlijk en figuurlijk de vruchten van.

De hoogstambrigades hebben nog ruimte in de agenda voor het snoeien van hoogstamvruchtbomen tegen een lage vergoeding. De eigenaar van de vruchtbomen kan hiervoor contact opnemen met Roelie Ansingh van Landschapsbeheer Friesland. Het maakt hierbij niet uit of het om één of meerdere bomen gaat.

Klik hier voor meer informatie over de hoogstambrigade. Ook kunt u zelf een cursus volgen, bekijk hier ons cursusaanbod. 

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora