Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Bidbook  klein 2Als je als toerist naar Nederland gaat, welk gebied moet je gezien hebben? Binnen het programma ‘Nationale Parken van Wereldklasse’ gaat het Ministerie van Economische Zaken op zoek naar de mooiste natuurgebieden van Nederland. Het ministerie heeft een wedstrijd uitgeschreven om meer bekendheid aan de Nederlandse parken te geven. Organisaties moesten een bidbook schrijven waarin uitgelegd wordt hoe het gebied op de kaart gezet wordt. Ook het Friese Nationaalpark De Alde Feanen met aangrenzende Nationale Landschappen de Noardlike Fryske Wâlden en Zuidwest Fryslân doen mee met de wedstrijd.

Het Nationaal Park Alde Feanen heeft Koöperaasje DoarpenLân gevraagd om het bidbook te schrijven. Medewerkers van Landschapsbeheer Friesland (LBF) hebben hier aan meegewerkt. Tijdens de voorbereiding werd duidelijk dat ook Nationale Landschappen Noardlike Fryske Wâlden en Zuidwest Fryslân interesse hadden in de wedstrijd. De kracht van deze drie gebieden is door Koöperaasje DoarpenLân samengebracht en de gebieden worden nu als één merk naar buiten gebracht: De Friese WIJlanden.

Het plan van De Alde Feanen en de twee Nationale Landschappen is 15 september 2016 ingeleverd bij Economische Zaken en is beoordeeld door een vakjury. Zij hebben bekeken of de inzending voldoet aan alle criteria. Vanaf 10 oktober zijn de plannen voorgelegd aan het Nederlandse publiek. Het publiek mag stemmen van 10 oktober tot 31 oktober op de mooiste natuurgebied van Nederland. De vier winnende natuurgebieden winnen maximaal €300.000,- per gebied om het plan uit te voeren.

Stem op de Friese WIJlanden!

Bidbook  klein 4Nee, dit is geen schrijffout. Het bidbook van de Alde Feanen en de twee Nationale Landschappen heeft als titel ‘de Friese WIJlanden’. Dit is een verwijzing naar de Friese ‘mienskip’.
De Alde Feanen, de Noardlike Fryske Wâlden en Zuidwest Fryslân is Nederland in een notendop. De Alde Feanen heeft prachtige natuur, de Noardlike Fryske Wâlden heeft een bijzonder elzensingellandschap en Zuidwest Fryslân heeft de unieke wijdse uitzichten. Het is het land van water, weiden en wouden. Je kunt heel Nederland qua landschap in het gebied beleven. Het is erg goed bewaard gebleven en vanaf het water kun je het hele gebied ervaren.

Vindt u ook dat de Friese WIJlanden het mooiste natuurgebied van Nederland is en dat het plan moet winnen? U kunt nog tot maandag 31 oktober stemmen op www.mooistenatuurgebied.nl! Elke stem telt. 

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora