Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

De Boskwrotters dit jaar weer voor het tiende seizoen op pad rondom Oranjewoud

Willem van de Water FotoIedere woensdag komt een enthousiaste groep vrijwilligers, de Boskwrotters, bij elkaar om onder deskundige begeleiding de natuur in te trekken voor het noodzakelijke onderhoud. Zij zorgen dat de diversiteit van het landschap van Oranjewoud voor nu en in de toekomst gewaarborgd blijft. Bovendien zorgen zij er voor dat de wandelpaden voor iedereen toegankelijk blijven. De groep werkt graag in de buitenlucht en wil iets bijdragen aan de natuur. Echter door een gebrek aan vrijwilligers en de sterke vergrijzing wordt de vrijwilligersgroep steeds kleiner.

Oranjewoud wordt in Friesland ook wel eens aangeduid als het Koninklijk groen. Wie op woensdag in Mildam naast de Oranje Hoeve aan de Schoterlandseweg het bos in loopt kan genieten van de afwisseling in het landschap en van de flora en fauna. Veelvuldig zijn er reeënsporen zichtbaar en laat een damhert zich zien.

Even verderop staat een groene schaftkeet. Dit is de keet van de Boskwrotters. Deze vrijwilligersgroep werken in diverse gebieden voor Staatsbosbeheer en Landschapsbeheer Friesland. De klussen zijn veelzijdig: paden aanleggen, bomen kappen, snoeien, broeihopen voor de ringslangen maken, uilenkasten maken en eendenkooien opknappen.

De leden van de groep hebben een aantal dingen met elkaar gemeen. Ze zijn allemaal vrijwilliger en liefhebber van de natuur. Ze werken graag in de buitenlucht en willen iets bijdragen om de natuur in onze omgeving in stand te houden. Tijdens het werk leren ze veel over de natuur in deze omgeving. Iedereen werkt in zijn of haar eigen tempo.  Het is een hechte gezellige groep. Echter door de sterke vergrijzing komt het voorbestaan van de Boskwrotters in gevaar en zij zijn dringend opzoek naar nieuwe vrijwilligers.

De groep werkt op woensdag van 09.00 uur tot ongeveer 15.00 uur wisselend voor Staatsbosbeheer of Landschapsbeheer Friesland. Heeft u belangstelling of wilt u gewoon een keer een dag mee op pad, neem dan gerust contact op met Landschapsbeheer Friesland (telefoonnummer 0512 – 383800 of info@landschapsbeheerfriesland.nl). Vrijwilligers krijgen werkkleding, onkostenvergoeding en de beschikking over goed gereedschap.

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora