Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Natuurwerkdag 1Afgelopen zaterdag zijn er 948 vrijwilligers aan het werk geweest tijdens de Natuurwerkdag in het Friese landschap. Dit is een nieuw record! De Friese Natuurwerkdag telde dit jaar 24 locaties, waaronder Landgoed Dekemastate, de Naturij in Drachten en de bijenweide in Oenkerk. Landschapsbeheer Friesland organiseerde de Friese Natuurwerkdag in samenwerking met andere organisaties in Friesland voor de zestiende keer. 

24 werklocaties in Friesland
Er waren dit jaar 24 natuurwerkdaglocaties verspreid over Friesland. Vrijwilligers hebben geholpen met wilgen knotten, kleine boompjes verwijderen, maaien met de zeis, inzaaien van inheemse bloemenzaad en nog veel meer. De grootste Friese locatie van dit jaar was het Drents Friese Wold met ruim 150 vrijwilligers. Ook het moerasgebied de Houtwiel mocht 100 vrijwilligers verwelkomen. Landgoed Dekemastate was dit jaar één van de nieuwe locaties en heeft gelijk 55 vrijwilligers mogen ontvangen. De vrijwilligers lieten zich dus niet tegenhouden door de slechte weersvoorspellingen.

Opening op de Schaopedobbe
Natuurwerkdag 2Dit jaar werd de Natuurwerkdag afgetrapt door directeur Regina ter Steege (Landschapsbeheer Friesland) en directeur Henk de Vries (It Fryske Gea). Zij lieten een kudde schapen los op de prachtige heide van natuurgebied Schaopedobbe. De 200 schapen onder leiding van Herderin Marieke van Schuppen en hond Max hebben ook meegeholpen. Door de begrazing zorgden de schapen ervoor dat de heide de ruimte krijgt zich te ontwikkelen. Na de opening gingen ruim vijftig enthousiaste vrijwilligers aan de slag in het prachtige natuur van de Schaopedobbe. Zij zaagden kleine en grote bomen om en zaaiden een locatie in met inheemse bloemenzaad voor meer biodiversiteit. De groei van jonge bomen en struiken zorgt ervoor dat de heide minder kans krijgt om te groeien. Door de bomen om te zagen en inheemse bloemenzaad te zaaien hielpen de vrijwilligers de beheerder van It Fryske Gea met het beschermen van dit mooie gebied.

Het landschap kan niet zonder vrijwilligers
Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag levert een belangrijke bijdrage aan het beschermen en behouden van natuur. Zorg voor landschap zoals onderhoud aan (knot)bomen, hagen, boomgaarden en houtwallen is steeds meer in vrijwilligershanden. Dankzij hen kan iedereen blijven genieten van het karakteristieke landschap. In Friesland hebben vrijwilligers vorig jaar zelfs 31.558 uren in de natuur gewerkt. Dit staat gelijk aan 20 fte.

Bedankt
Landschapsbeheer Friesland kijkt ook dit jaar terug op een zeer geslaagde Natuurwerkdag en is trots op het nieuwe record. “Wij willen iedereen bedanken die zich heeft ingezet om het landschap een opknapbeurt te geven”, aldus Regina ter Steege, directeur van Landschapsbeheer Friesland.

Natuurwerkdag 3

Natuurwerkdag 5

 

Natuurwerkdag 9

 Natuurwerkdag 4

Bekijk het filmpje van de Natuurwerkdag op locatie Dekemastate (gemaakt door locatieleider Wim Hoogendam).

Filmpje Dekemastate Natuurwerkdag 2016 Wim Hoogendam

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora