Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Plantdag in GoëngaOp zaterdag 12 november konden de scheppen uit de schuur en in de licht bevroren grond van Goënga. Vrijwilligers uit het dorp plantten op deze dag verschillende soorten (fruit)bomen, struiken en hagen in en rondom het dorp om de gemeentelijke groenstructuur van het dorp te versterken. Dit deden ze volgens een groenplan dat is opgesteld door dorpsbewoners Catrinus Kooistra, David McDonald (fruitboom snoei-specialist) en Thom de Ruiter met hulp van medewerkers van Landschapsbeheer Friesland.

In dorpshuis “de Kosterij” verzamelden zich rond 9.30 in totaal 12 vrijwilligers. Na koffie en gebak trok het gezelschap met een schep over de schouder vanuit het dorpshuis richting het kaatsveld. Hier plantte Eelke Wierda (voorzitter Dorpsbelang Goënga) samen met Jeroen Wiersma (projectleider van Landschapsbeheer Friesland) de eerste boom. Daarna konden de vrijwilligers aan de slag. Twee uur later stond al het plantgoed in de grond met als resultaat een groener Goënga. De inzet van de vrijwilligers werd beloond met een heerlijke lunch inclusief verse appelsap dat tijdens een demonstratie voorafgaand aan de gezamenlijke maaltijd werd geperst uit Goëngaaster appels.

Doarpen yn’t Grien
De plantdag in Goënga is onderdeel van het project Doarpen Yn’t Grien van Landschapsbeheer Friesland.  Het doel van het project is dat bewoners de groenstructuur van hun dorp versterken volgens een groenplan dat door de dorpsbewoners wordt opgesteld. De dorpsbewoners van Goënga zijn in het najaar van 2015 van start gegaan met het project. Ook de dorpen Folsgare, Hommerts- Jutrijp en Tirns doen mee aan Doarpen Yn’t Grien. Dit project wordt gefinancierd door gemeente Sudwest Fryslân en It Iepen Mienskipsfûns van provincie Friesland. 

Plantdag in Goënga

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora