Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Eetbaar Fryslân foto van Landschapsbeheer FrieslandOp donderdag 9 maart heeft de feestelijke start van Eetbaar Fryslân plaatsgevonden in de Jumbo Grou. Gedeputeerde Michiel Schrier heeft samen met de Friese topkok Jan Smink het ‘startschot’ gegeven door een heerlijk lokaal gerecht te bereiden en dit te serveren aan het winkelend publiek. Iedereen was vanaf 16:00 uur welkom in de Jumbo Grou om het gerecht te proeven van de lekkerste producten uit Friesland.

Het programma Eetbaar Fryslân, waar Landschapsbeheer Friesland ook initiatiefnemer in is, is opgestart om Friese producenten en afnemers dichter bij elkaar te brengen. Het eten van heerlijke aardappelen, groenten en fruit en op termijn ook andere producten uit Friesland, moet gemakkelijk en betaalbaar worden. “Producten uit je eigen omgeving zijn vers en daardoor vaak lekkerder. Verder bespaar je veel brandstof door je product in je eigen regio te houden. En ten slotte krijgen onze eigen boeren zo een eerlijke prijs voor hun producten”, aldus Simon Bijlsma, projectleider van Eetbaar Fryslân. “Binnen vijf jaar moeten Friese producten voor iedereen binnen handbereik zijn”.

Op 9 maart om 16:00 uur vond de feestelijke start plaats in Jumbo Grou, omdat deze winkel een koploper is in het aanbieden van producten uit Friesland. De bedoeling is dat steeds meer supermarkten, maar ook restaurants, zorgcentra, ziekenhuizen en scholen mee gaan doen en meer in Friesland geteelde producten gaan aanbieden en serveren.

De producten werden geleverd door groothandel Greydanus uit Heerenveen en zijn afkomstig van Friese producenten. Deze groothandel staat al jaren bekend om zijn betrokkenheid bij het verkopen van producten uit Friesland.

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora