Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

groene spechtvogelweekVan 6 t/m 14 mei is het weer Nationale Vogelweek. Dat betekent honderden leuke gratis vogelexcursies door heel Nederland. Dit jaar is er vanwege het 'Jaar van de Koekoek' speciale aandacht voor deze prachtige vogel. Maar ook duizenden andere spetterende vogels worden onder begeleiding van ervaren vogelkenners opgespoord en van dichtbij bekeken. Op www.vogelweek.nl zijn alle activiteiten te vinden.

In de Nationale Vogelweek kan iedereen ervaren hoe rijk ons land is aan vogels en hoe leuk en spannend het is om naar vogels te kijken. Je hoeft geen ervaren vogelkenner te zijn om mee te doen, integendeel! Beginnende vogelliefhebbers zijn zeer welkom en krijgen extra hulp en uitleg. Op een Vogelweek-excursie zien deelnemers vaak tientallen vogelsoorten. Dan staan ze zomaar oog in oog met een ooievaar, specht, ijsvogel, havik of zeearend. Dit jaar is er extra aandacht voor de koekoek. Deze prachtige vogel is wel gemakkelijk te horen, maar moeilijk te zien. De ervaren excursieleiders van de Nationale Vogelweek proberen de koekoek daarom op te sporen en van dichtbij te laten zien door een telescoop.

Ontdek de jubelende weide

De Nationale Vogelweek is ook een buitenkans voor wie de unieke Nederlandse weidevogels eens wil ontdekken, want het aanbod aan leuke weidevogelexcursies is groot. In mei zijn vogels als de veldleeuwerik en tureluur zeer zichtbaar en scheren ze luid zingend over de weides. Ook de koning van de weide en onze nationale vogel de grutto is dan op z'n mooist. Een bloeiende wei vol zingende vogels, zwevende zwaluwen, vlinders en bijen is in mei een onvergetelijke ervaring.

Genieten = beschermen

Vogelbescherming Nederland organiseert de Nationale Vogelweek om het draagvlak voor vogels en natuurbescherming te vergroten. Deelnemers leren vogels herkennen en krijgen de meest schitterende vogels van dichtbij te zien. De honderden activiteiten en excursies zijn te vinden op www.vogelweek.nl. Via zoeken op woonplaats of postcode zijn activiteiten in de omgeving snel te vinden.

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora