Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Eerste Friese Voedsel-lokaal op 30 maart a.s.Hoe leuk is lokaal voedsel? Deze vraag wordt voor u beantwoord tijdens het eerste Friese Voedsel-lokaal op 30 maart in Hotel-restaurant Duhoux in Wirdum. Deze gratis inspiratieavond begint om 19.30 uur en duurt tot ca. 22.00 uur en staat volledig in het teken van lokaal voedsel. Laat u inspireren door mensen die hun hart verpand hebben aan het telen, verbouwen of promoten van lokale producten. Het accent ligt deze keer op de noordwesthoek van de provincie. Later volgen ook nog inspiratieavonden in noordoost-, zuidwest- en zuidoost-Fryslân.

Dorpstuinen

U krijgt op deze inspirerende avond volop informatie over het succes van de dorpstuin in Snakkerburen waar inmiddels meer dan 70 (!) vrijwilligers actief zijn. Theo van der Molen, vrijwilliger van het eerste uur, heeft meer dan 15 jaar zijn ziel en zaligheid gestoken in het ontwikkelen van de tuin. Hij kan u dan ook alles vertellen over de tips en trucs bij het opzetten van een dergelijk initiatief.

Streekproducten

Jan de Vries houdt zich al jaren bezig met het ontwikkelen van streekproducten. Bekende producten van zijn hand zijn bijvoorbeeld het Koudumer Beantsje en de Laaksumer Bot. Hij vertelt u wat hem ertoe heeft aangezet om hier al zijn vrije tijd aan te besteden. Jan weet als geen ander hoe belangrijk streekproducten zijn bij de promotie van dorp of regio, in zijn geval Koudum en Zuidwest-Fryslân.

Vervolgens gaat Piet Hoekstra in op de promotie van Het Bildt en de rol van de aardappel hierbij. Piet is akkerbouwer en één van de organisatoren van de Bildtse aardappelweken. In 2018, het Culturele Hoofdstadjaar, pakt de organisatie flink uit met het programma ‘Potatoes go wild’. De contacten met Malta zijn al gelegd. Ook dit initiatief wordt gedragen door de inzet van vele vrijwilligers.  

Voedselbossen en Fryske rassen

Na de presentatie van de sprekers is er volop gelegenheid om uw licht op te steken bij mensen die u alles kunnen vertellen over ‘Dorpstuinen’, ‘Voedselbossen’, ‘Moestuineducatie’ en ‘Fryske Rassen’.

Dus mocht u interesse hebben in een van deze onderwerpen, dan is deze avond iets voor u!

De avond wordt georganiseerd in het kader van het netwerkinitiatief ‘Eetbaar Fryslân’. Landschapsbeheer Friesland, De Friese Milieufederatie, Netwerk Duurzame Dorpen en Nordwin werken binnen dit programma samen aan het vergroten van de  bewustwording rond lokaal voedsel. Provincie Fryslân en de regeling ‘Duurzaam Door’ ondersteunen dit initiatief.

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora