Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Maaien met de zeis landelijke dagEen veld vol maaiers, dat zie je tegenwoordig niet vaak meer. De landelijke maaidag biedt de kans om het oude gevoel van samen een veld maaien  weer eens te beleven. Dit jaar organiseert Landschapsbeheer Flevoland deze dag op zaterdag 24 juni  in samenwerking met het Flevo-landschap bij het voormalige eiland Schokland, in de Noordoostpolder.

Deze landelijke maaidag is bedoeld om onderling contact te leggen en de kneepjes van het vak uit te wisselen. En hoe meer geoefend, hoe beter het gaat en hoe meer plezier het maaien geeft. De deelnemers komen uit het hele land. Degenen die goed met de zeis kunnen omgaan hebben vaak in hun jeugd geleerd hoe ze met de zeis moeten maaien en zijn dit nog steeds niet verleerd. Gelukkig komen er de laatste jaren weer nieuwe maaiers van alle leeftijden bij. De meeste deelnemers nemen hun eigen zeis mee, voor degenen die geen zeis hebben zijn enkele zeisen te leen.

De dag start vroeg, om 8.00u, want het maaien gaat het beste als het gras nog vochtig is van de dauw. We maaien tot een uur of 1, daarna is er soep. Later dan 8.00u beginnen kan natuurlijk ook.

Schokland
Het 'eiland op het droge' valt op in het strakke lijnenspel van de polder. Al van ver herken je het aan de bomen, die als een ring rond het eiland staan, op de oude grens van land en water. De begroeiing bestaat verder uit natuurlijk grasland, akkers met 'oude' gewassen als koolzaad en rogge en weelderig begroeide bermen. Ruimte genoeg om te maaien.

Waarom maaien met zeis?
De maaidag past goed in de hernieuwde belangstelling voor het maaien met de zeis. Sinds
enkele jaren worden in een aantal provincies door Landschapsbeheer cursussen maaien met
de zeis georganiseerd, ook dit jaar weer. En op zaterdag 9 september wordt voor de zesde keer
het NK maaien met de zeis gehouden in Arnhem.

Bij kleinschalig natuurbeheer is een zeis vaak een heel goed alternatief voor een bosmaaier of maaimachine. Je kunt gemakkelijk om een orchidee heen maaien en dieren die in het gras zitten, hebben een grotere kans om te vluchten. Bij het maaibeheer van natuurterreintjes gebruiken vrijwilligers van Landschapsbeheer daarom vaak een zeis.


Bent u geïnteresseerd om mee te doen? U kunt zich nu al aanmelden via heemskerk@landschapsbeheer.net. Dan ontvangt u nadere informatie.

Locatie: Palenweg 5, Nagele

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora