Menu
Vrienden van Landschapsbeheerfriesland
A+ A A-

Nederlands Kampioenschap Maaien met de Zeis

Maaien met de zeis Foto Landschapsbeheer FlevolandOp 26 augustus tijdens de Boer’n dag in Elspeet in Gelderland, gaan 15 dames- en herenteams weer strijden om de nationale titel ‘kampioen maaien met de zeis’. Om 12.00 uur barst onder veel belangstelling van het publiek de strijd los, met als afsluiting om 14.30 uur de spannende finale om de eer én de gouden strekel. Er doen een twaalftal provinciale teams mee en enkele teams die op de dag zelf ter plekke zijn samengesteld uit ervaren maaiers.

Het maaien met de zeis staat de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Bij de vrijwilligers van de diverse Landschapsbeheer organisaties, maar ook bij particulieren. Bij kleinschalig (natuur)beheer is een zeis vaak een heel goed alternatief voor een bosmaaier of maaimachine. Je kunt gemakkelijk om een orchidee heen maaien en dieren die in het gras zitten, hebben een grotere kans om te vluchten. Reden waarom er de laatste jaren weer nieuwe maaiers van alle leeftijden bijkomen. Het kampioenschap past goed in deze hernieuwde belangstelling.

Er worden deze zomer heel wat uurtjes door de meeste teams geoefend, alleen, maar ook met elkaar om de fijne kneepjes van het maaien goed in de vingers te krijgen. Ook het scherp houden van de zeis krijgt veel aandacht. Het blad moet vlijmscherp zijn, tot vlak voor de wedstrijd worden ze vol aandacht en liefde gehaard en gestrekeld. Een absolute noodzaak om het gras met regelmatige halen af te kunnen snijden en geen sprietje te laten staan. Zeker voor de damesteams is winnen niet het belangrijkste. Het gaat erom te laten zien dat maaien met de zeis iets is van deze tijd. En om liefde voor en plezier met het aloude maaien met de zeis uit te stralen.

Meer informatie over de hele dag vindt u op www.elspeet.org/boerndag-2017. Op maaienmetdezeis.nl vindt u info over cursussen maaien en algemene informatie.

Landschapsbeheer Friesland

logo2Commissieweg 15
9244 GB Beetsterzwaag
Tel. (0512) 38 38 00

Volg ons

Provinciale organisaties LandschappenNL
Selecteer je provincie op de kaart.