Menu
Vrienden van Landschapsbeheerfriesland
A+ A A-

Eendenkooi ‘Talma’ open voor publiek

Talmakooi foto van bovenaf Er is een binnenruimte aanwezig. Met regen hebben we de mogelijkheid om binnen te staan.

De eendenkooi Talma bij het dorp Engwierum is helemaal gerestaureerd en wordt daarom op zaterdag 16 september a.s. opengesteld voor publiek. Rond eendenkooien hangt vaak een geheimzinnige sfeer. Dat is niet zo vreemd, want officieel mag je je niet op het terrein van een eendenkooi bevinden. Op 16 september maken we voor de Talmakooi een uitzondering.

Open dag

De open dag is op zaterdag 16 september en wordt georganiseerd door Landschapsbeheer Friesland en familie Talsma, eigenaar van de kooi. De dag duurt van 10:00 tot 14:00 en de toegang is gratis. Vanaf 10:30 verzorgt de kooiker Theun Talsma ieder uur een rondleiding, waarbij hij vertelt over de recente opknapbeurt en natuurlijk over het bijzondere kooikersvak. Naast de rondleiding door de kooi, zijn er ook informatiestandjes van natuurorganisaties en een demonstratie van eendenkooivlechters. Het belooft een gezellige dag te worden.

Project ‘Kongsi van de Eendenkooi’

De Talmakooi is de afgelopen maanden flink ‘op de schop’ geweest. De herstelwerkzaamheden hebben plaatsgevonden in het kader van het project ‘Kongsi van de Eendenkooi’. Ooit telde de Waddenkust 142 eendenkooien, waarvan de oudste teruggaan tot de middeleeuwen. Vooral in de vorige eeuw raakten veel kooien in verval. Tijdens het project worden 24 kooien in het Waddengebied hersteld zodat deze in gebruik kunnen blijven als vangkooi, excursiekooi en/of als kooi voor wetenschappelijk onderzoek. De samenwerkende partijen zijn naast Landschapsbeheer Friesland: Landschapsbeheer Groningen, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, It Fryske Gea, Groninger Landschap en De Kooikersvereniging. Het project kan mede uitgevoerd worden door bijdragen van Het Waddenfonds en de Provincies.

Datum: zaterdag 16 september a.s.
Tijd: vanaf 10:00 tot 14:00 uur
Navigeeradres: Nijlân 28, 9132 Engwierum

Landschapsbeheer Friesland

logo2Commissieweg 15
9244 GB Beetsterzwaag
Tel. (0512) 38 38 00

Volg ons

Provinciale organisaties LandschappenNL
Selecteer je provincie op de kaart.