Menu
Vrienden van Landschapsbeheerfriesland
A+ A A-

Hoogstambrigade zoekt hoogstamvruchtbomen

Hoogstambrigade Landschapsbeheer Friesland (archieffoto)Hoogstambrigade rayon Zuidoost heeft nog ruimte voor snoeiklussen

Het snoeiseizoen van hoogstamvruchtbomen is aangebroken. Circa 100 enthousiast vrijwilligers snoeien ieder jaar 300 tot 400 vruchtbomen op een professionele wijze. Op dit moment heeft Hoogstambrigade rayon Zuidoost nog ruimte in de agenda.

De hoogstambrigade Zuidoost-Friesland zoekt nog locaties om hoogstamvruchtbomen te snoeien tegen een lage vergoeding. De brigade snoeit onder andere in Beetsterzwaag, Bakkeveen, Oldeberkoop, Oosterwolde en omstreken. De eigenaar van de vruchtbomen kan voor het snoeien van zijn/haar vruchtbomen contact opnemen met Landschapsbeheer Friesland. Het maakt hierbij niet uit of het om één of meerdere bomen gaat.

Heeft u nog Hoogstamvruchtbomen die gesnoeid moeten worden? Meld ze dan aan voor de Hoogstambrigade. 

Hoogstambrigade

De Hoogstambrigade bestaat inmiddels 15 jaar. Het is opgericht, omdat het aantal vitale fruitbomen in de provincie zienderogen achteruit ging. Samen met fruitboomdeskundige Auke Kleefstra is een plan bedacht om de deelnemers van de snoeicursussen, die al sinds de jaren ’80 werden georganiseerd, te vragen om vrijwilliger te worden. Dit bleek een groot succes en sindsdien zijn er zes regiogroepen in Friesland met het oude ambacht actief.  Op deze manier worden de vaak oude boomgaarden voor het landschap bewaard en kunnen ze door een flinke snoeibeurt weer jaren mee. Als de bomen op de juiste manier worden gesnoeid, blijven (oudere) bomen langer vitaal en langer mooi en goed fruit geven. De eigenaren plukken hier letterlijk en figuurlijk de vruchten van.

Landschapsbeheer Friesland

logo2Commissieweg 15
9244 GB Beetsterzwaag
Tel. (0512) 38 38 00

Volg ons

Provinciale organisaties LandschappenNL
Selecteer je provincie op de kaart.