Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Doarpen yn 't GrienHet dorp mooier en groener maken of het dorp/de buurt verbinden met de groene omgeving. Dat zijn de doelen van de projecten Doarpen Yn’t Grien en Groene Loper. Op dit moment lopen veel burgers rond met ideeën om dorpen ‘groener’ te maken, de biodiversiteit te vergroten of een nieuw wandelpad aan te leggen door een mooi landschap. Maar hoe start je zo’n groen initiatief? En hoe moet het gefinancierd worden? Landschapsbeheer Friesland helpt dergelijke initiatieven vooruit en gezamenlijk krijgen we de plannen letterlijk van de grond.

Project: Doarpen Yn’t Grien

Het doel van dit project is om het dorp groener te maken. Samen met een te vormen groencommissie – bestaande uit enkele bewoners – maken we een groenplan voor het versterken van de groenstructuur in het dorp.

De dorpsbewoners gaan daarna zelf aan de slag door streekeigen beplanting aan te brengen tijdens een of meer plantdagen. Bij streekeigen soorten kunt u denken aan inheemse bomen en struiken, aan hagen en aan fruitbomen. Tijdens de plantdag worden aangewezen locaties ingericht volgens het groenplan. Vaak kunnen particulieren ook meedoen door streekeigen soorten in hun tuin aan te planten. Deze beplanting kan voor een gunstige prijs via Landschapsbeheer Friesland worden aangeschaft.

Met het project Doarpen Yn’t Grien wordt niet alleen uw dorp fraaier, maar het project creëert op deze manier ook saamhorigheid en draagvlak voor natuur en landschap in de eigen omgeving.  

Project: Groene Loper

De Groene Loper is een verbinding tussen natuur en landschap en de directe woonomgeving. De vraag die we binnen dit project centraal zetten is: ‘Hoe kan de afstand tussen een dorp of buurt en de dichtstbijzijnde natuur overbrugd worden?’. En dat kan vaak op allerlei manieren.

In korte tijd zijn er volop ideeën ontstaan voor concrete plekken. De Lindewijk in Wolvega wordt algemeen gezien als voorloper. Het betreft een nieuwbouwwijk waar het natuurgebied De Lindevallei van It Fryske Gea direct aan grenst. Hier vormt een bruggetje de ontbrekende schakel. In Balk zijn er nieuwe wandelroutes langs het water en door het bos gerealiseerd. Hier wordt al volop gebruik van gemaakt.

Meer informatie

Heeft u interesse in een groener dorp of een ‘betere’ verbinding tussen uw buurt en een groene omgeving? Neem dan contact op met projectleider Jan Piet de Boer (0512-383800). Heeft u een ander ‘groen’ vraagstuk? Dan kunt u ook altijd contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora