Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Kinderen aan het werk NatuurwerkdagAchttiende editie van de Natuurwerkdag op zaterdag 3 november a.s.

Dit jaar geeft een paard de officiële aftrap van de Friese Natuurwerkdag in het Drents-Friese Wold bij Staatsbosbeheer. Het dier zal de eerste boom wegtrekken, waarna de vrijwilligers het werk overnemen en bomen gaan zagen om de bijzondere zandduinen van het natuurgebied te behouden. De 18e editie van de Natuurwerkdag telt 24 werklocaties in Friesland en meer dan zeshonderd locaties in Nederland waar vrijwilligers, jong en oud, de handen uit de mouwen steken om natuur en landschap een opknapbeurt te geven. Hiermee is de Natuurwerkdag – in Friesland gecoördineerd door Landschapsbeheer Friesland – de grootste vrijwilligersactie in het groen.

 

Kale duinen kaal houden

Om 10:00 uur geven directeur Regina ter Steege van Landschapsbeheer Friesland en provinciehoofd Bert Hummelen van Staatsbosbeheer het startsein voor de Friese natuurwerkdag waarna het paard een boom zal wegtrekken. Daarna gaan jong en oud aan de slag met het u afzagen van bosopslag op de Kale Duinen. Op deze manier zorgen de vrijwilligers ervoor dat het zand beweeglijk blijft. Want de Kale Duinen van het Drents-Friese Wold is een uniek gebied waar bijzondere vogelsoorten voorkomen zoals de tapuit, boompieper en boomleeuwerik. Bovendien komt er ook een bijzonder insect, de mierenleeuw, voor die afhankelijk is van het losse zand. Het diertje graaft valkuilen in het zand om zijn prooi (voornamelijk mieren) te vangen. Het is dus cruciaal dat de Zandverstuiving blijft bestaan.

Natuurwerkdag op 24 locaties in Fryslân

Dit jaar zijn er 24 locaties met nuttige en leuke klussen verspreid over Fryslân. Vrijwilligers kunnen de schapen op De Naturij te Drachten helpen om de heide kaal te houden door boomopslag te verwijderen. Op historisch landgoed Hemrick is er hulp nodig bij het aanleggen van een stuk wandelpad en met snoeiwerk. Boswachters van Staatsbosbeheer kunnen op Terschelling extra handen goed gebruiken bij het snoeien van elzensingels. Op www.natuurwerkdag.nl staan meer locaties.

Werk in de natuur is een actieve work-out

Snoeien, takken slepen, graven… het onderhoudswerk in de natuur is niet alleen nuttig en gezellig – als je met meerdere mensen aan het werk bent – maar het is ook nog eens een actieve workout. Bewegen en groen om je heen is goed voor je gezondheid. Het vrijwilligerswerk in de natuur is dus niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor jezelf.

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora