Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Levend Erfgoed Fair klein Foto door stichting Zeldzame HuisdierenOp zaterdag 27 oktober organiseren Landschapsbeheer Friesland, Stichting Zeldzame Huisdierrassen en het Werkverband Friese Rassen de eerste editie van de Levend Erfgoed Fair. Op deze dag kan iedereen de van oorsprong uit Fryslân komende dierenrassen en gewassen bewonderen in manege Gaasterland.

Friese rassen en gewassen worden zeldzaam
De Fries-Hollands koe, het Frysk molkskiep en de Stint Jans rogge verbouwd op de Friese zandgronden. Onze provincie is heel rijk in het aantal boerderijdieren, maar ook in gewassen zoals bonen en appels die hun oorsprong vinden in Fryslân. Sommigen van deze rassen kennen een eeuwenoude geschiedenis, maar zijn hedendaags erg zeldzaam geworden.  Van ’t Frysk Molkskiep, dat stamt uit de 12e eeuw, waren er in het jaar 2000 bijvoorbeeld maar 2000 dieren en het Fries Roodbonte (koe) telde in 2017 nog maar 485 vrouwelijke fokdieren. Zonde om dit levend erfgoed in de vergetelheid te doen raken.

Allereerste Levend Erfgoed Fair
Op deze fair maken de ras- en fokverenigingen en telers/vertegenwoordigers van Friese rassen en gewassen zich sterk voor het Fries levend erfgoed. Zij willen niet dat ons levend erfgoed verdwijnt uit het Friese landschap en willen op deze dag de bezoekers inspireren, kennis laten maken en weer verliefd laten worden op deze prachtige dieren en gewassen. Samen met Landschapsbeheer Friesland, Stichting Zeldzame Huisdierrassen en het Werkverband Friese Rassen verzorgen zij dit jaar de allereerste Levend Erfgoed Fair.

Op zaterdag 27 oktober van 10:00 tot 16:00 uur staan op manege Gaasterland (Wyldemerkwei 1, Harich) diverse rassen en gewassen tentoongesteld. Ook worden er shows, lezingen, demonstraties, wedstrijden, proeverijen en kinderactiviteiten georganiseerd. Bovendien determineert Stichting Vrienden van het oude Fruit appels en peren. Weet u niet wat voor soort appel- of perenboom u heeft, neem dan fruit mee en zij zoeken het voor u uit.

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora