Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Omslag boek Terpen en Wierden Zaterdag 6 oktober aanstaande wordt het boek Terpen- en Wierdenland van Erik Betten gepresenteerd, uitgegeven door Uitgeverij Noordboek. De presentatie vindt plaats tijdens een symposium in Hallum, waar naast het boek ook de resultaten van het project Terpen- en Wierdenland, een verhaal in ontwikkeling worden uitgelicht. Dit is een initiatief  van Landschapsbeheer Groningen, Landschapsbeheer Friesland, het Kenniscentrum voor de archeologie van het terpen- en wierdenland (het Terpencentrum) van de Rijksuniversiteit Groningen en Museum Wierdenland, dat partner is van het Terpencentrum. Zij hebben het project opgezet om de kansen die het verhaal van het terpen- en wierdenlandschap biedt, te benutten.

De geschiedenis van het Noord-Nederlandse kustgebied – het land van de terpen en  wierden – kent maar twee echte hoofdrolspelers: de mens en het water. De rode draad van dit boek is de interactie tussen die twee, vanaf 2500 jaar geleden toen de eerste bewoners op deze plek aankwamen tot nu, met een vooruitblik op de terp van de toekomst. Hoe hebben de bewoners van het kleigebied al die tijd geprofiteerd van, gewerkt met, en soms geleden onder het water?

Erik Betten (historicus, journalist, schrijver, in juni dit jaar verscheen zijn succesvolle romandebuut Quarantaine) beschrijft in Terpen- en Wierdenland de dynamische ontwikkeling van tweeduizend jaar terpenland, steeds met het huidige landschap als gids. Aan de orde komen onder andere de vorming van het kustlandschap na de laatste ijstijd, de bloei van de Noordzeecultuur, en de bebouwing en het dagelijks leven op de terpen. Een belangrijke plek in het boek is weggelegd voor de Groninger dorpen Godlinze, Ulrum en Warffum en de Friese dorpen Firdgum, Hallum en Wijnaldum. In samenwerking met de inwoners zijn de terpen onderzocht en is de geschiedenis van terp en omliggend landschap in woord en beeld vastgelegd.

              Terpen- en Wierdenland is verkrijgbaar bij de boekhandel en bij Uitgeverij Noordboek     

 

                                     ISBN: 978-90-5615-4721                                   Pagina’s: 200

                                    Uitvoering: integraalband                                  Nur: 682/688

                                    Taal: Nederlands                                               Prijs: € 25,00

       

Uitgeverij Bornmeer-Noordboek, Hellingbaas 1, Gorredijk | T. 0513 490 319 - info@bornmeer.nl - www.noordboek.nl

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora