Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Talmakooi foto van bovenaf kleinLandschapsbeheer Friesland organiseert in het kader van het project Kongsi van de Eendenkooi de gratis lezing ‘Eendenkooi en Kooibedrijf, traditioneel ambacht met eigentijdse perspectieven’ door dhr. Désiré Karelse. Deze lezing is op dinsdag 9 oktober a.s. van 20.00 tot 22.00 uur in het Dorpshuis Haskerhorne.

Aan de hand van een PowerPointpresentatie zal dhr. Karelse ons tonen en vertellen hoe een eendenkooi eruit ziet, hoe het kooibedrijf werkt, welke aspecten bij de uitoefening van het kooibedrijf belangrijk zijn en wat de historie is. Hij geeft onder meer antwoord op vragen ‘hoe werkt een vangpijp en was is de rol van het smeulende turfje en het kooikerhondje?’. Bovendien gaat hij in op de hedendaagse rol van eendenkooien m.b.t. ringonderzoek, vogelgriep en onderzoek naar watervogels. Vervolgens neem dhr. Karelse ons mee op een rondtour langs verschillende Nederlandse eendenkooien. Hierbij ligt de nadruk op de karakteristieke kooitypen.  

Datum: dinsdag 9 oktober 2018, van 20.00 – 22.00 uur

Locatie: Dorpshuis Haskerhorne, Haulsterweg 3, 8506 BH  Haskerhorne (vlakbij knooppunt Joure)

Aanmelden: Iedereen is welkom op de gratis lezing. In verband met een bepaalde aantal plaatsen vragen we u zich aan te melden voor 4 oktober via deze link aanmelden of via info@landschapsbeheerfriesland.nl (o.v.v. aanmelding lezing eendenkooi).

Over dhr. Karelse

Dhr. J.J.H.G.D.(Désiré) Karelse (1959) is al reeds meer dan 40 jaar bezig met onderzoek, advieswerk en belangenbehartiging. Bovendien is hij de informatie- en kenniscentrum voor eendenkooi en kooibedrijf in Nederland. Hij heeft hierover al verschillende publicaties op zijn naam staan en is onder andere medeauteur en/of eindredacteur van het bij de KNNV verschenen boek “Beter één vogel in de hand…” en “Eendenkooien in Vlaanderen en Nederland en 7 andere Europese landen”. Zijn recents verschenen boek is ‘Blauwgoed, helen en halven: 100 jaar ringwerk in eendenkooien’. Bovendien is dhr. Karelse voorzitter van de Eendenkooi Stichting en vicevoorzitter van de Kooikersvereniging.

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora