Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Oeverzwaluwwand 1 kleinHet is op dit moment topdrukte bij de oeverzwaluwwand die eind maart dit jaar is aangelegd bij Deinum. Er zijn ruim 80 oeverzwaluwbroedparen geteld. Een groot succes, aangezien de wand er nog niet zo lang ligt.

Er kwam plek voor de oeverzwaluwwand toen de N359 bij Deinum overbodig werd en werd verwijderd. Oeverzwaluwen vestigden zich toen al spontaan in zandbulten die ontstonden bij de sloop van het viaduct over het Van Harinxmakanaal.  Later vestigden de vogels zich ook in de zandbulten bij de aanleg van de nieuwe vaart richting Deinum. Helaas waren deze tijdelijk en daarom ontstond bij Vogelwacht Boksum en Dorpsbelang Deinum het idee om een permanente verblijfplaats voor de dieren aan te leggen. Via de gemeente kreeg Landschapsbeheer Friesland (LBF) de vraag om een projectvoorstel te maken. LBF was daarnaast nauw betrokken bij het bouwproces.

De wand biedt niet alleen ruimte aan 100 oeverzwaluwbroedparen, maar ook aan vleermuizen. Bovendien is anderhalve hectare grond rondom de weide ingezaaid met een bijenmengsel waar wilde bijen en andere insecten van profiteren.

Hier vindt u meer informatie over de oeverzwaluwwand.  

 

Oeverzwaluwwand

Oeverzwaluwwand 3 klein

Oeverzwaluwwand 4 klein

Oeverzwaluwwand 5 klein

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora