Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Levend Erfgoed Fair klein Foto door stichting Zeldzame HuisdierenEen unieke dag voor jong en oud: kom en ontmoet, ons Fries levend erfgoed!

De Fries-Hollands koe, het Frysk Molkskiep, en de Sint Jans rogge verbouwd op de Friese zandgronden…  Fryslân is heel rijk in het aantal boerderijdieren, maar ook in granen, bonen, appels en noten die hun oorsprong vinden in de provincie. Sommige van deze rassen kennen een eeuwenoude geschiedenis, maar zijn hedendaags erg zeldzaam geworden.  Je ziet ze bijna nooit. Daarom is 27 oktober een bijzondere dag, want op dit evenement kan iedereen kennis maken met het échte oer-Friese levend erfgoed tijdens het Levend Erfgoed Fair in manege Gaasterland te Harich.

Dieren en gewassen uit de Friese cultuurhistorie zijn steeds meer en meer op de achtergrond geraakt. Van ’t Frysk Molkskiep, dat stamt uit de 12e eeuw, waren er in het jaar 2000 bijvoorbeeld maar 2000 dieren en het Fries Roodbonte telden in 2017 nog maar 485 vrouwelijke fokdieren. Zonde om dit levend erfgoed in de vergetelheid te doen raken. Daarom kan iedereen tijdens de Levend Erfgoed Fair kennis maken met deze bijzondere rassen en gewassen. Landschapsbeheer Friesland, Stichting Zeldzame Huisdierrassen en het Werkverband Friese Rassen organiseren dit jaar voor de eerste keer deze fair tijdens de Gaasterlandse Natuurweek.

Op 27 oktober kan iedereen al die oorspronkelijke Friese rassen en gewassen bewonderen op manege Gaasterland in Harich. Daar kunt u de dieren ontmoeten en oude, vergeten gewassen (her)ontdekken.

Op de manege staan diverse rassen en gewassen tentoongesteld. Er worden diverse shows, demonstraties, wedstrijden, proeverijen en kinderactiviteiten georganiseerd. Op deze dag laten de Friese rassen en gewassen zien wat ze waard zijn!

Iedereen is 27 oktober van harte welkom op manege Gaasterland; Wyldemerkwei 1, 8571GC Harich.

De Levend Erfgoed Fair duurt van 10:00 tot 16:00. De toegang en het parkeren zijn gratis.

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora