Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Wilde bloemenweideHet was een gewone zandbult, maar afgelopen week is de talud naast Scherjon Klompenmakerij in Noardburgum ingezaaid met bloemenzaden. Volgend voorjaar zal er een bloemenzee verschijnen van 400 m2 vol kleurenpracht waar bijen en andere insecten van profiteren.

Deze bloemenweide wordt één van de Friese wilde bijen plekken die wordt gerealiseerd vanuit het project De Wilde Bijenlinie. De Wilde Bijenlinie verbindt nieuwe en bestaande leefgebieden voor wilde bijen in heel Nederland. In Friesland wordt het project gecoördineerd door Landschapsbeheer Friesland. Hannes Scherjon van de bekende Scherjon Klompenmakerij en het fierljeppen is initiatiefnemer van de wilde bijen plek in Noardburgum: “Overal zie je land dat één grote groene biljardlaken is zonder bloemen. Dat vind ik schrijnend. Het is nu stil in en rondom de weides. Met deze ingezaaide talud wil ik helpen de biodiversiteit te versterken. Bovendien vind ik een bloemenweide een stuk mooier dan een groene vlakte.”

Waarom De Wilde bijenlinie

Het gaat niet goed met de wilde bij. Er is een groot tekort aan leefruimte, vooral op het platteland. Wilde bijen en hommels zijn van groot belang voor de biodiversiteit van ons landschap. Zij bestuiven 80% van alle planten in Nederland. LandschappenNL gaat samen met de provinciale Landschappen en Landschapsbeheerorganisaties, de Vlinderstichting, De bijenstichting, de Entomologische Vereniging, de Natuur en Milieufederaties en Natuaralis Biodiversity Center aan de slag met de realisatie van de Wilde Bijnlinie. Landschapsbeheer Friesland coördineert het project in Friesland. Het project wordt medemogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora