Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Vrijwilligers onderzoeken een broeihoop in Beetsterzwaag foto Landschapsbeheer FrieslandHet gaat goed met de ringslang rondom Beetsterzwaag. Vrijwilligers van Landschapsbeheer Friesland troffen dit jaar aanzienlijk meer ringslangeieren aan in de broeihopen rondom het dorp ten opzichte van vorig jaar.

Vrijwilligers van Landschapsbeheer Friesland (LBF) waren afgelopen weken blij verrast tijdens het nakijken en weer opbouwen van de broeihopen. “In een broeihoop in de bossen van Beetsterzwaag zaten wel 1620 eieren”, vertelt Oege Hiddema, projectmedewerker van Landschapsbeheer Friesland. “Vorig jaar waren dat 310 eieren. De broeihoop nabij Koningsdiep bevatte 1280 eieren en dat is ook een forse stijging ten opzichte van 2016. Toen zaten er 195 eieren in.”

Vrijwilligers van LBF controleren de broeihopen elk jaar. “Door de broeihopen te monitoren krijgen we een beeld hoe de broeihopen ‘presteren’. Daarnaast is het nodig om jaarlijks de broeihopen opnieuw op te zetten om de broei te bevorderen. Anders worden ze niet meer gebruikt”, aldus Hiddema.

LBF is al lang actief om het biotoop van de ringslang te verbeteren. Een onderdeel hiervan is de aanleg van broeihopen. Uit onderzoek en uit eigen projecten is gebleken dat de aanleg van broeihopen een positief effect heeft op de ringslangpopulatie. LBF heeft in dit project vooral ingezet op de zogenaamde ‘hot spots’. Dit zijn broeihopen waarin soms honderden eischalen zijn aangetroffen. LBF heeft 50 bestaande broeihopen hersteld en 7 nieuwe broeihopen aangelegd in de omgeving van de bekende ‘hotspots’. De slang is overigens niet giftig en eet vooral muizen en kikkers.

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora