Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Plaatsen scherm 9 kleinDonderdag 15 maart zijn acht vrijwilligers druk aan het werk geweest om het scherm voor de padden langs de Poostweg in Beetsterzwaag te plaatsen.

Landschapsbeheer Friesland plaatst samen met vrijwilligers ieder voorjaar een paddenscherm langs de Poostweg. Dit scherm zorgt er voor dat amfibieën niet zomaar de weg oversteken wanneer zij trekken van de overwinteringsplek naar de voortplantingsplek aan de andere kant van de weg. “De amfibieën zijn vaak traag na de winterslaap”, legt George Meijners van Landschapsbeheer Friesland uit. “De dieren vallen in de ingegraven emmers en vrijwilligers zetten ze iedere dag aan de overkant van de weg. Vooral de heikikker, alle groene kikkersoorten, de pad, de kleine watersalamander en de bruine kikker komen hier veel voor.”

Door het extreme koude weer is het plaatsen van het scherm uitgesteld. “De grond was te hard om er een schep in te krijgen”, vertelt George Meijners. “Zelfs begin deze week zat er nog vorst in de grond.”

Andere vrijwilligers hebben afgelopen dinsdag een scherm geplaats langs de Oosterseveldweg in Noordwolde. Hier komt de kamsalamander veel voor.

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora