Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Bijenwerkdag Landschapsbeheer Friesland Colletes halophilus Schorzijdebij Ondanks het slechte weer gingen veel mensen aan de slag voor de wilde bij op de landelijke Bijenwerkdag op 15 en 16 maart 2019.

Ze zorgen voor de kers op je taart en de aardbeien onder je slagroom. Wilde bijen zijn heel belangrijk voor onze voedselvoorziening én voor het behoud van de natuur. Tachtig procent van alle Nederlandse plantensoorten is afhankelijk van bestuiving door wilde bijen en andere insecten. Toch hebben wilde bijen het niet makkelijk in Nederland. De helft van alle 358 soorten is bedreigd. Om de wilde bijen te ondersteunen organiseerden de provinciale Landschapsbeheerorganisaties samen met vele vrijwilligers en in samenwerking met Nederland Zoemt op 15 en 16 maart voor de tweede keer de landelijke Bijenwerkdag.

Door de vele regenval en harde windstoten zijn er veel locaties verplaatst naar een ander moment. Toch zijn er in elke provincie door bikkels op veel plekken mooie werkzaamheden verricht. In Drenthe werden bijenhotels, bijenheuvels en bloemenweides gemaakt en aangelegd. Ook werd er voor de wilde bij werk verricht in de voedselbanktuinen in Zuid-Holland. In Brabant hebben ze op een locatie in Geldrop zo’n 800 struiken en boompjes gepland. Dat wordt een bloemenpracht dit voorjaar!

Is jouw locatie dit weekend verplaatst of afgelast? Hopelijk kan je snel een andere keer aan de slag voor de wilde bij. Houd hiervoor de Landschapsbeheerorganisaties in de gaten of neem contact op met je locatieleider. De Bijenwerkdag vond plaats in samenwerking met NLDoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland.

Voor in de agenda: Op 13 en 14 april organiseert Nederland Zoemt voor de tweede keer de Nationale Bijentelling. Tel je ook mee?

 

Nederland Zoemt

LandschappenNL, Naturalis, IVN en Natuur & Milieu slaan de handen ineen. Met maar één doel. De wilde bij moet zich hier thuis voelen. Samen laten we Nederland zoemen voor de wilde bij. Nederland Zoemt is mogelijk gemaakt dankzij een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora