Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Streekweek 2019 Eetbaar Fryslân

De tweede editie van De Streekweek gaat donderdag 20 juni van start. De Streekweek, een initiatief van Eetbaar Fryslân, is een week die volledig in het teken staat van Friese producten. Op meer dan vijftig locaties door de gehele provincie is het mogelijk om het Friese product mee te maken én te proeven. Dit jaar gaat De Streekweek van start met de bereiding van Friese wereldmaaltijden.

Opening

Dit jaar wordt De Streekweek geopend in samenwerking met ROC Friese Poort locatie Sneek. Daar gaan studenten van de entreeopleiding mbo niveau 1 samen met studenten van International Hospitality Studies samen koken met Friese ingrediënten. De wereldgerechten die de studenten samen hebben ontwikkeld vinden hun oorsprong in de culturen van de studenten van de entreeopleiding. Deze studenten zijn statushouders en afkomstig uit Sri Lanka, Syrië en Eritrea. Het Friese wereldmenu bestaat uit vier gangen en wordt uitgeserveerd door eveneens studenten van beide opleidingen van ROC Friese Poort. Het is verrassend hoe goed Friese producten passen in de wereldkeuken.

Activiteiten

Tijdens De Streekweek is het mogelijk om de gehele week deel te nemen aan tal van activiteiten. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om mee te doen aan excursies, proeverijen en kortingsacties. In de gehele provincie worden er activiteiten georganiseerd. Op de site van Eetbaar Fryslân is het mogelijk om alle deelnemende locaties te bekijken.

Dit jaar is het bijvoorbeeld mogelijk om een lezing over de Friese eetgeschiedenis bij te wonen. De biologische supermarkt Bio bij Jansen organiseert dit jaar een viertal activiteiten waaronder de lezing. Historica Anne van Lieshout studeerde af op een historisch kookboek met recepten uit de achttiende en negentiende eeuw. Tijdens de lezing vertelt zij over wat arm en rijk in Fryslân zoal at.

Ook gaan tal van tuinen, boerderijen, winkels en restaurants speciale activiteiten organiseren. Zo is het onder andere mogelijk om een rondleiding te krijgen bij Sparkberry, een biologische bessenkwekerij uit Burgum. Tevens hebben veel restaurants waaronder Eetcafé Spinoza (Leeuwarden), De Walrus (Leeuwarden) en It Polderhûs (De Veenhoop) een speciaal Streekweekmenu waarbij er eten wordt geserveerd uit Fryslân.

Naast de vele activiteiten die buiten de deur plaatsvinden is het ook mogelijk om met korting tijdens De Streekweek thuis aan de slag te gaan met lokale Friese producten. Zo biedt Bioweb een speciale lokale ‘Bio Boppe Box’ aan met Friese biologische producten. De Streekboer biedt tijdens De Streekweek producten aan voor een gereduceerd tarief.

De Streekweek wordt afgesloten op donderdag 27 juni met een Weidelunch tussen de weidevogels op het land van familie Stremler in Jorwert. Aanmelden voor deze lunch kan via https://eetbaarfryslan.frl/locatie/afsluiting-streekweek/.

De Streekweek

De Streekweek is een onderdeel van Eetbaar Fryslân. Veel voedsel reist de halve wereld rond voordat het in de Nederlandse keuken belandt. Niet nodig, omdat in Fryslân veel heerlijke producten worden geproduceerd. Eetbaar Fryslân is een initiatief van fmf, Landschapsbeheer Friesland, Nordwin College en Netwerk Duurzame Dorpen.

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora