Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Streekweek 2019 WeidelunchDe tweede editie van De Streekweek wordt donderdag 27 juni afgesloten met een speciale Weidelunch. De Streekweek, een initiatief van Eetbaar Fryslân, is een week die volledig in het teken staat van Friese producten. Op meer dan vijftig locaties door de gehele provincie was het mogelijk om het Friese product mee te maken én te proeven. De afsluiting vindt plaats in de  weilanden van biologische boerderij Op de Him te Jorwert. Tijdens de Weidelunch is het mogelijk om kennis te maken met producenten van Friese streekproducten: een molenaar, boer, imker en kok.

Locatie Weidelunch

De Weidelunch vindt plaats in de weilanden van de familie Stremler van biologisch boerenbedrijf Op de Him te Jorwert en bij natuurgebied de Lionserpolder. Naast het produceren van melk, kaas en vlees houden Auke en Rennie Stremler zich actief bezig met weidevogelbeheer. Hun eigen zuivel- en vleesproducten verkopen ze in de boerderijwinkel.

In 2009 begon de familie Stremler met agrarisch natuurbeheer. Zo vervangen ze geleidelijk de koeien uit hun veestapel door het oud Groninger ras, de blaarkop. Inmiddels is het bedrijf gegroeid van 16 hectare naar 62 hectare en is het van agrarisch natuurbeheer doorgegroeid naar een volledig biologisch boerenbedrijf.

Lokale producenten

Tijdens de Weidelunch is het niet alleen mogelijk om kennis te maken met de familie Stremler. Het is mogelijk om kennis te maken met vier producenten. Zo komt Christa Bruggenkamp langs. Christa is molenaar en bakker van molen de Onderneming in Witmarsum. Christa: “Lang geleden vervulde onze molen ‘onbewust’ een sociale functie. De molenaar voorzag de bakkers van meel, aan de boeren leverde hij veevoer en een aantal mensen brachten een zakje zelf geraapte graankorrels, die bij het oogsten van de halmen waren gevallen. De molen was een plek waar mensen elkaar ontmoetten en de laatste nieuwtjes met elkaar deelden. Het is mijn missie om die functie in ere te herstellen, en een plek te creëren waar jong en oud de dag met elkaar doorbrengen.”

Ook komen Sjoerd van der Hem en Rik Cosijn van restaurant De Ohm van Emma langs. Restaurant De Ohm van Emma serveert soepen en andere gerechten die worden gemaakt van de producten van eigen dieren en tuin. Geen kaart met driegangenmenu, maar het ‘Jorwerter streekmenu’: een buffet van producten die op dat moment beschikbaar zijn. De tuin is aangelegd op basis van permacultuur en niet te vergelijken met een standaard moestuin. Bij permacultuur gaat het om de diversiteit en de samenhang.

Daarnaast kun je in gesprek met imker Rienk Rienks. Hij is al meer dan vijftig jaar een bevlogen bijenhouder van 20 bijenvolken in het Bildt (gemeente Waadhoeke). Zijn bijenvolken staan bij boeren in de regio, zoals in de koolzaadvelden of bij de bloemrijke akkerranden. Uniek is zijn honing van zeeasters, die komt van bijenkasten op de kwelder (het buitendijks gebied).

Het menu van de Weidelunch bestaat uiteraard uit de Friese producten die gemaakt worden door de producenten die langskomen. Geïnteresseerden die graag willen mee-eten kunnen zich aanmelden op de site van Eetbaar Fryslân. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Deelname bedraagt €4,50 euro per persoon.

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora