Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Natuurwerkdag 2019 Landschapsbeheer FrieslandNatuurwerkdag; de grootste vrijwilligersdag in het groen

Op 2 november gaan vrijwilligers aan het werk voor het beschermen en behouden van natuur en landschap tijdens de 19e editie van de Natuurwerkdag. Dit jaar met het thema biodiversiteit. Door heel Nederland gaan deelnemers aan de slag voor wilde bijen, vlinders, watersalamanders en nog veel meer soorten.

Hulp aan insecten, vogels en andere dieren
Op een aantal locaties gaan vrijwilligers zich inzetten voor insecten, bijvoorbeeld Bijenpark Terschelling waar tijdens de Natuurwerkdag bomen en struiken worden geplant. Met steeds minder bloeiende planten op veel plekken in Nederland hebben insecten het steeds moeilijker met het vinden van voedsel.  Zo is bijvoorbeeld de helft van de 365 bijensoorten in Nederland bedreigd.

Op andere plekken wordt tijdens de Natuurwerkdag kleine boompjes uit de heide verwijderd om het heidegebied open te houden. Dit is niet alleen waardevol voor de diversiteit van het gebied maar ook voor reptielen die zich graag in het heidegebied opwarmen in de zon.

Landschap kan niet zonder vrijwilligers

Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag is van belang voor de bescherming van natuur, landschap en dieren. Zorg voor het landschap, zoals onderhoud van heidegebieden, boomgaarden, het aanleggen van bloemenweiden en schoonmaken van poelen is steeds vaker in vrijwilligershanden. De maatschappelijke betrokkenheid van de vele vrijwilligers bij de groene leefomgeving is groot. Mede dankzij vrijwilligers kan iedereen blijven genieten van een groene leefomgeving.

Om al dit moois te behouden en het werk van de vrijwilligers mogelijk te maken, zijn de provinciale landschapsbeheerstichtingen een onmisbare schakel. Zij ondersteunen de groene vrijwilligers op vele terreinen met hun kennis, kunde en gereedschappen. De provinciale en landelijke overheden zijn nodig om deze groene ondersteuning blijvend mogelijk te maken.

LandschappenNL, initiatiefnemer van de Natuurwerkdag, benadrukt dat de belangeloze inzet van vele duizenden mensen voor natuur en landschap onmisbaar is om onze leefomgeving blijvend te kunnen beschermen. De Natuurwerkdag is mede mogelijk gemaakt dankzij de Postcode Loterij.

Wil je je aanmelden voor één van de Friese Natuurwerkdaglocaties? Kijk op de website www.natuurwerkdag.nl voor een locatie bij jou in de buurt.

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora