Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Oeverzwaluwwand in MarsumIn oktober is gestart met de bouw van een oeverzwaluwwand langs de Ingelumer Feart te Marsum. Rondom deze oeverzwaluwwand wordt een plasdras gebied gecreëerd. 

In de 16 meter brede wand zitten 96 nestopeningen (gaten) waar oeverzwaluwen hun nest kunnen uitgraven. Ook ijsvogels kunnen hier gebruik van gaan maken. Het ondiepe water van de plasdras rondom de wand biedt kansen voor een rijk waterleven zoals insecten. Het geheel zal een paradijs worden met veel voedsel (insecten) en nestgelegenheid voor de oeverzwaluw.

Ook andere diersoorten worden er verwelkomd. Voor vleermuizen zullen speciale kasten geplaatst worden en voor de bijen, vlinders en andere insecten wordt een bloemrijk zadenmengsel gezaaid.

De aanleg van kunstmatige oeverzwaluwwanden is over het algemeen zeer succesvol. In het nabijgelegen dorp Deinum zijn in 2018 ruim 80 oeverzwaluwbroedparen geteld in de oeverzwaluwwand. De wand stond er toen slechts een paar maanden.

De aanleg van de oeverzwaluwwand is een project van Landschapsbeheer Friesland, De vogelwacht Marsum en dorpsbelang Marsum.

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora