Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Meervleermuis in Franeker

Bewoners van een huis in Franeker hebben bijzondere medebewoners. In de spouw van een aangebouwd atelier zit een flinke kraamkolonie meervleermuizen. Ondanks enige overlast wordt de kolonie in de spouw door de bewoners geaccepteerd. Landschapsbeheer Friesland helpt de eigenaren van het pand en de buren met het verhelpen van de overlast die vooral bestaat uit kleine keuteltjes op vensterbanken en op de binnenplaats van de aangrenzende woning. Er zijn al maatregelen genomen om de mest op te vangen zonder het klimaat in de spouw te verstoren. Dat werkt op zich goed maar naar nu blijkt vraagt het nog wel enige uitbreiding.

Dat er zo’n grote kolonie in een woning in Franeker huist is bijzonder. De meervleermuis is zeldzaam en wordt zelfs als de zeldzaamste soort van Europa beschouwd.

De meervleermuis

De meervleermuis is een grote vleermuis met een spanwijdte van 20 tot 30 cm. Met zijn in verhouding opvallende grote pootjes kan hij gemakkelijk insecten van het wateroppervlak grijpen. Ze jagen veel boven groot open water en langs oevers van kanalen, rivieren, vaarten, plassen en meren. Ook worden ze regelmatig gespot boven vochtige weilanden en bosranden, wel bijna altijd binnen een straal van 500 meter van water. De meervleermuis is waarschijnlijk de snelste vleermuis van Nederland. Bij het jagen behalen ze soms snelheden tot wel 35 km/u.

Kolonies van meervleermuizen bevinden zich vrijwel altijd in gebouwen. Er zijn kolonies bekend van  kerkzolders maar ook in spouwmuren. Kraamkolonies variëren qua aantal van enkele tientallen tot enkele honderden dieren.

Meer informatie over de meervleermuis vind je op www.meldpuntvleermuizenenmarters.nl.

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Met uw gift helpt u ons het Friese landschap te onderhouden
Meld u aan op Groen Licht om op te hoogte te blijven via de nieuwsbrief
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora