Landschapsbeheer FrieslandWinst voor het landschap

Nieuws

Vandaag gaven wethouder Maria le Roy van Smallingerland en bestuurslid Pier Jan Boersma van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden het startsein van het lesprogramma ‘Takomst foar in unyk Lânskip’. Dit deden zij door een bos takken te overhandigen aan de leerlingen van basisschool De Spreng uit Drachten. De takken werden meteen gebruikt voor het creatieve onderdeel van het lesprogramma waarin de stokken worden versierd. De wethouder deed ook mee met het educatieonderdeel waarmee ze leerde hoe de zaadjes van een els zich verspreiden, wat een elzenhaantje is en welke dieren er in een sloot leven. Ook hielp ze mee met het snoeien van de elzensingels op het land van boer Jurjen Visser uit de Drachtstercompagnie.

In augustus en september beleven bijna 1.000 leerlingen van groep 7 en van de basisscholen in de gemeenten Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en Smallingerland een onvergetelijke veldwerkdag bij één van de leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden. Deze veldwerkdag is onderdeel van het lesprogramma ‘Takomst foar in unyk Lânskip’. Op school leren zij over Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden, de Wâldpykcultuur en de biodiversiteit.

Het lesprogramma wordt vanaf 2008 georganiseerd en is een samenwerkingsproject van vereniging Noardlike Fryske Wâlden, Landschapsbeheer Friesland en de centra voor Natuur- en Milieueducatie De Naturij, Pingo & Pet en De Klyster. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân, de Postcodeloterij en de gemeenten Tytsjerksteradiel, Dantumadiel, Smallingerland, Achtkarspelen en Noardeast-Fryslân.

Landschapsbeheer Friesland wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij
Zesdelige tv-serie over de kwaliteit van het Friese landschap
Op of rond uw erf aan de slag? Jaap en Lex geven u handige tips
Het verhaal van de uitbundige Friese stinzenflora