Menu
Vrienden van Landschapsbeheerfriesland
A+ A A-

Wilde Bijenlinie

Nederland zoemt

Met de toekenning van de bijdrage van ruim 1,7 miljoen tijdens het Goed Geld Gala, 6 februari 2017, in Amsterdam heeft de Postcode Loterij het startsein gegeven voor de realisatie van de Wilde Bijenlinie. De provinciale partners; de provinciale Landschappen en Landschapsbeheerorganisaties gaan samen met de vijf externe partners: Vlinderstichting, Entomologische Vereniging, Natuur- en Milieufederaties, Naturalis en de Bijenstichting onder leiding van LandschappenNL aan de slag met de realisatie van de Wilde Bijenlinie.

Waarom de Wilde Bijenlinie?

Wilde bijen en hommels spelen een cruciale rol voor de biodiversiteit van ons landschap. Ongeveer tachtig procent van de planten in de natuur, in parken, en in plantsoenen wordt bestoven door insecten. Waar honingbijen belangrijk zijn voor de voedselproductie, zijn wilde bijen onmisbaar voor een goed functionerend ecosysteem en vormen zij een essentiële schakel in de voedselketen. Bijen bestuiven zaad- en vruchtdragende planten, die op hun beurt belangrijk voedsel vormen voor vogels, insecten en kleine zoogdieren. Zoals veel insecten, zijn bijen op hun beurt ook weer voedsel voor anderen.

Bijen zijn de afgelopen jaren veel in het nieuws geweest. Door het gebruik van bestrijdingsmiddelen  vooral in de land- en tuinbouw en het verdwijnen van hun leefgebied, worden feitelijk alle soorten bijen en hommels in hun voortbestaan bedreigd. Onderzoek in Groot Brittannië heeft nogmaals bevestigd dat wilde bijen sterk onder druk staan. Echter, door de acute problematiek rondom de sterfte van honingbijen en de media-aandacht hiervoor, raakte de achteruitgang van de wilde bij op de achtergrond. De Wilde Bijenlinie gaat daar verandering in brengen.

Wat is de Wilde Bijenlinie?

De Wilde Bijenlinie verbindt nieuwe en bestaande leefplekken voor wilde bijen in heel Nederland. Door de realisatie van de Wilde Bijenlinie helpen we de bij én vergroten we het besef dat de wilde bij onmisbaar is voor het Nederlandse ecosysteem.

Wij (Landschapsbeheer Friesland Friese Milieu Federatie, It Fryske Gea en IVN natuureducatie) zijn momenteel nieuwe leefplekken voor wilde bijen aan het inventariseren. Heb je goede suggestie? Neem gerust contact met ons op:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gemeenten: word bijvriendelijke gemeente
Een gemeente kan veel doen om te zorgen dat de wilde bijen het nog beter doen. Geef ze woonruimte; zorg voor werk en eten en zorg voor voorzieningen. Ze hebben maar weinig nodig om zich thuis te voelen! Kijk op de volgende website voor meer informatie om bijvriendelijke gemeente te worden: https://www.nederlandzoemt.nl/gemeenten/bijvriendelijkbeheer/

Wil jij op korte termijn in actie komen voor de wilde bij? Bekijk onderstaande acties en doe mee!

Bijenwerkdag – 15 en 16 maart 2019
Nederland Zoemt organiseert op 15 en 16 voor de tweede keer een bijenwerkdag. Landschapsbeheer Friesland organiseert deze dag in Friesland samen met Cruydt-Hoeck. We zoeken nog werklocaties. Klik op deze link voor meer informatie. 

Nationale Bijentelling – 21 en 22 april 2018
In het weekend van 21 en 22 april hebben we in Friesland de ‘Nationale Bijentelling’ georganiseerd. Er zijn ruim 30.000 bijen geteld. 

Heb je zelf nog een geweldig idee? Neem gerust contact op met Jelinda van der Hoven voor de mogelijkheden, telefoonnummer: 0512 383800, emailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Landschapsbeheer Friesland

logo2Commissieweg 15
9244 GB Beetsterzwaag
Tel. (0512) 38 38 00

Volg ons

Provinciale organisaties LandschappenNL
Selecteer je provincie op de kaart.