Menu
Vrienden van Landschapsbeheerfriesland
A+ A A-

Oeverzwaluwwand Deinum

Oeverzwaluwwand Deinum Toen de Haak om Leeuwarden werd gerealiseerd, werd de oude N359 bij Deinum overbodig. De weg werd weggehaald en daardoor kwam er een flinke strook vrij waar ruimte is voor sport, recreatie en natuur. Oeverzwaluwen vestigden zich spontaan in tijdelijke zandbulten die ontstonden bij de sloop van het viaduct over het Van Harinxmakanaal.

Later vestigden de vogels zich ook in bulten zand die ontstonden bij de aanleg van de nieuwe vaart richting Deinum. Deze bulten waren helaas tijdelijk. Vogelwacht Boksum en Dorpsbelang Deinum kwamen met het idee om een permanente verblijfplaats voor de dieren aan te leggen.

Met dat idee zijn de Vogelwacht en Dorpsbelang naar de gemeente gegaan. En zo kwam de gemeente bij Landschapsbeheer Friesland (LBF) met de vraag om een projectvoorstel te schrijven voor de aanleg van een oeverzwaluwwand. In het projectplan dat LBF voor de gemeente maakte, is ook rekening gehouden met vleermuizen, amfibieën, vissen en insecten.

Oeverzwaluwwand Deinum opening foto door Martijn BroekmanAan weerskanten van de zwaluwwand zijn muren met een dubbele spouw gebouwd dat niet alleen zand tegenhoudt, maar ook ruimte biedt aan vleermuizen. De wand is aangelegd op een eiland. De ecologische oevers van het eiland zijn voorzien ondiepe paaiplaatsen voor amfibieën en vissen. Het omliggende terrein, bijna anderhalve hectare, is ingezaaid met inheemse bloemenzaden waar insecten, waaronder wilde bijen, van profiteren.

Meteen na de aanleg zijn in april 2018 de eerste oeverzwaluwen al bij de wand gezien

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  (telefoonnummer: 0512-38 38 00). 

Landschapsbeheer Friesland

logo2Commissieweg 15
9244 GB Beetsterzwaag
Tel. (0512) 38 38 00

Volg ons

Provinciale organisaties LandschappenNL
Selecteer je provincie op de kaart.