Menu
Vrienden van Landschapsbeheerfriesland
A+ A A-

Ruimtelijke kwaliteit

 

Er zijn verschillende factoren in het Friese landschap die bepalen hoe wij onze landschap, de ruimte waarin we leven, beleven en waarderen. Friesland heeft bijvoorbeeld veel karakteristieke elementen in het landschap dat honderden jaren geleden door mensenhanden gemaakt is. Ook het groen rond boerderijen, bedrijven en woningen bepaalt voor een groot deel hoe we ons landschap ervaren.

Landschapsbeheer Friesland zet zich in om het karakteristieke Friese landschap te behouden en waar we kunnen te versterken. Wij stimuleren onder meer het streekeigen inrichten van erven en onderzoeken de prachtige verhalen achter cultuurhistorisch erfgoed zodat bewoners en bezoekers het erfgoed weer kunnen beleven. 

Projecten

Herstel Bekhofschans

Bekhofschans is onderdeel van de Friese WaterlinieLandschapsbeheer Friesland en It Fryske Gea (beide lid van Koöperaasje DoarpenLân) zetten zich vanaf januari 2017 in voor de duurzame verbetering van de beleving van de Bekhofschans. Voor de argeloze voorbijganger is de Bekhofschans op dit moment slecht te herkennen.

Lees meer

Veldgids Landschapselementen Noardlike Fryske Wâlden

VeldgidsLandschapsbeheer Friesland heeft de veldgids ‘Landschapselementen Noardlike Fryske Wâlden’ herdrukt. De gids vormt de basis voor kwalitatief goed beheer en onderhoud van het landschap en landschapselementen in Noordoost Friesland en biedt boeren en grondbezitters praktische richtlijnen. Het is ook geschikt als leidraad voor andere delen van Friesland en Nederland. De gratis digitale versie kunt u opvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  en krijgt u via wetransfer toegestuurd. 

Lees meer

Herstel elzensingels Terschelling

Elzensingel op TerschellingHet elzensingellandschap in de binnenduinrand van Terschelling maakt het eiland bijzonder. De eilanders willen dit landschap graag in stand houden en hebben LBF gevraagd om samen met de eilandbewoners hiervoor een plan op te stellen. Ook vindt u hier meer informatie over het beheer van elzensingels. 

Lees meer

De Centrale As

Van Harinxmaweg Centrale asDe Centrale As is een nieuwe weg in Noordoost-Friesland en loopt van Dokkum langs Damwoude, Zwaagwesteinde, Veenwouden,  Hurdegaryp en Burgum naar Nijega. Het is een vierbaans autoweg door het Nationaal Landschap de Noardlike Fryske Wâlden die voor ongeveer twee derde deel over een geheel nieuw tracé loopt. Landschapsbeheer Friesland adviseert de provincie bij de inpassing van de nieuwe weg waarbij herkenbaarheid en behoud van kernkwaliteiten voor landschap leidend zijn. 

Lees meer

Landschapsbeheer Friesland

logo2Commissieweg 15
9244 GB Beetsterzwaag
Tel. (0512) 38 38 00

Volg ons

Provinciale organisaties LandschappenNL
Selecteer je provincie op de kaart.