Menu
Vrienden van Landschapsbeheerfriesland
A+ A A-

Herstel Terbandsterschans

Herstel Terbandsterschans In Heerenveen op de plek waar de Fok overgaat in de Schans heeft de Terbandsterschans gelegen. Op dit moment is het niet te zien dat er ooit een schans geweest is. Alleen de straatnaam ‘Schans’ verwijst er nog naar.

Wijkbelang Heerenveen Noord had al een langere tijd de wens om de plek van de Terbandsterschans op te knappen en een verwijzing naar de schans te realiseren.De gemeente Heerenveen heeft dit jaar aan de herinrichting van de locatie gewerkt en dit was een uitgelezen kans om de historie van de plek weer zichtbaar te maken. Bovendien wordt er een ontmoetingsplaats voor de buurt gerealiseerd.

Wijkbelang Heerenveen Noord heeft een werkgroep gevormd. Samen met een kunstenaar hebben zij een ontwerp van de nieuwe inrichting gemaakt. Landschapsbeheer Friesland begeleidt de samenwerking tussen Wijkbelang, de gemeente en de werkgroep. De Terbandsterschans is 1 juni 2018 opgeleverd. Hier kunt u het persbericht over de oplevering van de Terbandsterschans lezen. 

De Terbandsterschans

Oplevering Terbandsterschans kunstwerkenDe Terbandsterschans is één van de schansen van de Friese Waterlinie. Deze linie is aangelegd toen in het rampjaar 1672/1673 de toenmalige provincie Drenthe, Groningen en Friesland bedreigd werden door de bisschop van Münster ‘Bernhard von Galen’ alias Bommen Berend.

De Terbandsterschans was een verzamelplaats. Mensen die in augustus 1673 uit Friesland in Heerenveen kwamen om te vechten, moesten zich bij deze schans melden. De schans is op dit moment nauwelijks zichtbaar in het landschap. Alleen de straatnaam ‘Schans’ verwijst nog naar het verdedigingswerk. Daarentegen ligt de brug over de Hearrestleat nog op dezelfde plek als vroeger en ook de ligging van de wegen ‘de Schans en de Fok’ is in een paar eeuwen tijd nauwelijks veranderd.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  (telefoonnummer: 0512-38 38 00). 

Landschapsbeheer Friesland

logo2Commissieweg 15
9244 GB Beetsterzwaag
Tel. (0512) 38 38 00

Volg ons

Provinciale organisaties LandschappenNL
Selecteer je provincie op de kaart.