Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk in Friesland

Vrijwilligers aan het werk in het landschapElk jaar zetten zo’n 35.000 vrijwilligers zich in voor het landschap. In Friesland doen ruim vijfhonderd mensen regelmatig 'groen' vrijwilligerswerk. En daarnaast gaan honderden mensen via scholen, organisaties, de natuurwerkdag en andere projecten aan de slag in het landschap!

Vrijwilligerswerk in de natuur van levensbelang

Al deze vrijwilligers zorgen ervoor dat karakteristieke landschapselementen zoals hoogstamvruchtbomen, eendenkooien, elzensingels en poelen onderhouden worden. Ook zetten zij zich in voor dier- en plantsoorten door bijvoorbeeld nestkasten te plaatsen voor de steenuil, broedplekken te maken voor de ringslang en te werken aan het behoud van de stinzenflora. Vrijwilligerswerk is essentieel voor het behoud van het cultuurlandschap in Friesland!

Als vrijwilligers actief worden…

Het is mogelijk om via Landschapbeheer Friesland vrijwilligerswerk te doen in het landschap. De keuze hangt af van persoonlijke interesses, omstandigheden en beschikbare tijd. Of je nu wilt meewerken met het snoeien van hoogstamvruchtbomen of mee wilt werken aan de bescherming van bepaalde diersoorten; het vrijwilligerswerk van Landschapsbeheer Friesland is veelzijdig en zo is er voor elk wat wils.

Behalve veel voldoening, biedt vrijwilligerswerk ook gezelligheid en ontspanning. Bovendien is het goed voor je gezondheid.

Wij bieden de vrijwilligers gereedschappen en materialen, zorgen ervoor dat vrijwilligers verzekerd zijn en geven cursussen en begeleiding. De kwaliteit en de continuïteit van het vrijwilligerswerk in Friesland blijft op deze manier gewaarborgd.

Iets voor u?

Wilt u vrijwilliger worden? Meldt u dan nu aan via het aanmeldformulier vrijwilligers.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met projectleider Jan Piet de Boer (telefoonnummer: 0512-38 38 00). 

Bekijk hier alle vrijwilligersgroepen die via Landschapsbeheer Friesland actief zijn.

Extra informatie

Landschapsbeheer Friesland wil de vrijwilligers een veilige en prettige werkomgeving bieden. Hiervoor hebben wij enkele notities en protocollen opgesteld die van belang zijn. Daarnaast geven we ook extra informatie over teken, omdat u als vrijwilliger van Landschapsbeheer veel buiten in de natuur werkt.  

Notitie sociale veiligheid

Meldprotocol seksueel grensoverschrijdend gedrag

Gedragscode voor begeleiders van minderjarigen

Meer informatie over teken (bron Stigas)