De digitale dorpenatlas van de Provinsje Fryslân is een feit: op dinsdag 24 september vond de lancering plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst in Eanjum. De Dorpenatlas Fryslân informeert inwoners en andere geïnteresserden over het ontstaan, de ontwikkeling en de kenmerken van dorpen, steden en gehuchten in Fryslân.
Indeling op typen
Landschapsbeheer Friesland heeft de afgelopen maanden samen met bureau Werkend Landschap gewerkt aan de indeling van de atlas. Door onze landschapshistorici is er gekozen voor een indeling in twaalf verschillende dorpstypen, op basis van overeenkomsten in structuur. Zo zijn er bijvoorbeeld terpdorpen als Eanjum, kruispuntdorpen als Echtenerbrug en gaastdorpen als Nijemirdum.
Inwoners kunnen zelf bijdragen
Het doel is om van ieder dorp aanvullende informatie te presenteren in de atlas. Er is al een begin gemaakt met vijf voorbeelddorpen, maar de ambitie is om dat voor alle Friese dorpen een verdieping te presenteren. Daarom nodigt de Dorpenatlas Fryslân inwoners van Fryslân en dorpsbelangen uit om bijdragen in te zenden. Via de website www.dorpenatlas.frl kun je informatie aanbieden over het ontstaan en de kenmerken van een plaats. Er is een redactiecommissie die de inzendingen redigeert.
Dorpsbiografieën
Daarnaast is Landschapsbeheer Friesland in opdracht van de gemeente Noardeast Fryslân bezig met het opstellen van een twintigtal dorpsbiografieën over dorpen uit de meest noordelijk gelegen gemeente van Fryslân. De inwoners van Anjum worden nu als eerste dorp bij dit proces betrokken. Uiteindelijk zal in de biografie de geschiedenis van het dorp te vinden zijn, maar ook denkrichtingen voor de toekomst. Een dorpsbiografie is een belangrijk document voor een gemeenschap om ervoor te zorgen dat de geschiedenis niet wordt vergeten, maar dat historische informatie juist goed kan worden benut bij bijvoorbeeld herontwikkelingen. De informatie uit de dorpsbiografieën is straks deels te vinden in de nieuwe online dorpenatlas.
Meer informatie en contact
Zelf een kijkje nemen in de Dorpenatlas Fryslân? Klik dan op www.dorpenatlas.frl Klik op de knop 'bijdragen' als je zelf foto's of geschreven documenten over een plaats wilt toevoegen aan dit levende document.
Wil je ook een dorpsbiografie over je eigen dorp laten schrijven of heb je andere vragen over dit project? Neem dan contact op met projectleider Grytsje Kunst via 0512 - 38 38 00 of g.kunst@landschapsbeheerfriesland.nl