Nieuws

Nieuws

Boom geplant als start groenproject Bakkeveen

Bericht Groencommissie Bakkeveen - Afgelopen zaterdag is er door de vertegenwoordigers van De Blue Zone i.o ,Plaatselijk belang en de Doarpstun een Amberboom geplant als start van het project de Doarpstun. Vooraf aan deze actie zijn de inwoners van Bakkeveen in de gelegenheid gesteld om onder gunstige voorwaarden planten aan te schaffen om hun tuin meer natuurvriendelijk te maken.

De initiatieven van huisarts Jon Brouwer om van Bakkeveen een Blue zone te maken zijn er al verschillende activiteiten geweest die breed in het dorp worden gedragen. Zo was er de Grienen Weach die als een plastic golf Bakkeveen zou overspoelen maar langzaam veranderde het in een groentetuin op het water in de vaart van Bakkeveen. Als afsluiting van het Griene Weach project rolden er in de herfst van 2018 ruim 70.000 bloembollen Bakkeveen binnen. Dit was de start van de Doarpstun van Bakkeveen die zich tot doel heeft gesteld om Bakkeveen bewust te maken voor een gezonde en kleurrijke leefomgeving. Dit willen ze bereiken door het geven van cursussen die gericht zijn op het anders tuinieren en het geven van voorlichting over de keuze van beplantingen.

Binnen dit project wordt er nauw samen gewerkt met de Gemeente Opsterland over de inrichting van het groen in Bakkeveen. Dit heeft geleid tot een pilot project waar een aantal groen vakken van de gemeente worden ingericht met een meer kruidachtige beplanting en randen van gazons worden beplant met bloembollen en veldbloemen.

Voor het buiten gebied is Landschapsbeheer Friesland in opdracht van de Doarpstùn bezig om de bewoners te helpen bij de inrichting van hun erf. Dit project is er op gericht dat de hoofdstructuur van de erven past in het landschap. Door het aanbrengen van bomen, fruitbomen, hagen en landschappelijke beplanting.

De activiteiten die dit plant seizoen nog op het programma staan zijn het ondersteunen van de Natuurferiening Bakkefean met het plaatsen van 100 nestkastjes als nestgelegenheid voor mezen die ons gaan helpen om de Eikenprocessierups op een natuurlijke wijze te bestrijden. Verder worden er nog eens ca 20.000 bollen geplant en komt er een cursus fruitbomen snoeien.

Dit zijn een aantal van de activiteiten van de Doarpstun maar het uiteindelijke doel is om een groene visie voor Bakkeveen te ontwikkelen die leidend is voor de activiteiten die er in Bakkeveen plaats vinden op het gebied van de infrastructuur van Bakkeveen.